• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CONDIȚIILE COMPLETE pentru înființarea ABATOARELOR ÎN FERME!

    Roxana Dobre -

    Fermierii din toată țara au posibilitatea să-şi înfiinţeze propriile abatoare sau centre de sacrificare în cadrul fermelor de animale. Un act normativ care a intrat în vigoare la finele săptămânii trecute le oferă această posibilitate iar producătorii agricoli par foarte interesați de noua facilitate. Este vorba despre Ordinul 140/2016 pentru modificarea și completarea Condițiilor minime de funcționare a abatoarelor de capacitate mică, aprobate prin Ordinul președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2011 (vezi TEXTUL ORDINULUI – AICI).

    Citiți și: PRIMUL FERMIER ROMÂN care își face ABATOR ÎN FERMĂ!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă toate condițiile făcute publice pentru înființarea abatoarealor de mici dimensiuni sau a punctelor de sacrificare.

    Care este numărul maxim de animale care pot fi sacrificate

    Numărul maxim de animale care pot fi sacrificate la nivelul abatoarelor de capacitate mică, incluzând tăierile de urgență, astfel:

    Abatoarele locale: porcine, ovine sau caprine – 200 de capete/lună; bovine – 40 de capete/lună; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 5 UVM/zi;

    Centrele de sacrificare: porcine, ovine sau caprine – 100 de capete/lună; bovine – 20 de capete/luna; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 2,5 UVM/zi;

    Puncte de sacrificare la nivelul fermei: porcine, ovine sau caprine – 50 de capete/lună; bovine – 10 de capete/lună; orice combinație a acestor specii, dar care nu depășește 1,5 UVM/zi.

    De specificat că carcasele vor putea fi comercializate în măcelării, restaurante, cantine, magazine, carmangerii sau alte unități de alimentație publică.

    Ce condiții de igienă trebuie respectate

    Abatoarele de capacitate mică funcționează în baza autorizației sanitare veterinare eliberate de serviciile sanitare veterinare, în conformitate cu legislația specifică în vigoare.

    Atenție! Condițiile sunt cam aceleași ca și pentru abator. Adică respectarea distanței de ultima clădire, fluxul tehnologic să fie respectat, gresie, faianță, fosă sau canalizare, apă caldă, apă rece.

    Pentru a obține această autorizație, abatoarele de capacitate mică trebuie să corespundă cerințelor minime prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, precum și în Ordinul președintelui Autorității Nationale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 180/2006, după cum urmează:

    -Să dețină un padoc acoperit, la amenajarea căruia trebuie avute în vedere criteriile epidemiologice și de bunăstare a animalelor, în funcție de capacitatea maximă  de sacrificare;

    Atenție! Această condiție nu este obligatorie dacă animalele sunt sacrificate imediat la sosirea la abator și dacă nu sunt transportate de la o distanță mai mare de 50 km;

    -Examenul ante-mortem trebuie să aibă loc imediat după sosirea animalelor la unitate;

    -Se poate utiliza același spațiu al unității pentru mai multe faze de lucru, cu condiția ca acestea să fie succesive și separate în timp, iar între diferitele faze să se efectueze curățenia și dezinfecția, după caz;

    -În cazul curățeniei și al dezinfecției, în baza analizei de risc, unitatea trebuie să se îngrijeasca de protecția carcaselor, a cărnii și a organelor care nu au fost încî livrate;

    -Trebuie să se asigure un număr suficient de cuțite i alte instrumente de lucru, care să fie sterilizate într-o singură etapă, astfel ca ele să fie de ajuns numeric și igienic pe tot parcursul procesului de sacrificare;

    -Trebuie să se asigure câte un sterilizator, atât în spațiul murdar, cât și în spațiul curat, dupî caz;

    -Trebuie să se asigure utilizarea instrumentelor de lucru în condiții igienice;

    -Produsele finite, respectiv semicarcasele, sferturile de carcasa și organele, trebuie depozitate în condiții de frig, în spații dimensionate în funcție de capacitatea unității.

