• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • BURUIANA care a învins cercetarea: ”NOI ȘI TURCIA AVEM CELE MAI AGRESIVE ATACURI!”

    Roxana Dobre -

    Cultura de floarea-soarelui, în pericol din cauza unei buruieni parazit pentru care până în acest moment cercetătorii nu au găsit încă un tratament care să o distrugă în totalitate. Este vorba despre buruiana parazit Orobanche sau Lupoaie cum este cunoscută de fermieri!

    În anul 2016, buruiana Orobanche a dat mari bătăi de cap fermierilor care au cultivat floarea-soarelui. Pierderile de producție au variat de la 20% până la 100% depinzând de numărul de paraziți atasați pe rădăcini dar și zona geografică unde se află cultura. 

    Orobanche este un parazit ce se dezvoltă pe rădăcinile plantelor de floarea-soarelui, împiedicând procesul de creştere a plantei. Acest parazit se răspândeşte rapid prin intermediul seminţelor.

    Specialiștii companiei Syngenta au dezbătut împreună cu fermierii din sud-estul țării problemele cauzate de această buruiană, în cadrul unui Summit desfășurat în perioada 26-27 ianuarie la Sibiu.

    ”În momentul de față nu există soluții pentru combaterea în totalitate a acestui parazit și știm că a fost învinsă, aș putea să spun, știința. Soluțiile existente sunt cea genetică și tehnologia Clearfield. În România avem zonele Tulcea, Constanța, Brăila, Galați unde atacul acestui parazit este din ce în ce mai agresiv. Mai nou a început să apară și în zona Timișoara sau granița cu Serbia. Există 3 mari zone momentan și anume Spania, Rusia, Ucraina, România și Turcia. Din păcate în țara noastră și undeva în Turcia sunt cele mai agresive atacuri astfel că în momentul de față nu am descoperit rase mai agresive decât ce avem noi în România. Iar epicentrul ar fi undeva pe zonele Casimcea, Babadag, Ceamurlia, Tulcea și Topolog”, a punctat Tiberiu Șerbănoiu, inginer agronom în cadrul companiei Syngenta.

    Tehnologia ”no-till” ar putea fi soluția?

    Specialistul de la Syngenta a dat și soluțiile fermierilor iar una dintre acestea este folosirea tehnologiei ”no-till” dar care nu poate fi utilizată în zonele secetoase. ”(…) Atacul este foarte, foarte agresiv. Un factor care ar putea să limiteze apariția acestei buruieni este aplicarea tehnologiei ”no-till”. Și vă dau exemplu Argentinei unde această tehnologie ocupă 60 % și acolo nu există Orobanche. Și în Spania s-a văzut că descrește gradul de infestare datorită acestei tehnologii. (…) Un detaliu important de știut este că sămânța acestei buruieni rezistă și 20 de ani în pământ. Foarte grav este că la fiecare 3-4 ani apare câte o nouă rasă care este și mai agresivă sau rezistentă”, a mai atras atenția Tiberiu Șerbănoiu.

    Vă reamintim că despre tehnologia ”no-till” am scris pe larg AICI! 

    Soluțiile Syngenta pentru combaterea Orobanche

    Tehnologia Clearfield® este o soluţie foarte bună şi pentru combaterea buruienilor dificile, cum este și Orobanche.  Clearfield® reprezintă o tehnologie de cultivare pentru floarea-soarelui, ce constă în hibrizi Clearfield® şi erbicid Clearfield® pe bază de imazamox, cu aplicare în postemergenţă.

    Syngenta a lansat, în anul 2014 și erbicidul Listego cu aplicare în postemergenţă, pe bază de imazamox, care vine să consolideze poziţia de lider în segmentul Clearfield®.

    Această tehnologie reprezintă în momentul de faţă singura soluţie chimică pentru combaterea parazitului Orobanche cumana, denumit popular lupoaie.

    Combaterea acestui parazit se realizează prin îmbinarea unei genetici tolerante la imazamox, împreună cu erbicidarea cu Listego.

    Listego este un erbicid pe bază de imazamox, din grupa imidazolinonelor. Substanţa activă este preluată de plante în special prin frunze, dar şi prin rădăcini. Datorită activităţii reziduale la nivelul solului, asigură combaterea buruienilor în curs de răsărire şi a unui nou val de buruieni. Plantele mor la 7-14 zile de la aplicare. În plantă, substanţa activă este preluată până la nivelul zonelor de creştere unde blochează sinteza aminoacizilor esenţiali responsabili de creşterea şi diviziunea celulară.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Codul Silvic 2024. Noi reguli pentru terenurile agricole care se împăduresc Plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază – prelungită până la 30 iunie 2025 Piața cerealelor din România. Importurile din Ucraina, doar cu licență încă 7 luni