• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚ DIN PARLAMENT PENTRU FERMIERII CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

    Roxana Dobre -

    PETRE DAEA propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat astăzi  la audierile din Comisia de specialitate a Parlamentului că programul de Guvernare este bazat pe obiective bine stabilite, cu termene de execuție și surse de finanțare. 

    Prima măsură este acordarea în timp util a subvențiilor pentru agricultură. ”Azi dimineață am luat legătura cu specialiștii din Ministerul Agriculturii pentru că agricultura nu are nevoie de formalități. Cred că acordarea la timp a subvențiilor este extrem de necesară iar eu îmi iau măsurile de siguranță din punct de vedere tehnic și organizatoric astfel încât acest lucru să se întâmple”, a promis ministrul propus al agriculturii.

    Petre Daea a subliniat că și reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru ccirca 2 milioane de hectare, reprezintă o prioritate.  ”Programul se va desfășura în trei etape, urmând a fi reabilitate în total un număr de 86 de amenajări de irigații: în prima etapă, 2017-2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare; în a doua etapă, 2018-2020, vor fi reabilitate 37 de amenajări deservind o suprafață de 490 mii hectare; în a treia etapă, 2019-2020 vor fi reabilitate 9 amenajări deservind o suprafata de 190 mii hectare”, a mai punctat Petre Daea.

    Durata programului este de 4 ani și vizează 484 organizatii ale utilizatorilor de apă pentru irigații, cu peste 200.000 de utilizatori care dețin exploatații agricole în 84 amenajările de îmbunătățiri funciare.

    Program de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat

    Noul ministru a mai puncat că are în vedere să acorde garanții de stat în procent de 80% din valoarea creditului de producție cu o dobândă de 2% peste dobânda ROBOR la un an și pentru un plafon de maxim 1 milion de euro.

    Beneficiarii sunt unitățile din agricultură, zootehnie și acvacultură care urmăresc creșterea producției și calității acesteia, destinate pieței interne și externe. Cel puțin 10.000 de societăți din agricultură producătoare de produse destinate pieței interne și externe. Prin acordarea de credite cu garanții de stat vor putea fi executate la timp și în bune condiții lucrările specifice fiecărui domeniu, determinându-se o creștere și o garanție a producției agricole, implicit a fondului de marfă destinat pieței. Numărul de societăți și volumul de credite derulate va determina o creștere cu 10% a producției destinate pieței interne și externe.

    Program de susținere pentru produse deficitare

    Două produse deficitare vor fi susține anual prin ajutoare de la stat. Primele produse sunt tomatele și carnea de porc. Astfel, tomatele primesc suma de 3.000 de euro pentru 1000 mp, în condițiile cultivării de soiuri românești și realizării unei producții de 2 kg/m2, care să fie predate centrelor de colectare odată cu justificarea producției obținute și a destinației acesteia dar și pentru carnea de porc. Pentru carnea de porc este alocată suma de 10.000 de euro pentru un efectiv de 200 capete la îngrășat, în condițiile creșterii, îngrășarii, sacrificării și livrării cantității de 20 tone carne de porc, odată cu justificarea producției şi a destinației acesteia.

    Programul se va derula prin acordarea de sume fixe pe o perioadă de 8 ani la două produse dintre cele mai deficitare în balanța comercială. Programul începe în anul 2017.

    O altă noutate prezentată de ministrul propus al agriculturii este că legile date pentru fermieri nu vor mai avea nevoie de norme metodologice. ”Ca o noutate și pentru noi, începând de anul viitor ne-am propus ca să nu mai dăm norme metodologice de aplicare a legii. Pur și simplu să facem legea pentru că de fiecare dată am constatat că am dat drumul la o lege care nu a venit la timp cu reglementări și nu s-au cuplat cu intimitate necesară juridică în actul de bază, și de aici o serie de întârzieri și disfuncționalități care i-a afectat pe fermieri”, a mai spus Daea.

    Cine este Petre Daea?

    Petre Daea tocmai a încheiat cel de-al treilea mandat de parlamentar – de deputat, două de senator înainte, și în toate s-a implicat activ în reglementarea sectorului agricol ca membru în Comisiile de specialitate din ambele camere. Petre Daea tocmai a încheiat cel de-al treilea mandat de parlamentar – de deputat, două de senator înainte, și în toate s-a implicat activ în reglementarea sectorului agricol ca membru în Comisiile de specialitate din ambele camere.

    În ultimii ani, apropiații PSD știu că Petre Daea a fost cel care a coordonat Comisia pentru agricultură a partidului și a redactat toate programele privind acest sector.

    Petre Daea este doctor în Agronomie și a absolvit Facultatea de Agronomie la Timișoara, în 1973, după care a activat până în 1986 ca inginer stagiar și apoi inginer la CAP Sisești din județul Mehedinți. A fost ulterior directorul al DGAIA și șef secție adjunct pentru probleme de agricultură la Consiliul Județean Mehedinți. Între 1989-1996 a fost inginer la Stațiunea de cercetare Pomicolă din Mehedinți și apoi a revenit la DGAIA ca director general, activând în această instituție județeană până în 2002, când a fost numit secretar de stat la București.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial