• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ADMINISTRAREA TURTELOR: când și cum hrănim albinele pe timpul iernii

    Gabriela Gimbășanu -

    Administrarea turtelor proteice se face atunci când credeți că albinele nu au suficientă hrană ȋn stup şi riscați să aveți mortalitate. Dacă vă aflați în această situație, turtele se administrează cât se poate de rapid, indiferent că este luna decembrie şi iarna abia şi-a intrat ȋn drepturi, sau dacă afară este un strat generos de zăpadă iar temperatura este scăzută.

    Discuția despre administrarea turtelor pe timp ce iarnă nu este una comodă pentru unii apicultori. Mulți spun și chiar nu hrănesc suplimentar familiile de albine, în timp ce alți stupari recunosc că această lucrare apicolă îi ajută să aibă un efectiv de albine mai puternic și sănătos. Nu există nici o regulă în privința administrării turtelor și, dacă albinele au suficientă hrană pentru a trece cu bine de iarnă, nici nu trebuie să vă bateți capul cu prepararea turtelor și cu momentul când alegeți să le plasați în stup.

    Turtele se administrează atunci când albinele nu mai au hrană

    Pierderile ȋn cazul lipsei de hrană vor fi mult mai mari, riscați chiar să moară întreaga familie de albine, comparativ cu situația ȋn care deschideți cu grijă stupul și așezați deasupra ghemului o turtă. Atenție însă, turta trebuie să fie aşezată perpendicular pe intervalele dintre rame şi să cuprindă toate intervalele ȋn care sunt albine, astfel ȋncât toate albinele din ghem să aibă acces la hrană.

    Citiți și: Sfaturi pentru creșterea albinelor: Cum poți prelungi viața albinelor cu ajutorul unei turte cu ceapă și usturoi

    Ce tip de turte este administrează albinelor iarna

    Completarea rezervelor de hrană la familiile ce au rezerve insuficiente se face prin administrarea de turte din pastă de miere şi zahăr pudră, şerbet administrat sub formă de turte sau zahăr candi. Pentru prevenirea nosemozei este bine ca turtele de zahăr să fie preparate cu extracte de plante (tip Protofil) doza fiind de 340 ml/10 kg de pasta obţinută, având grijă ca Protofilul să fie bine omogenizat în sirop sau miere şi apoi să fie adăugat la zahărul pudră.

    Administrarea turtelor sau zahărului candi se face direct pe vatra stupinei în cantitate de 700g-1kg/familie de albine, la interval de 2-3 săptămâni, în funcţie de rezerva de hrană existentă în faguri şi de consum.

    Foarte importante pentru dezvoltarea familiilor de albine, turtele proteice, nu se vor administra în luna februarie, dacă la cel puţin 2 săptămâni de la administrarea acestora, timpul nu permite efectuarea zborurilor de curăţire, situaţie greu previzibilă, de aceea pentru mai multă siguranţă este bine ca aceste turte să fie administrate începând cu a doua jumătate a lunii martie.

    Completarea proviziilor cu rame cu miere

    Completarea proviziilor se poate face şi cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent, prin rapida apreciere a greutăţii stupului. Familia în cauză este introdusă într-o încăpere încălzită, se deschide şi despachetează uşor, se observă poziţia ghemului şi se amplasează fagurii cu hrană lateral ghemului, astfel încât albinele sa ia contactul cu acesta.

    Acțiuni care trebuie întreprinse în lunile de iarnă

    În această perioadă este necesară aprecierea modului cum iernează familiile de albine, identificarea şi îndreptarea stărilor anormale apărute prin:

    – interpretarea zumzetului albinelor ca indicator în aprecierea stării familiilor de albine;
    – aprecierea resturilor existente pe fundul stupului, la urdiniş sau în faţa stupului;
    – eliminarea surplusului de umiditate: prin asigurarea unei ventilaţii corecte a stupului care să elimine condensul, să asigure oxigenarea şi să elimine dioxidul de carbon;
    – înclinarea stupilor către peretele frontal pentru scurgerea apei;
    – identificarea familiilor bolnave, stabilirea cauzei şi îndreptarea acestor familii (stabilirea diagnosticului prin analize efectuate de laboratoare specializate);
    – unificarea familiilor orfane cu alte familii, mai slabe sau introducerea unei mătci de la rezerva (acolo unde acestea există) la familiile orfane observate în timp util; aceste intervenţii se fac în zilele calde cu cel puţin 12ºC;
    – completarea proviziilor la familiile care prezintă semne de hrană insuficientă.


    Te-ar mai putea interesa

    CMVRO: Creșterea rapidă a puilor din fermele românești nu se face cu hormoni sau antibiotice! O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Romsilva: Auditul privind certificarea FSC a managementului forestier al pădurilor s-a încheiat cu succes Nina Gheorghiță despre OUG privind amânarea datoriilor: ”Trebuie să dăm dovadă de responsabilitate!” Rectificare bugetară. MADR primește banii pentru plata subvențiilor APIA. Despăgubirile de secetă mai aşteaptǎ!