JEAN IONESCU, PIONEER: În România, suntem COMPANIA NUMĂRUL 1 la PORUMB, FLOAREA-SOARELUI ȘI SOIA
agrointeligenta.ro -Pe o piață cu o concurență acerbă – cea a semințelor, puține sunt companiile care pot ieși în fața fermierilor și a presei cu un statut de lider confirmat de volumul de vânzări, de hectarele acoperite, dar mai ales de producții. Pentru compania Pioneer, anul 2016 a fost cel mai bun de la venirea în România, iar o parte a succesului l-au reprezentat investiția constantă în cercetare, relația strânsă cu agricultorii și o atenție sporită pentru îmbunătățirea portofoliului de la an la an.
Într-un cadru festiv, peste 400 de fermieri și reprezentanți ai companiilor partenere au luat parte joi, 26 ianuarie, la Poiana Brașov, la un eveniment organizat de DuPont și Pioneer pentru prezentarea tendințelor de piață și mai ales a produselor recomandate pentru fermele românești în 2017.
”În România, suntem compania numărul 1 în porumb, floarea-soarelui și soia”, a fost anunțul de forță al lui Jean Ionescu – Commercial Unit Manager DuPont Pioneer în România și Republica Moldova. ”La Afumați, la București, pe DN 2 este cea mai mare stație de semințe din Europa de Est, a doua ca și mărime în Europa. Aici reușim să producem, să ambalăm aproape 1,7 milioane de saci. Suntem cel mai mare producător de semințe din România și investim în cercetare. La ora actuală, foarte mulți colegi care au lucrat la institute naționale din România și Bulgaria își desfășoară activitatea în cadrul companiei Pioneer și este o mândrie să spunem că o mare parte dintre hibrizii și soiurile pe care le vindem în România sunt rezultatul muncii lor”, a mai spus Ionescu.
Lider pe piața premium a porumbului
Focusul prezentării sale l-a reprezentat cultura porumbului, segmentul unde Pioneer domină piața premium cu hibrizii AQUAmax. ”De trei ani, gama de hibrizi Optimum AQUAmax este alegerea celor mai buni fermieri din România. Aici vreau să amintesc doar acei hibrizi care se vând până în Crăciun pentru că este din ce în ce mai mult dorința noastră să ajungem mai repede la dumneavoastră, mai precis, să facem afaceri timpurii. Colegii mei care se ocupă de relația cu dumneavoastră și vă roagă să alegeți, să luați decizii timpurii că nu ne dorim să încurcăm pe nimeni. Produsele din categoria AQUAmax așa cum sunt P9911, P0412, P0216, P0023, de obicei se termină în luna noiembrie. Vă rugăm mereu să luați decizii timpurii pentru că ne dorim să onorăm la toată lumea dar nu putem produce la ora actuală cât putem vinde. La floarea-soarelui este același lucru datorită performanțelor în condiții de arșiță și secetă, aceste produse este alegerea fermierilor care își doresc performanțe deosebite”, a vorbit managerul din cadrul Pioneer despre cererea de hibrizi pe care compania o primește de la fermierii români.
Ca și în anii trecuți, Pioneer vine în sprijinul fermierilor care se confruntă cu seceta și arșița, fenomene care pun în pericol producțiile agricole. ”Avem peste 100 de centre de cercetare, focusul mondial al companiei este să identifice și să dezvolte plante cu toleranță cât mai ridicată la secetă. Este la ora actuală, nu vă ascundem că piețele cu climat arid și semi-arid sunt dominate de companie de circa 8 ani, mai precis inclusiv în România, gama premium de hibrizi de porumb – AQUAmax, este cea care efectiv domină atât piața de neirigat, cât și piața de neirigat”, a subliniat Jean Ionescu.
Ca și noutate, în prezentarea șefului de la Pioneer s-a simțit și un accent pe irigații, mai exact pe tendința fermierilor de a investi în aceste soluții pentru creșterea producțiilor. Iar mișcarea este una care le va asigura succesul, a spus Ionescu, arătând că o producție de peste 20 de tone de boabe la hectar este o recoltă realizabilă. ”Și în România se pot obține 20 de tone, 18 tone de boabe. La ora actuală, Pioneer pune în România hibrizi excepționali din punct de vedere genetic. Pe vremea comunismului erau 3,3 milioane de hectare care se irigau, anul trecut, datele oficiale spun că eram pregătiți să irigăm 330.000 he hectare în România și am irigat 196.000 de hectare din 8,2 hectare de teren arabil. Este extrem de puțin și dacă aici nu vom reuși rapid să aducem adăugată prin productivitate și valoare adăugată la producția agricolă, nu vom reuși să trecem rapid de la acel GDP (Gross Domestic Product, trad. Produsul Intern Brut, PIB) nu foarte mare”, a întărit Jean Ionescu în cadrul prezentării sale.
La evenimentul DuPont Pioneer au luat parte o mare parte dintre fermierii români care lucrează suprafețe însemnate, precum Lucian Buzdugan – Insula Mare a Brăilei, Alexandru Baciu – Călărași, Constantin Bazon – Vrancea, Cristinel Brânză – Brăila, Marian Clejanu – Giurgiu, Gelu Scutaru – Vrancea, Vasile Iacob – Neamț, sau Adrian Țone – Ilfov.
Vom reveni cu articole în care vă vom prezenta recomandările Pioneer la hibrizi și soiuri pentru fermele românești în anul 2017 la culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță, soia și lucernă.