SUBVENȚII APIA: DIVERSIFICAREA CULTURILOR pentru PLATA PE ÎNVERZIRE. Cum se face corect DISTRIBUȚIA CULTURILOR ÎN FERMĂ
agrointeligenta.ro -Diversificarea culturilor agricole este o componentă esențială a practicilor agricole benefice pentru climă și mediu și, implicit, este una dintre condițiile obligatorii pentru încasarea schemei aferente, mai exact a plății pe înverzire, așa cum este cunoscut acest sprijin pe suprafață achitat anual de APIA. Diversificarea culturilor constă în existenţa a două sau mai multe culturi pe terenul arabil, iar regulile nu se aplică micilor fermieri, ci şi se aplică de către fermierii care utilizează mai mult de 10 hectare de teren arabil.
Pentru a nu întâmpina nici un fel de problemă în accesarea subvenției pentru înverzire, Agrointeligența – www.agrointel.ro vă prezintă exact modul în care trebuie să vă calculați distribuția culturilor agricole pe suprafața pe care o lucrați, astfel încât să respectați și regulile APIA pentru diversificarea culturilor.
În conformitate cu art. 18, alin. (2) din OUG nr. 3/2015, “cultură” înseamnă oricare dintre următoarele:
a) o cultură a oricăruia dintre genurile definite în clasificarea botanică a culturilor;
b) un teren lăsat pârloagă;
c) iarbă sau alte plante furajere erbacee;
d) culturile de toamna şi cele de primăvară sunt considerate culturi distincte, chiar dacă aparţin aceluiaşi gen.
Diversificarea culturilor pentru suprafeţele de teren arabil cuprinse între 10 şi 30 hectare
Fermierul trebuie să asigure cel puţin două culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil cuprinse între 10 şi 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75% din terenul arabil.
Diversificarea culturilor agricole pentru suprafeţele de teren arabil mai mari de 30 hectare
Fermierul trebuie să asigure cel puţin trei culturi diferite dacă utilizează suprafeţe de teren arabil de peste 30 hectare. Cultura preponderentă trebuie să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.
Pragurile maxime prezentate mai sus pentru diversificarea culturilor nu se aplică în cazul următor:
În situaţia în care suprafaţa de teren arabil este cultivată în proporţie de peste 75% cu iarbă sau alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura preponderentă de pe restul suprafeţei arabile
trebuie să ocupe maxim 75 % din terenul arabil rămas.
Pajişte temporară, A = 190 ha, adică 79 % din total suprafaţa utilizată. Diferenţa de suprafaţă până la 240 ha este de 50 ha = teren arabil rămas = B+C. Pe acest teren cultura preponderentă B este de 35 ha adica 70% din totalul terenului arabil ramas, condiţia de diversificare este îndeplinită.
Pajişte temporară, A = 260 ha, adică 86,6 % din total suprafaţa utilizată Diferenţa de suprafaţă până la 300 ha este de 40 ha = teren arabil rămas = B+C. Pe acest teren cultura preponderentă B este de 38 ha adica 95% din totalul terenului arabil ramas, condiţia de diversificare nu este îndeplinită.
ATENȚIE!!! Perioada care trebuie luată în considerare pentru calcularea proporțiilor privind diversificarea culturilor este mai – septembrie a anului de cerere.
Excepţii pentru diversificarea culturilor
Sunt exceptate de la diversificarea culturilor exploataţiile în cazul în care:
a) întreaga suprafaţă este acoperită cu culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de producţie;
b) peste 75 % din terenul arabil este utilizat pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee, este teren lăsat pârloagă sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 ha;
c) peste 75 % din suprafaţa agricolă eligibilă este pajişte permanentă, este utilizată pentru producţia de iarbă sau alte furaje erbacee sau pentru culturi aflate sub apă o mare parte a ciclului de cultură sau face obiectul unei combinaţii între aceste utilizări, cu condiţia ca suprafaţa arabilă care nu face obiectul acestor utilizări să fie de maxim 30 ha;
d) peste 50 % din suprafaţa arabilă declarată în anul de cerere curent nu a fost declarată de fermier în cererea sa unică de plată din anul anterior şi în cazul în care, pe baza unei comparaţii geospaţiale a parcelelor solicitate în cererea unică de plată din anul curent, se constată că întregul teren arabil este cultivat cu o cultură diferită faţă de cea din anul calendaristic anterior.
Vă reamintim că în conformitate cu Reg. UE 1307/2013, art. 43 şi OUG. nr. 3/2015, Art. 17 fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu:
a) diversificarea culturilor;
b) menţinerea pajiştilor permanente existente;
c) prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă.
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, „plata pentru înverzire”, se acordă fermierilor care aplică practicile prevăzute de mai sus în funcţie de specificul exploataţiei şi/sau structura culturilor.
Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică şi deţin un document justificativ emis de un organism de inspecţie şi certificare aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii
Rurale potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) 834/2007 privin producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91 beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu pentru suprafeţele în conversie sau certificate ale exploataţiei, utilizate pentru producţia ecologică.
Fermierii care au întreaga exploataţie ocupată cu culturi permanente beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu.
Pentru anul de cerere 2016, cuantumul plătit de APIA pentru Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire) este de 57,37 euro pe hectar.
Sursa: APIA