    Atenție! Nu sunt necesare spațiile de frig în cazul în care produsele rezultate se prelucrează imediat după obținere sau sunt destinate prelucrării într-o altă unitate, unde se pot asigura condițiile de frig, inclusiv condițiile de trasabilitate.

    Cum trebuie construit abatorul de mici dimensiuni

    -Pereții și pavimentul unității trebuie să fie ușor de spălat, de dezinfectat și din materiale care să nu permită pătrunderea și staționarea apei;

    -Pavimentul trebuie să fie astfel construit încât să permită drenarea apei către sistemul de canalizare;

    -Capacele canalelor de scurgere trebuie să fie acoperite cu clopot pentru împiedicarea apariției mirosurilor neplăcute; pentru unitățile care sacrifica bovine și ovine, canalizarea trebuie protejată de site cu diametrul de 6 mm;

    -Tavanul trebuie realizat astfel încât să nu permită acumularea de murdărie, condens sau mucegaiuri și, de asemenea, să fie ușor de igienizat și dezinfectat;

    -Corpurile de iluminat trebuie să fie ușor de curățat și să fie prevăzute cu protecție împotriva contaminării carcaselor cu sticlă;

    -Ușile și ferestrele trebuie să se închidă ermetic pentru a asigura protecția impotriva rozătoarelor și a insectelor; ferestrele care comunică cu exteriorul trebuie să fie protejate de plase contra insectelor;

    -Trebuie să se asigure apă potabilă în cantitate suficientă, din rețeaua publică sau din sursă proprie, care să fie verificată în conformitate cu legislația in vigoare;

    Animalele destinate sacrificării trebuie să fie obligatoriu identificate și însoțite de certificat sanitar veterinar, documentul privind informațiile pentru lanțul alimentar, precum și de alte documente de identificare conform legislației în vigoare.

    Atenție!  Marca de sănătate care se aplică pe carcasele/semicarcasele/sferturile şi organele obtinute în urma abatorizării la nivelul abatoarelor de capacitate mică de tipul centrelor de sacrificare şi punctelor de sacrificare trebuie să fie:

    -O ştampilă de formă ovală, de 6,5 cm lăţime şi 4,5 cm înălţime, ce poartă următoarele informaţii scrise cu caractere lizibile: (i) în partea superioară: „ROMÂNIA” sau codul ISO al ţării „RO”, scris cu majuscule; (ii) în centru: indicativul judeţului urmat de numărul de autorizare al abatorului, acordat de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor; (iii) în partea de jos cu majuscule: „CONTROLAT VETERINAR”.

    -Literele trebuie să aibă o înălţime de 0,8 cm, iar cifrele, de 1 cm. Dimensiunile şi caracterele mărcii pot fi reduse pentru marcarea de sănătate a mieilor, a iezilor şi a purceilor.

    Reguli pentru resturile rămase în urma sacrificării

    Din punct de vedere al subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman:

    -Trebuie să fie colectate în mod igienic în cazul fiecărei unități;

    -Dacă în cadrul aceleiași unități se sacrifică animale care aparțin mai multor specii, iar subprodusele se încadrează în categorii diferite de risc, ele trebuie colectate diferit conform reglementarilor din domeniu;

    -Poate fi aprobată și folosirea unui singur container, caz în care subprodusele de origine animală care nu sunt destinate consumului uman trebuie încadrate in categoria cea mai mare de risc;

    -Trebuie sa se efectueze teste microbiologice aplicabile alimentelor conform prevederilor Regulamentului (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu modificarile si completarile ulterioare;

    – Marcarea și etichetarea cărnii se fac în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare.


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou

    Ultimele știri

    Variola la păsări. Semnele bolii, tratament Cum iese Dan Lăzărean în câștig cu legume cultivate pe numai 1.300 mp Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți!