• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • O NOUĂ TAXĂ pentru TOȚI ROMÂNII! Se plătește DE LA 1 IANUARIE, iar AMENZILE SUNT URIAȘE!

    Roxana Dobre -

    O NOUĂ TAXĂ pentru români și, implicit, pentru producătorii agricoli, pentru fermieri. Noul impozit a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, este obligatoriu și îi vizează pe toți românii. Este vorba despre taxa pe depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă iar pentru producătorii agricoli suma echivalează cu cei aproape 20 de euro pe care agricultorii îi primesc la hectar ca Ajutor Național Tranzitoriu plătit anual din bugetul național, pe lângă subvențiile din fonduri europene.

    De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, a anunţat recent ministru Mediului, Cristiana Paşca Palmer. „Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura. Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul”, a declarat ministrul Mediului. În țara noastră, nu se plăteşte în prezent nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi. Introducerea unei astfel de taxe are drept scop încurajarea reciclării deşeurilor.

    Ţara vecină, Ungaria, ne-a luat-o demult înainte, având în vedere că aceasta are deja o taxă de depozitare a deşeurilor, în valoare de 34 de euro pe tonă. AFM mai încasează de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile taxe de până la 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.

    Cristiana Paşca Palmer a adăugat că în unele ţări europene această taxa ajunge la 100 de euro/tonă. Taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi are ca scop declarat descurajarea depozitării.

    Taxa va fi plătită de firmele de salubritate care duc gunoiul la groapă, iar acestea vor recupera banii de la cetăţeni şi de la firme, adică de la cei care produc gunoi.

    Din 2018, România va plăti amenzi de 73 de miliarde de euro pe an

    ”Amenda trebuia să curgă de la 1 ianuarie 2017, dar Uniunea Europeană şi-a dat seama că România ar intra în faliment, plătind 73 de miliarde de euro pe an, aşa că ne-a mai păsuit un an”, a declarat Florina Bran, profesor universitar pe specializarea Economie Agroalimentară şi a Mediului.

    În acest moment, în România se pune problema instalării unor mari incineratoare de gunoi, primul, probabil, în Bucureşti, în valoare de 250 de milioane de euro.

    De asemenea, din  2018 România va plăti şi o amendă de 200.000 de euro pe zi dacă până atunci nu atinge standardele de reciclare pe care le-a semnat în momentul aderării la Uniunea Europeană şi pentru că depozitează deşeuri în gropi de gunoi neecologice.

    În 2020, fiecare român va colecta 4 kg de deşeuri electronice pe an

    România are obligaţia să atingă, până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60% a deşeurilor de ambalaje. De asemenea, peste patru ani România ar trebui să bifeze colectarea a 4 kg/locuitor de deşeuri electrice şi electronice, dar şi să colecteze separat biodeşeurile în vederea compostării şi fermentării lor. Deocamdată, nivelul de erecilare nu trece de 35%.

    Vă reamintim că Agrointeligența – www.agrointel.ro a fost singura publicație care a cerut anul trecut o poziție de la Ministerul Mediului după ce presa a preluat eronat informația conform căreia această taxă ar intra în vigoare de la începutul anului 2016. De aceea, pentru corecta informare a fermierilor, Agrointeligența – www.agrointel.ro a cerut o confirmare oficială în ceea ce privește data exactă. „Legea nr. 384/24.12.2013 privind aprobarea OG nr 31/27.08.2013 pentru modificarea și completarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu reglementează introducerea unei taxe, începând cu anul 2017, în cuantum de 80 lei/tona si de 120 lei/tona din 2018”, a fost răspunsul Ministerului Mediului trimis în exclusivitate pentru publicația noastră.

    Noul bir va fi adăugat în bilanțul companiilor și persoanelor fizice care se ocupă cu agricultura, zootehnie, procesare, producție și orice alt tip de activitate din care rezultă deșeuri organice. Același lucru se va întampla și cu deșeurile menajere, ale primăriilor. Din analiza Ministerului Mediului, statul român speră să colecteze prin acest nou impozit o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, anual. Banii vor fi colectaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM).

    Surse: www.zf.ro, www.libertatea.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut