Fermieri de succesIMPORTANTŞtiri agricole

Povestea lui TEODOR AFLAT, fermierul care lucrează 8.000 de hectare ÎN INIMA ARDEALULUI

Fermierul Teodor Aflat, alături de familia sa. Anul trecut, fiul său, Alexandru, a fost premiat de Pioneer pentru producția obținută la porumb

Teodor Aflat este cunoscut prin partea Sibiului ca fiind cel mai mare fermier din zonă. Lucrează o suprafață totală de circa 8.000 de hectare, ceea ce îl plasează pe un loc fruntaș în rândul agricultorilor din Ardeal. Exploatația sa este un veritabil model pentru agricultura intensivă, iar povestea de succes a lui Teodor Aflat poate fi o inspirație pentru mulți tineri care ponesc la drum în acest sector.

În anul 2000, Teodor Aflat a intrat în agricultură cu o suprafață de 50 de hectare. Astăzi, fermierul se încăpățânează să le demonstreze și altora că ferma mare poate fi un model de succes pentru Ardeal, cu toate neajunsurile generate de soluri, expoziția terenului și chiar regimul de precipitații și căldură. În viziunea celui mai mare fermier din județul Sibiu, o exploatație mare nu se poate întreține decât cu utilaje performante, aceste atuuri fiind singurele care îi pot ajuta pe fermieri să atingă performanțe productive ridicate.

De la 50 ha la 8.000 hectare

De la 50 de hectare, Teodor Aflat a ajuns astăzi să lucreze circa 8.000 de hectare, cea mai mare parte arendate. Așa cum îi place să spună, la SC Agroferm SRL din Brateiu, județul Sibiu, ziua are 24 de ore.

”Nu am o pregătire de agronom, nu asta am făcut în viață, ci pur și simplu după studii, fiind băiat de la țară și obișnuit cu munca câmpului nu puteam să fac altceva. Am văzut în agricultură un domeniu de viitor din care aș putea să asigur un trai decent familiei. Am început să mă ocup serios de treabă în 2000, când am început să lucrez 50 de hectare, o suprafață mică acum, dar extrem de mare la acea vreme. Terenurile sunt localizate în partea de nord a județului Sibiu, în regiunea Mediaș. Lucrăm terenuri de la Mediaș, Sighișoara și până aproape de Târgu-Mureș”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Teodor Aflat.

Terenurile în pantă, o provocare pentru fermierul din Ardeal

Chiar dacă nu îi place să se laude, ardeleanul ne-a mărturisit că, la suprafața pe care o lucrează este unul dintre cei mai mari fermieri din județul Sibiu și Mureș. Cu toate astea zona de cultură în care își desfășoară activitatea nu este una deloc accesibilă, majoritatea terenurilor fiind în pantă, lucru care impune un consum mai mare de energie și combustibil pentru a prelucra și a pregăti solul pentru semănat.

”Nu am date concrete, dar cred că sunt cel mai mare fermier din județul Sibiu și Mureș, nu este o laudă, ci mai mult o povară. Nu e ușor să faci agricultură la cele mai înalte standarde pe aproape 8.000 de hectare. Condițiile de cultură de la mine din zonă nu sunt unele dintre cele mai ușoare. Nu îmi place să mă plâng și niciodată nu zic că ceva se poate sau nu se poate, dar la noi avem foarte mult deal, teren care se lucrează greu și care solicită utilaje și echipamente performante. Chiar dacă terenul nu ne ajută, avem un avantaj generat de condițiile meteo, care sunt favorabile pentru agricultură. Cu toate astea nimic nu mă împiedică să facă tehnologie și să lucrez terenurile ca la carte”, ne-a mărturisit producătorul.

Investiții de milioane de euro în utilaje și echipamente de ultimă generație

Sibianul are cea mai mare fermă din județ, dar are și cele mai performante utilaje și echipamente în care a investit câteva milioane de euro.

”Nu suntem o companie care astăzi a apărut pe piață și după ce a făcut bani a dispărut. Suntem oameni serioși, avem 16 ani de activitate și peste 100 de angajați. Ne-am dezvoltat treptat de-a lungul anilor, oamenii au prins încredere în noi și ne-au dat terenurile în arendă, așa am ajuns să lucrăm această suprafață însemnată. Am investit și foarte mult ca să ajungem aici. Am cumpărat utilaje și echipamente pe credit și am fost nevoit să vând la prețuri de nimic producția ca să-mi plătesc ratele. De-a lungul anilor cred că am investit câteva milioane de euro în utilajele cu care lucrăm pământul”, susține ardeleanul.

