• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fitoplasmozele la vița de vie și practici eficiente pentru controlul lor

    Gabriela Gimbășanu -

    Fitoplasmozele la vița de vie – un subiect extrem de important pentru viticultori! Ediţia a IV-a a Forumului OptiTech pentru Viticultură Syngenta, eveniment ce a avut loc în data de 15 decembrie la Hotel Internațional din Sinaia, a reunit cei mai importanți specialiști din domeniul viei și al vinului, dar și reprezentanți ai mass-media interesați să afle cel mai noi informații referitoare la produsele pe care pot utiliza pentru a lupta eficient cu cicadele, vectori care transmit fitoplasmozele în podgorie.

    O parte importantă a conferinței dedicată specialiștilor din domeniul viticol a fost reprezentată de identificare acelor metode eficiente pentru a controla fitoplasmozele din podgorie, subiect ce a fost sugerat de cei care au participat la ediția a III-a a Forumului. Cel care le-a oferit explicații fermierilor și soluții pentru a controla această afecțiune a viței de vie a fost Akos Forrai, Asset manager Syngenta Europa de S-E.

    dsc_0025

    Cicadele – vectori de transmitere a bolii la vița de vie

    În opinia specialistului, cicadele sunt vectorii prin care se transmit fitoplasmozele. Boala se poate replica în interiorul vectorilor și de aceea se poate răspândi atât de trepede. Prezența fitoplasmozelor nu este specifică doar culturii de viță de vite, ci apare și în livezi. Simptomele sunt foarte clare, specifice și fără tratamente adecvate, plantația riscă să moară. Ceea ce este foarte comun la această afecțiune este îngălbenire frunzelor, planta pierde din vigoare și moare.

    În vița de vie există trei până la cinci tipuri diferite de fitoplasmoze. Deși simptomele sunt aparent la fel, vectorii de transmitere diferă. Este foarte dificil să identificăm cu ochiul liber ce tip de fitoplaszmoză avem în vie, tocmai de aceea avem nevoie de analize de laborator. Cele mai întâlnite fitoplasmoze din Europa sunt Bois Noir- BN (”grupa asterelii”- subgrupa ”stolbur”) și Flavescence dorée- FD (”grupa îngălbenirilor”) este foarte dificil să facă diferența cu ochiul liber între aceste două tipuri. Una dintre diferențe este rapiditatea cu care se propagă cele două tipuri de fitoplaszmoză”, a declarat Akos Forrai.

    Semnele apariției bolilor în plantația de viță de vie 

    Ceea ce este tipic la această afecțiune este modul în care frunza se curbează în formă de triunghi. Culoarea poate fi galben auriu sau roșu în funcție de vița de vie din plantație. Varietățile albe tind să se îngălbenească, pe când cele roșii au frunze de culoarea roșie.

    Simptomul tipic este faptul că frunza se curbează spre interior. Un alt lucru specific este că frunzele devin rigide și cad mai târziu decât de obicei. Fitoplasmozele afectează și calitatea ciorchinelui, astfel că strugurele poate fi mult mai amar și conținutul de zahăr este mult mai scăzut. Prezența fitoplasmozelor pe lăstari se manifestă prin internodii mai scurte și in formă de zig-zag, ceea ce duce la faptul că coardele nu se mai lignifică în toamnă și îngheață în iarnă. La struguri se vede foarte clar o compromitere a strugurelui, cad florile. Boabele se micșorează, se stafidesc pe ciorchine și se usucă, iar gustul este foarte amar. Asta este cea mai mare problemă, acești ciorchini nu se mai pot valorifica și nu mai putem produce vin. În stadiul asta este foarte dificil să mai venim cu o soluție, tocmai de aceea trebuie să ne concentrăm acțiunile către vectori”, le-a explicat specialistul Syngenta, viticultorilor prezenți la eveniment.

    dsc_0040

    Scaphoideus și Hyalesthes – vectori principali de transmitere a infecțiilor

    Viile infectate nu pot fi vindecate. Nu există pe piață nici o soluție directă care să agreseze bacteria care atacă plantă. Recomandarea specialiștilor este ca atunci când sunt indentificate simptomele tipice pe lăstari, vița afectată se etichetează pentru monitorizare și pentru a preîntâmpina răspândirea ei în plantație. Dacă infecția este foarte severă o tăiere puternică jos ar putea să ajute, dar nu poate garanta înlăturarea afecțiunii.

    Există doi vectori importanți de transmitere a infecției Scaphoideus titanus (cicada americană a viței de vie) care este responsabilă de transmiterea Flavescence dorée și Hyalesthes obsoletus, cea care transmite Bois Noir. Deferența majoră este că Scaphoideus este o specie monofagă, deci trăiește doar pe vița de vie și tocmai de aceea viteza de propagare a infecției cu Flavescence este mai rapidă. Celălalt vector este polifag și poate fi regăsită pe mai mult de 60 de specii de plante, având o serie de buruieni tipice care sunt gazde pentru această vector. Acesta este motivul pentru care trebuie să luăm în calcul o strategie de control a buruienilor. Nu trebuie să neglijăm plantația”, ne-a spus reprezentantul companiei.

    De precizat este faptul că, în România primul an în care a fost semnalat Scaphoideus a fost 2012. Vectorul prezintă 5 stadii de dezvoltare și o singură generație pe an. Iernează în stadiul de ou, de aceea trebuie să aveți grijă de plantație și să facem tratamente cu uleiuri minerale pentru a combate ouăle din plantație. Apare în primul stadiu de larvă în luna mai și veți găsi primii adulți în primele zece zile din luna iulie.

    Actara – tratament neomologat în România pentru combaterea cicadelor

    În anumite țări, unde gradul de infestare este foarte mare, a devenit obligatoriu pentru cultivatori să folosească Actara și în unele cazuri chiar se primesc subvenții din partea Guvernului pentru că folosesc acest produs. Actara este omologat în Ungaria, Slovenia, Italia și Croația pentru combaterea cicadelor. În România, acest produs de protecție nu este omologat pentru aplicare la cicade, asta în ciuda faptului că acești vectori au început să transmită în plantații fitoplasmoze.

    Actara este sistemic și protejează creșterile tinere ale plantei foarte bine. De asemenea, produsul oferă o protecție de lungă durată, așa cum am menționat ciclul de viață al cicadei necesită o protecție de lungă durată. Nu este dăunător pentru insectele benefice și are o acțiune de șoc, rapidă. Acest lucru este foarte important, pentru că populațiile de cicade se înmulțesc rapid. Din cauza faptului că penetrează foarte bine frunză, în șase ore cauzează moartea cicadelor. Modul de acțiune este prin ingestie, de aceea este mai puțin dăunător pentru insectele benefice. Are un risc de evaporare redus, nu se degradează la lumină și are o puternică rezistență la spălare. Modul de acțiune sistemic este foarte important pentru că Actara protejează și noile creștere ale plantei, nu doar unde a fost aplicat. Acest lucru este foarte important, mai ales în lunile mai-iunie când partea vegetativă are o creștere rapidă. Sistemia lui Actara se transmite în tinerele creșteri, în plantă. Oferă protecție până la 45 de zile de aplicare. Modul de acțiune este foarte rapid și este vizibil faptul că tratamentul cu Actara este de lungă durată. După o lună de la aplicare Actara are o eficacitate de peste 90%. Tocmai de aceea multe Guverne și multe organizații susțin utilizarea lui”, a vorbit Akos Forrai, despre eficiența și modul de acțiune al produsului Actara.

    Schema de tratament folosită în Ungaria

    Actara nefiind omologată la utilizare în România pentru cicade, controlul acestor vectori este foarte dificilă. Posibilitatea ca Syngenta să obțină omologare pentru acest produs este destul de anevoioasă și necesită o perioadă lungă de timp. Totuși, dacă asociațiile și reprezentanții viticultorilor solicită ministerului posibilitatea de a utiliza acest produs, se poate obține o omologare mult mai rapidă, pentru o perioadă mai scurtă de timp.

    Specialiștii de la Syngenta le-au prezentat viticultorilor, schema de tratament pe care vecinii noștri o folosesc pentru a ține sub control fitoplasmozele.

    ”Foarte important este să începe cu monitorizarea prin intermediul capcanelor lipicioase galbene. Trebuie să faceți și o trecere cu un ulei mineral în toamnă, pentru ouăle care iernează în plantație. În prima decadă din luna iunie se face un prim tratament cu Actara, pentru că atunci are loc o creștere viguroasă a plantei. După două-trei săptămâni de la aplicare se poate introduce Karate Zeon, o parte importantă a programului de control, pentru a evita rezistența dăunătorului la produsele de protecție. Adresându-ne formele de adult cu încă un tratament cu Actara scădem populația de cicade și posibilitatea ca ele să ierneze pentru următorul sezon. Doza aplicată de Actara recomandată este de până la 200 grame/ha la prima aplicare”, a spus Akos Forrai, Asset manager Syngenta Europa de S-E.


    Te-ar mai putea interesa

    Inelarea viței de vie – beneficii. Când și cum se face Oferta primăverii de la Nufarm pentru erbicidul Saracen Max: un flacon gratuit la zece achiziționate Ungaria a blocat legea pentru care fermierii europeni au ieșit în stradă

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte