Burse şi preţuriŞtiri agricole

PIAȚA AGRICOLĂ 2017: La ce prețuri se vând GRÂUL ȘI PORUMBUL

Vânzarea cerealelor pe piața internă la începutul lui 2017! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat recent, pe site-ul instituției prețurile franco-depozit, fără TVA, colectate, prelucrate și transmise de Direcțiile Județene pentru Agricultură. În săptămâna a doua de monitorizare aferentă anului 2017, în majoritatea regiunilor valorificarea producție atât la grâu, cât și la porumb a înregistrat pentru anumite regiuni creșteri puțin semnificative, în timp ce, în alte regiuni achiziția de cereale s-a făcut la un nivel inferior față de prima săptămână de monitorizare.

În ceea ce privește grâul cea mai semnificativă creștere se înregistrează în Banat, unde fermierii au primit cu 7,10 euro/tonă mai mult pentru cantitățile pe care le-au vândut în această săptămână, față de cei care au vândut în perioada 1-11 ianuarie. În schimb, în Muntenia valorificarea grâului a înregistrat un regres, astfel că, dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 151,21 euro/tonă, în perioada aceasta prețul are o scădere de 3,59 euro/tonă.

La porumb se înregistrează cea mai semnificativă scădere a prețului pentru cantitățile tranzacționate în regiunea Muntenia. Dacă săptămâna trecută acesta se vindea cu 143,65 euro/tonă, acum această cultură a ajuns să fie comercializată la valoare de 127,52 euro/tonă, cu 16,13 euro/tonă mai puțin. În săptămâna a doua de monitorizare din 2017 se înregistrează o creștere semnificativă la porumb pentru Portul Constanța, unde traderi au primit cu 8,19 dolari/tonă mai mult decât pentru cantitățile vândute săptămâna trecută.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, în data de 18 ianuarie prețurile cerealelor pe piețele reprezentative din România – Banat, Oltenia și Muntenia, dar și cele din portul Constanța. Iată cum se prezintă acestea:

Evoluția prețului grâului pe piețele interne în perioada 11 ianuarie-18 ianuarie

Regiune Preț mediu-

11 ianuarie

Preț mediu-

18 ianuarie

Banat 140,96 euro/tonă 148,06 euro/tonă
Muntenia 151,21 euro/tonă 147,62 euro/tonă
Oltenia 137,87 euro/tonă 140,65 euro/tonă
Port Constanța 170,55 dolari/tonă 174,92 dolari/tonă

Conform datelor furnizate de ministerul Agriculturii, putem constat că singura scădere de preț se resimte în această săptămână în Muntenia, acolo unde săptămâna trecută grâul a fost achiziționat la un preț de 151,21  euro/tonă, în timp ce acum se cumpără cu 147,62 euro/tonă, în scădere cu 3,59 euro/tonă, în timp ce la Portul Constanța prețul grâului s-a apreciat cu 4,37 dolari/tonă, de la 170,55 dolari/tonă la 174,92 dolari/tonă. Cea mai semnificativă evoluție a prețului grâului se înregistrează în regiunea Banat, cu o creștere de 7,10 euro/tonă față de săptămâna precedentă, în timp ce în Oltenia valorificarea grâului s-a făcut la un nivel superior față de prima săptămână de monitorizare, fermierii primind cu 2,79 euro/tonă mai mult pentru grâul vândut în această perioadă.

Evoluția prețul porumbului pe piețele interne în perioada 11 ianuarie-18 ianuarie

Regiune Preț mediu-

11 ianuarie

Preț mediu-

18 ianuarie

Banat 136,83 euro/tonă 126,85 euro/tonă
Muntenia 143,65 euro/tonă 127,52 euro/tonă
Oltenia – euro/tonă 144,29 euro/tonă
Port Constanța 162,90 dolari/tonă 171,09 dolari/tonă

În ceea ce privește prețul porumbul, acesta a înregistrat deprecierii în toate regiunile monitorizate, cu excepția Olteniei, unde nu se poate realiza o comparație, întrucât pentru perioada cuprinsă între 1 și 11 ianuarie nu s-a raportat nici un preț de valorificare la această categorie de cereale. În Banat și Muntenia valorificarea porumbul s-a făcut la un nivel mai scăzut decât cel de săptămâna trecută. Astfel că prețul a scăzut cu 9,98 euro/tonă în Banat și 16,13 euro/tonă în Muntenia. În schimb, la Portul Constanța porumbul a fost vândut cu 8,19 dolari/tonă mai mult decât cantitățile vândute în prima săptămână de monitorizare din 2017.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. DOMNILOR DIN MINISTERUL AGRICULTURII ,RIRA-TI SA FITI DAR MOLDOVA ,MARE PRODUCATOARE DE PORUMB SI CHIAR SI GRAU NU AXISTA PE HARTA CARE O AVETI PE TOTI PERETII INSTITUTIILOR ,DEFAPT APROAPE NICI PE CEA METEOROLOGICA NU PREA SANTEM ,NOROS CA MAI VINE CETE UN VAL DE FRIG SAU SE INTAMPLE CEVA PRIN VASLUI SANT MARI FERMIERI IN MOLDOVA ROMANEASCA ,SAU NU S-A INVATAT LA SC, DV,VA DUCETI NAIBII DUPA PRESEDINTE ,DE AIA SANTEM SARACI IN AC ZONA CA NU NE PROMOVATI ,DAR TAXE SI IMPOZITE SA PLATIM ,IS CURIOASA CAT IMPOZIT PLATESTE CEI DIN TIMISOARA ,OLT GALATI,TELEORMAN CARE-I FAVORIZEAZA TIMPUL SI CAT PLATIM NEBAGATII IN SEAMA DE M.AGRICULTURIISI ALESII NOSTRI IN PARLAMENT AICI ATAT SE STIE IN CONDUCEREA TARII NICI IN BUCURESTI NU SANT ATATEA MARKETUTI CAT SANT IN BACAU -BILA 3-4,KAUFFLAND2,CORA 1, CARFOUR3-4 PENNY 1 ,LDL3-4 PROFI CRED PANA IN 10 ,METRO,SELGROS,AUCHANNU -MI MAI AMINTESC ACUM AU OMORAT TOATE MICILE MAGAZINE DE FAM CARE TRAIAU SI EI SA NU MG. LA AJUTOR SOCIAL …..AVETI NISTE INCAPABILI LA DIRECTIA UNDE SE FAC PROIECTE DE PRIMIT SUBVENTII CU LEG, NU LE STIU NR DAR STIU CA SE POT PRIMI IN FUNCTIE DE CATE HA. LUCRATE , BANI EUROPENI DE MII DE EURO ,NU STIU CUM SE INTAMPLA UNUL CU UN HA DE PAMANT IA SUBVENTIE ,SI ALTUL CU 25-30 HA IA NUMAI 100 SI CEVA DE EURO , CONTEAZA CA NU AI LICEU ,IS TINERI,PANA IN 40 DE ANI AU1 HA DE SOLARII SI MAI ARE 1 FRATE TOT CU ATATEA HA. IMPREUNA AU C-AM 25-30 HA LEGUME,RESTUL PORUMB SI PUTINA FLOAREA SOARELUI CA SANTEM DIN MOLDOVA SI NU AU DECAT 10 CLSSI PROFESIONALA DAR AU EXPERIENTA DE 23-24 ANI DIN 1992 DAR CU PUTIN PANA LA HA,DE ACUM EU VREAU SA DEPUN PLANGERE LA COMISIA PTR AGRICULTURA DE LA PARLAMENTUL EUROPEAN TREBUIA SA NE SPUNA CA ERA TIMP SI DE FACUT LICEU ,DAR NU-I NORMAL CA UNUL CERE ARE FACULTATE DE SPORT SA IA SUBVECTII IN AGRICULTURA CU PROGAM SAPARD NU STIU ORDONANTELE 114,11.. SAU CARE OR MAI FI ,PORUMBUL DE CE NU SE IA PTR LA BURSA ORI IL BAGAM PE FOC LA SOBE IN SOLARII OEI VANDUT CU 0,50 BANI LA ,,,SMECHERI””AM SI UITAT SA VA SALUT BUNA ZIUA .

Scrie un comentariu