Sfecla de zahăr – cultura vedetă în ferma de Brateiu

În opinia fermierului, rotația culturilor reprezintă cea mai importantă verigă a tehnologiei de cultură. Lucrând o suprafață însemnată, în ferma de la Brateiu se cultivă de la grâu, porumb, floarea-soarelui și până la soia și chiar sfeclă de zahăr.

”Anul trecut am cultivat în jur de 800 de hectare de rapiță, 2.000 de ha de porumb, 2.000 de ha de păioase, în jur de 1.000 de hectare de floarea soarelui, 500 ha de soia și aproape 500 de hectare de sfeclă de zahăr. Am început să cultiv sfeclă de zahăr încă de pe vremea când nimeni de la mine din zonă nu miza pe această cultură. În ceea ce privește nivelul de producții obținute, acestea au fost mulțumitoare, apropiate de normal. Pentru toamnă am semănat în jur de 1.800 hectare de grâu și rapiță în jur de 1.200 ha”, ne-a vorbit producătorul despre planul sau de cultură.

Fiul său, fermier-campion cu hibrizii Pioneer

Atunci când l-am întrebat pe fermier care sunt hibrizii pe care îi preferă în cultură, acesta ne-a răspuns că alege numai acei hibrizi care îl pot ajuta să obțină producții bune, hibrizi care și-au demonstrat performanțele în zona în care acesta practică agricultură. Cu toate acestea cel care i-a decizia de cumpărare este fiul său, agronom de meserie.

”În ceea ce privește hibrizii pe care îi aleg în cultură, această activitate revine băiatului meu, care este agronom de meserie. El se ocupă de aprovizionarea cu inputuri necesare și tot el este atent la evoluția hibrizilor apăruți pe piață. La 8.000 de hectare cumpărăm hibrizi de la aproape toate firmele, avem o colaborare strânsă cu toți din piață. Mergem pe mai multe variante astfel încât să ne asigurăm că obținem cele mai bune producții. La nivel de preț din prezent, dacă nu faci producție nu ai profit, cu toate astea producția bună nu își garantează automat și un profit pe măsură”, ne-a vorbit fermierul, despre alegerea hibrizilor folosiți. De altfel, fiul său, Alexandru, s-a numărat anul trecut printre fermierii-campioni la cultura de porumb la care, cu hibridul P9903 a obținut o producție de 16,877 tone la hectar.

Duminica, ziua Domnului la Agroferm

Planurile de viitor al celui mai mare fermier din județul Sibiu sunt concentrate mai mult pe activitatea curentă și mai puțin pe posibilitatea de a face noi investiții sau de a-și extinde suprafața lucrată.

”Nu pot spune că mi-am propus ceva pentru perioadă următoare. În mod cert mi-aș dori să lucrez o suprafață și mai mare, am utilajele necesare cu care să fac asta, numai că în zona mea nu prea mai există teren nelucrat, care să poată fi luat în arendă, deci nu prea am unde să mă extind. În materie de dotări tehnice nu cred că mai am nevoie de nimic”, a conchis Teodor Aflat, fermierul care are o regulă de la care nu face rabat: la el, duminica nu se lucrează. În fiecare duminică, Teodor Aflat merge cu întreaga familie la biserică. Nimeni în ferma lui nu mișcă un deget duminica. ”De la distanță, agricultura este frumoasă, dar realitatea este că depinde numai de Dumnezeu. Uneori, primăvara vezi câmpurile înverzite și toată lumea muncind și ți-e drag, dar vine apoi toamna și plângi în pumni. Adevărul este că nu e de speriat, dar e loterie. Cum vrea Domnul. D-asta eu duminica nu fac nimic, nimic, e ziua Domnului”, mărturisea acum câțiva ani fermierul sibian.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


27 comentarii

 1. Daca ar mai da si la saracii de prin mediile rurale, sa ajute familiile defavorizate ,sa dea si pe la casele de copii , azile de batrani. De sarbatori cati fermieri a-ti vazut dumneavoastra ca fac si ei cadouri sau donatii.Corect. NICIUNUL.Dar ei sunt bogati npe spinarea proprietarilor de teren carora le iau subventiile. Daca nu ar fi aceste subventii nu ar mai face agricultura unii, doar taranii adevarati .

  1. De unde stiti ca nu da si la cei nevoiasi? Un adevarat crestin nu face publicitate atunci cand face milostenie. Stie doar Domnul faptele nostre!

