Affirm și Voliam Targo – soluțiile Syngenta pentru combaterea dăunătorului Tuta Absoluta
Gabriela Gimbășanu -Tuta absoluta – un dăunător care face ravagii în culturile legumicole! Originară din America Latină, a fost observată prima dată în Europa în iunie-decembrie 2006 în Spania și în 2007 a sosit și în Ibiza. Acest dăunător a fost semnalat pentru prima dată în România în iunie-iulie 2009, în Satu Mare. De atunci s-a răspândit treptat și a ajuns în 2016 să fie întâlnită în toate bazinele legumicole din țară.
Gestionarea acestui dăunător este destul de dificilă, iar pagubele produse sunt însemnate. Numai în acest an, Tuta absoluta a făcut ravagii în culturile de legume din bazinul Buzău-Galați-Ialomița. Dăunătorul, supranumit fluturele-ucigaș, își creează propriile sale rute de transport, distruge partea verde a plantei, iar daunele pot ajunge chiar și la 100%.
Pentru combaterea acestui dăunător din cultură, compania Syngenta le propune legumicultorilor o ia o serie de măsuri preventive, dar și câteva produse care au fost concepute special pentru a-i ajuta pe producător să-l combată din culturile sale, indiferent dacă acestea sunt în câmp sau în solarii.
”Discutăm de acest dăunător din 2009, de când a apărut în România. În majoritatea bazinelor legumicole acest dăunător a afectat în mod special cultura de tomate. Produce daune și la alte culturi atunci când nu găsește nimic de mâncare, cum ar fi Solanum tuberosum (cartof – n.r) gazdă sub-optim, Solanum melongena (vinete – n.r) gazdă ocazională, Physalis peruviana (cireșele de pământ – n.r) gazdă ocazională, Solanum nigrum (zârna – n.r) gazda principală din mediul sălbatic. Ocazional au apărut și pe plante din alte familii așa cum este fasole sau Malva spp. (nalba – n.r). Tuta absoluta este un dăunător care acționează mai mult noaptea, ziua rămânând ascunsă. Infectare se produce pe tot parcursul perioadei de vegetație, dar cele mai mari probleme apar în mod special pe ciclul doi de cultură”, a declarat Vasilică Hoarcă, director de vânzări semințe legume Syngenta.
Affirm și Voliam Targo – soluțiile Syngenta pentru controlul acestui dăunător
Tuta este un dăunător foarte flexibil cu risc ridicat de apariție al fenomenului de rezistență. Într-o zonă infestată cu Tuta rar se utilizează mai puțin de 10 tratamente specifice/sezon. În Algeria se utilizează în câmp deschis 60 aplicări pe o perioadă de 6 luni de cultură. Este important de precizat faptul că nu există prag economic de dăunare pentru Tuta.
”Affirm nu mai are nevoie de nici o prezentare. Este un produs care se aplică în doză de 150 gr/hl și are o eficacitate de 86% la doză întreagă. Voliam Targo este al doilea produs recomandat de Syngenta pentru a combate Tuta absoluta. Acest produs are o eficacitate diferită în funcție de dozaj. La o doză de 40 ml/10 litri eficacitatea este de 89%, ajungând la 60 ml/10 litri cu o eficacitate de 92% și ajungând la 80 ml/10 litri cu o eficacitate de 94%. La dublarea dozei eficacitatea produsului crește numai cu un procent. Trebuie să avem mare grijă cu alternanța acestor produse pentru a împiedica apariția fenomenului de rezistență a dăunătorului la aceste produse”, recomandă specialistul companiei Syngenta.
Tratamentele se aplică la un interval de maxim 7 zile
Tratamentele se încep la apariția primilor dăunători adulți sau a primelor simptome și se continuă pe durata întregului ciclu de cultură. Specialiștii recomandă ca intervalul dintre tratamentele să fie de maxim 7 zile, iar în perioada de vară, când temperaturile sunt foarte ridicate să se reducă acest interval la 5-7 zile. Este indicat ca tratamentele să se facă seara sau dimineața, când temperatura este mai scăzută și produsele sistemice pătrund în cantitate mai mare în plante.
Metode profilactice pentru combaterea dăunătorului
1. Igienizarea și curățarea spațiilor de producție
Înainte de aplicarea substanțelor chimice este indicat să luați toate măsurile necesare în așa fel încât să evitați răspândirea dăunătorului și către alte culturi. În primă instanță este indicat să distrugeți plantele și fructele atacate de dăunători, deoarece acestea reprezintă surse importante de răspândire a Tutei absoluta.
”Extrem de importantă este curățenia și igienizarea spațiilor de producție. Este important să distrugeți culturile de tomate care au fost anterior infestate atât în interiorul solariilor, cât și în exteriorul lor. culturile afectate sunt surse importante de infestare atât pentru culturile dvs., cât și pentru cele ale vecinilor. Este la fel de important să eliminați și să distrugeți fructele atacate care au rămas după recoltare. Trebuie distruse toate plantele din familia Solanaceae aflate în vecinătatea solariilor, pentru că acestea adăpostesc acest dăunător. În această categorie intră Zârna care este extrem de des întâlnită pe lângă solarii, în majoritatea bazinelor legumicole”, le recomandă specialistul de la Syngenta, acelor legumicultori care se confruntă cu o astfel de infestare.
2. Folosirea plaselor pentru insecte
Pentru a proteja culturile înființate în solarii este important să folosiți plase pentru insecte care vă protejează de acest dăunător, dar și de alți dăunători așa cum este musculița albă. Plasa pentru insecte este extrem de utilă și atunci când folosiți bondari la polenizare, pentru că împiedică ieșirea lor din solar.
3. Capcane făcute acasă
Pentru astfel de capcane nu aveți nevoie decât de un vas, apă și eventual ulei la care mai puteți adăuga momeală cu feromoni pentru un plus de eficiență.
4. Capcane lipicioase cu sau fără feromoni
Capcanele lipicioase pot fi poziționate la nivelul unde atacă Tuta absoluta culturile. Aceste capcane ar trebui să urmeze creșterea vegetativă a tomatelor, ajungând în jurul a 2/3 din înălțimea culturilor.
Informațiile au fost prezentate legumicultorilor în cadrul celei de-a IV-a ediții a ”Forumului pentru Legumicultură” organizat de compania Syngenta în data de 13 decembrie, la Hotel Internațional, din Sinaia.