• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SUBVENȚIA APIA PE CAP DE BOVINĂ: 789 DE EURO!

    Roxana Dobre -

    789 euro/cap de vacă – subvenția APIA pentru bovine pentru 2016, mai exact cuantumul stabilit pentru sprijinul cuplat aferent anului de cerere 2016 și care se plătește în 2017. Crescătorii de animale așteaptă ca plățile să înceapă și pentru ei iar Ministerul Agriculturii pare că face pași repezi în acest sens!

    ”Ieri, împreună cu conducerea APIA, ne-am uitat pe Hotărârea de Guvern cu sumele pentru toate schemele de sprijin pentru campania 2016. Bucuria noastră a fost că nu s-a umblat la nicio sumă adică toate plafoanele alocate au rămas intacte, conform regulamentului. La fel cum s-a procedat în fiecare an, s-a făcut o solicitare a sumelor totale care vor fi împărțite la numărul de animale eligibile. Noi am solicitat pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) vacă de lapte un număr de 111.000 de capete ceea ce rezultă un cuantum de circa 789 de euro pe cap de animal. La ANT-uri sigur că avem acea scădere de 5 % pentru că avem plata regresivă”, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România – FCBR, pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Ce subvenții s-au plătit fermierilor din zootehnie anul trecut, pentru anul de cerere 2015

    -Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnie (ANTZ)7 livrare lapte: 24,361 euro;

    -ANTZ8 (bovine): 97,4045 euro/cap de animal;

    -ANTZ9 ovine/caprine: 5,9105 cap de animal;

    -Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) vaci de lapte: 826,0596 euro/cap de animal 

    -SCZ taurine de carne: 1.221,9248 euro/cap de animal;

    -SCZ bivolițe de lapte: 209,8453 euro/cap de animal;

    SCZ ovine/caprine: 4,6872 euro/cap de animal;

    De precizat că pentru crescătorii de animale care încasează SCZ s-au mai adaugat, după calculul efectuat de APIA, următoarele sume:

    SCZ Bivolițe: 87,1547 euro cap

    SCZ Vaci Lapte: 92,9404 euro cap 

    SCZ Taurine Carne: 90,07 euro cap.

    Plafoane pentru anul de cerere 2016 – adică banii ce se plătesc în 2017

    Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, faţă de 203,1 milioane de euro anul anterior (minus 6,6%), arată un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică. Suma va fi plătită din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 şi este aferent anului agricol 2016.

    În ceea ce priveşte sprijinul cuplat acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, ovine, caprine şi viermi de mătase, plafonul a fost stabilit la 121,9 milioane de euro, în creştere cu 7,5% faţă de cei 113,3 milioane de euro acordaţi anul anterior. Aceasta cu menţiunea că anul acesta, pentru viermii de mătase, nu se face nicio menţiune în ceea ce priveşte plafonul.

    Astfel, pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine, noul plafon este de 25,9 milioane de euro, faţă de 27,7 milioane de euro; în sectorul carne, specia bovine, plafonul a scăzut de la 116,7 milioane de euro la 108,9 milioane de euro, iar pentru speciile ovine şi caprine plafonul a ajuns la 54,6 milioane de euro de la 58,5 milioane de euro.

    Pentru bivolițele de lapte, plafonul va fi de 1,4 milioane de euro, mai mult faţă de anul trecut când crescătorii de bivoliţe au primit împreună până la 1,3 milioane de euro. Pentru speciile ovine/caprine noul plafon propus de Ministerul Agriculturii este de 28 de milioane de euro, faţă de 24, 5 milioane de euro anul trecut, pentru taurine de rase de carne și metișii acestora subvenţia totală va fi de 11 milioane de euro, faţă de 10,5 milioane de euro anul anterior, în vreme ce pentru vacile de lapte se vor acorda maximum 81,4 milioane de euro, faţă de 76,9 milioane de euro anul anterior.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației