• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • 70% DIN SUBVENȚII, PLATĂ IMEDIATĂ DE LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Nemulțumire în rândul fermierilor! Subvențiile acordate de către agenția de plăți în avans ar trebui să acopere toate sectoarele și nu doar partea de vegetal. Reuniți săptămâna trecută la Sibiu, oierii au decis să meargă la Ministerul Agriculturii cu o propunere fermă: să li se acorde 70% la sută din subvenție fără să se aștepte finalizarea controalelor. Adică același procent care li se plătește până la 1 decembrie fermierilor din vegetal!

     Ca și în campania 2015, la plata avansului pentru 2016 au fost incluse doar schemele pe suprafață. Dacă producătorii agricoli din vegetal au primit în avans 69 % din subvenție, crescătorii de animale au rămas fără niciun ban. Aceștia se plâng cu atât mai mult cu cât, spun ei, iarna costurile cu întreținerea animalelor sunt foarte mari.

    În consecință, oierii vor să îi ceară ministrului agriculturii, Petre Daea, să le plătească 70 % din sumele cuvenite din subvenții chiar dacă nu au fost finalizate controalele.

    ”Noi nu știm nici la ora actuală numărul de animale eligibile. Iar din informațiile pe care eu le am eu se suplimentează controalele pe încă un număr de fermieri și ne spun mereu că nu s-a terminat controlul. Și de aceea nu pot să ne facă plățile. Avem Hotărâre de Guvern cu plafoanele alocate și intervine aici întrebarea: De ce noi, crescătorii de animale, suntem lăsați mereu la urmă cu plățile? De ce nu intrăm și noi la plata avansului? Nu am înțeles de ce întotdeauna bovine, ovinele, caprinele sunt lăsate la urmă cu plata! Aceasta este una dintre probleme pricipale pe care vrem să le ridicăm la întâlnirea cu ministrul agriculturii, care va avea loc săptămâna viitoare. Vrem să intrăm în același rând cu restul fermierilor care au alte activități și care deja au beneficiat de bani încă din luna noiembrie, când a debutat plata avansului”, a punctat Ionică Nechifor, secretar general al federaţiei Romovis, la întâlnirea membrilor Romovis desfăşurată în perioada 27-28 ianuarie la Bazna din judeţul Sibiu.

    Afirmațiile sale au fost întărite de vicepreședintele Romovis, Nicolae Țap, care spune că crescătorii de animale nu mai trebuie sub nicio formă lăsați la urmă. ”Vom propune la Ministerul Agriculturii să primim și noi procent din Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) și Sprijinul Cuplat Zootehnie (SCZ). Cerem să ni se dea 70% din subvenție în avans și pe urmă 30%. Este inadmisibil ca noi să fim mereu lăsați la urmă cu plata subvențiilor”, a punctat Nicolae Țap.

    Vă reamintim că Ministerul Agriculturii au publicat deja pe site-ul propriu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul 2016.

    Pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2016, se acordă bani în limita sumei de 189.609.057 euro și se distribuie astfel:

    -25.933.399 europentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine;

    -108.985.582 euro pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine;

    -54.690.076 euro  pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Plățile schemelor de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 363 din 1 octombrie 2016.

    De asemenea, plafonul maxim de 121.924.674 euro se acordă pentru anul 2016, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile prevăzute la art.2 din Hotărârea Guvernului nr.219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor şi speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020, repartizat astfel:

    -1.400.000 euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; b) 28.000.000 euro, respectiv 124.704 mii lei pentru speciile ovine/caprine;

    -11.025.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora;

    -81.499,674 euro, respectiv 362.975 mii lei pentru specia bovine, categoria vaci de lapte.

    Data-limită pentru efectuarea plăților este de 30 iunie 2017!


    Te-ar mai putea interesa

    Vine ciclonul în România! ANM anunță vreme rece și furtuni Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha! Permisele pentru tractoare – lege nouă. A apărut un nou tip de permis pentru tractoriști

    Ultimele știri

    Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor Republica Moldova și-a triplat exporturile de floarea-soarelui. România, principala destinație Exporturile de cereale prin Portul Constanța au scăzut drastic