 2. Bravo, ardelene!
  Succes in munca si, tocmai bine ca tinerii harnici au ce invata de la dumneata. Imi place si mie munca si este clar ca numai oamenii harnici pot realiza ceva, mai cu sudoare, mai cu cureaua stransa. Insa, satisfactia ca iti vezi gradina sau livada ori hectarul in productie, este mare. Dumnezeu sa te ajute!
  Iar daca va iese bine banul, avand bartai terenul de 8000 ha, merita sa sustineti un spital din zona Dvs sau un azil sau 5-10 copii la scoala. Dvs hotarati! 🙂 Veti avea o satisfactie ENORMA. Eu as face asa, dar nu imi permit la acest nivel.
  Trecand de la agricultura in alt domeniu, amintesc faptul ca o singura hiba avem in acest articol frumos sau mai exact in vorbele harnicului fermier. Ma bucur ca incercati sa va apropiati de Dumnezeu. Putini oameni gospodari si cu bani mai fac asta! Ziua Domnului, insa, este alta, nu duminica. Cititi Cartea si veti gasi. Sunt “inginer” in domeniu si am studiat. Adica preot. Incepand cu Biblia de la 1688, toate traducerile serioase amintesc faptul ca Ziua Domnului este sambata. Merita sa studiem! Inclusiv originalul. Va recomand ca sa nu ridicati un deget sambata, daca doriti binecuvantarea lui Dumnezeu. Legea Domnului nu se schimba cum vrea biserica. Cei mai multi preoti nu va spun adevarul in popor. Duminica, in prima zi a saptamanii, dati bataie si munciti ce aveti de muncit si luni si marti si tot asa. Si va opriti iar sambata, caci Dumnezeu este Domnul Sambetei. Merita studiat! Nu va enervati! Nu respingeti un adevar. Adevarul ramane adevar indiferent de vocea lumii. Legile le stabileste Dumnezeu care nu Se schimba. Tot pamantul si lumea sunt ale Sale. Spor la lucrul campului si multa productie in toamna 2017! V-am pupat!

 3. acest tern nu a putut fi arendat intr-o zi o luna un an ,a durat o perioada in care propietari de terenuri ca aexistat seiozitate din partea acestui fermier si au contractat suprafetele .COSIDER ca in satele aferente celor 8000 ha au mai fost intreprizatori dar e mai usor sa stai la circiuma sa astepti alegerile sati tulburi constienta si sa intizi mina la ajutoare sociale NU va mai trce multtimp si vom fi invadati de asistati sociali si tigani care au votat P S D

 4. Felicitari domnule!!! Daca ai utilaje si logistica sa lucrezi atata teren…bravo!!! Apreciez romanii care au investit in agricultura!!!Si eu caut sa cumpar dar in zona mea este pamant putin si scump!!!

 5. Fermierii sa plateasca zilierii cu ora sau cu norma,la preturi
  rezonabile,cel putin 3 euro ora de munca.Munca in agricultura se face sub cerul liber in conditii deosebite.Sau fermierii sa faca contract cu primariile pt folosirea celor cu ajutoare sociale apti de munca.Stabilirea programului de munca si plata
  pentru munca prestata.Ministerul muncii sa elaboreze o metodologie pentru angajarea zilierilor.Trebuie sa aiba dreptul la protectie sociala la fel ca toti angajatii.De altfel fermierii au tot felul de drepturi si ajutoare,pe cand zilierii sunt lasati la bunul lor plac.Ar fi bine ca zilierii sa formeze asociatii ale zilierilor,prin care fermierii sa angajeze zilieri,valaoarea orei de munca si conditiile asigurate.Sunt multe de spus despre organizarea agriculturii,
  dimensionarea propietatii funciare a fermelor cat si a nr.de animale.Nu este normal si economic ca un fermier sa detina mii de hectare si mii si mii de animale.Cum este acum o sa avem cateva mii de ferme si populatia rurala o sa devina iobagii lor cum a fost acum cateva sute de ani.Nici americanii nu au ferme de dimensiunea celor de la noi.Nimeni nu vede ca satele s-au golit de tineri care au fost nevoiti sa plece in strainatate.Sindicatele din agricultura se ocupa de drepturile fermierilor arendasi si marii mosieri.Cu parere de rau trebuie sa spun ca Romanii au o somnolenta permanenta.
  Nu se implica de loc sa vada ce fac imbecilii de politicieni cu tara lor.Stau cu mana intinsa ca niste milogi in loc sa lupte pt minima etica si moralitate in administrarea statului.
  Ar trebui sa nu mai stea cu mana intinsa,sa lase comoditatea si lenea ca sa spunem drept si sa impuna reguli echitabile pt toata lumea.Prima regula in agricultura ar trebui sa fie limitarea propietatii funciare minim 50 ha si maxim 200 ha.
  La fel si la detinerea nr. de animale.Asa o sa apara sute de mii de ferme familiale si bunstarea la sate cat si venituri
  rezonabile la bugetul de stat.Avem ca model tarile Europene unde dimensiunea propietatii funciare este facuta prin lege. CAND O SA AVEM SI NOI O TARA NORMALA?

 6. Stau si ma intreb.Ce hoti au condus Romania in ultmii 27 de ani si cum au fost asa de indiferenti liderii sindicatelor din agricultura si ai asociatilor de agricultori.De de ce se refuza sistamtic de a se da o lege care stipuleze clar suprafata funciara detinuta dce un fermier si o exploatatie agricola in arenda.Cine ii sprijina prin vot pe acesti hoti.
  O sa vedem la votul din 11 decembrie.Hotii tradatori de tara
  ajutati de presa patronilor de presa tip SRL,NU s-au straduit sa ii informeze pe palestinieni ce au patit ca si-au vandut
  terenurile la evrei care dupa ce s-au vazut cu pamanturile cumparate i-au „exilat” in palestina declarand ca terenurile cumparate fiind ale israiletilor apartin statului Israel.Auzi,nu-ti vine sa crezi ca un arab libanez dupa ce a acumulat 65000 de ha de la spagarii guvernamentali si politici,si-a cumparat port la Dunare,siloz in portul Constanta si propia flota din bareje si vapoare pt a exporta productiile obtinute in Romania.Culmea hotiei ca acesti indivizi primesc si subventii platite de UE si statul Roman cat si facilitati la ingrasaminte si combustibil.Ar trebui sa cerem ministerului agriculturii sa ne comunice cat impozit platesc acesti propietari de mosii.Cati angajati Romani au ?
  Am impresia ca acesti straini au in tarile lor de bastina priopriile firme de import,care importa la un pret redus din Romania si il revand pe piata lor la un pret mult mai mare.
  Asta in timp ce agricultorii nostrii se ocupa mai mult cu carciuma si ajutoarele sociale in loc sa se ocupe de achizitia
  si cultivarea pamantului.Sindicatele agricole,alti spagari nu
  s-au catadicsit sa-i mobilizeze pe agricultori sa se revolte
  impotriva guvernantilor ca sa stopeze asemenea jafuri.
  Cardasia dintre hotii din parlament,guvern,organe locale si
  liderii de sindicat au vandut tara sii viitorul Romanilor.Stiu ca toti panglicarii o sa vocifereze.Agricultorii Romani nu au bani sa cumpere pamant.
  Se pute rezolva simplu daca era interes.Infiintare pt cetateniiRomani de fonduri de investitii care sa cumpere si sa exploateze pamant.Ia ganditi-va la Romanii care lucreaza in strainatate cat si la Romanii cu ceva posibilitati finaciare,cati ar fi prefeat sa contribuie la aceste fonduri care le asigurau niste investitii sigure decat sa depuna banii in banci pe dobanzi de tot rasul.Solutii se gasesc.Nu sunt bani?In bancile din Romania depunerile populatiei comunicate da BNR insumeaza 123 miliarde lei,cca 27nmiliarde euro.Bani cu care s-ar putea cumpara tot pamantul Europei de Est. RUSINE .HOOOOOOOOO.

 7. Jakab nume de ungur. Agricultura se face cu sudoare dar si cu evaziuni ca de aia au altii lovele nu din munca. Prin munca cinstita iti duci zilele de azi pe maine iar daca faci evaziune delapidare pacalesti oamenii faci avere iti ei utilaje scumpe Jepuri vile mari concedii luxoase .

 8. Cei ce cred ca agricultura sta din seceris siea subventiei, sa stea la crasma si langa masa de biliard. Sau sa incerce si ei… apoi sa-si dea cu parerea. Unu singur a scris de sudare !!!!!!!!!

 9. Numele de fermier l au luat toti care lucreaza pamant. Ala poate fi mecanizator. Unii nu au nicio treaba cu agricultura dar subventiile asta au facut ca toti profitorii sa vina in agricultura isi instaleaza copiii la tara pentru 60 000 de euro si subventia la teren mult mai mare si tot felul de beneficii. El nu locuieste la tara sta la oras vine la tara are cativa alcoolici care ii lucreaza la negru si pleaca inapoi la oras isi ia masina scumpa merge in club sa arate ce tare este. Solutia ar fi o buna verificare a subventiilor un control mai riguros si schimbarea criteriilor de acordare a subventiilor.

 10. Fermiereste persoana care-si lucreaza pamintulimpreuna cu membrii familiei.Pamint proprietate personal sau arendat. Cind folosesti angajati,nu mai esti fermier. Poti fi sef de echipa,brigadier,director,iar unitatea agricola o poti numi cum vrei,intr.agricola,coop. Agricola sau alta denumire chiar si in limbii straine ca-I la moda. Asa se traieste in Rominia,din si prin minciuna.Ceausescu a construit tara,regele este parinte le Rominiei si multe alte gogosi,pentru a usura furtisagul din munca celor multi si obiditi.Daca scrii ce a scris altul.Nu este plagiatori, daca iti insusesti munca altuia este further chiar daca-time insusesti numai procente.

 11. Daca agricultura romaneasca ar fi pe mainele unor asemenea fermieri vom redeveni ce am fost odata GRANARUL EUROPEI.Numai ca in agricultura pe langa acesti fermieri onesti si cu frica de DZEU au intrat si oportunistii care urmaresc doar imbogatirea peste noapte prin evaziune fiscala munca la negru sclavie fraude cu fonduri europene pacalirea proprietarilor de teren s.a.m.d.

  1. Si toti oameni aia merita un premiu ca ei pot sa faca asta si tu nu poti ! Cinstit si sarac sau smecher in palat ? Alege si tu ce ai vrea , in tara asta daca esti cinstit ramai cu nimic , fa niste calcule sa vezi ce inseamna sa ai orice fel de afacere si cu cati bani ramai daca esti 100% cu acte in regula si cu cati bani ramai daca esti smecher si atunci poti sa tragi o concluzie de ce alti stau in x6 si restul la plimbare cu ratb-ul si sunt “sclavi” cum zici tu . Bani pe care ii produce fiecare sunt direct proportionali cu mintea lor .(daca esti prost te multumesti cu 1000 de lei pe luna )

 12. Vedeti ce inseamna sa fii pregatit sa ai studii in domeniu sa faci tehnologie ca la carte sa fii un bun agricultor sa pui trup si suflet in ceea ce faci sa respecti sarbatorile pamantul pe oamenii ce te inconjoara. Dle AFLAT sa va ajute DUMNEZEU IN CONTINUARE SA FACETI LUCRURI FRUMOASE . JOS PALARIA.

 13. Lasati invidea si puneti mana si munciti
  Bafta omului…
  Cat de mult conteaza sa nu lucrezi duminica si in zi de sarbatoare
  Alea sunt zile ce trebuie sa le petrecem cu Dumnezeu …
  Si uite rezultatu , Dumnezeu iti da
  Am o vorba
  Fă bine , că ție îți faci

 14. “MAI LASATI FRATILOR SI PE ALTII”. Dar credeti ca i-a oprit cineva!? Daca omul a reusit sa ia in arenda atata teren inseamna ca oamenilor le-a convenit sa-i dea terenulin arenda lui (nu vorbeste de cat le da oamenilor pentru hectarul arendat)sau nu este altcineva in zona care sa arendeze teren. Deci cei care il invidiati luati-i painea de la gura si arendati terenul oamenilor in conditii mai avantajoase si Aflat va ramane cu cele 50 ha.

 15. eu nu am nimic cu nimeni dar sa acumulezi teren de suprafata sus mentionata este de domeniul SF cunosc familie cu 250 ha teren in arenda care traieste f. bine au masini case isi fac concediile numai pe afara oamenii sunt foarte multumiti si angajatii si cei cu terenul in arenda deci nu trebuie sa ai mii de hectare.

 16. Bravo si felicitari pentru curaj si sudoare.Este cu adevarat tipul taranului intelept inteligent hotarit si cu o ambitie de neclintit.Toate aceste calitati le a preluat din credinta piternica in Bunul Dumnezeu.Bravo si succes pe viitor. SI EU AM ARENDAT PAMINTUL PARINTILOR LA SOCIETATEA TA SI SUNT MULTUMIT IN PRIMUL RIND CA PAMINTUL ESTE MUNCIT

 17. Cum au reusit unii oameni sa acumuleze atat teren? Cum zice si el in reportaj au fost si sunt unii care dupa ce se imbogatesc lasa terenul ? Oare ce face omul cu atata banaret ? Numai din subventii cati bani ii revin.

Scrie un comentariu