• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SUBVENȚIILE SUNT ÎN PERICOL! CELULĂ DE CRIZĂ LA MADR!

    Gabriela Gimbășanu -

    Subvențiile fermierilor români sunt în pericol. Producătorii agricoli au fost convocați astăzi, miercuri – 1 februarie, la sediul Ministerului Agriculturii, acolo unde s-au purtat discutții aprinse despre poziția pe care țara noastră trebuie să o adopte pentru a proteja plățile directe pentru zootehnie, dar și pentru vegetal.

    ”Au existat numeroase nemulțumiri, mai ales că din ce informații avem, România este singura țară care se află în această situație, adică în care avem atât de mult de pierdut. Problema este serioasă, riscăm efectiv să pierdem sprijinul cuplat din zootehnie, așa că s-a decis o mobilizare fără precedent pentru apărarea intereselor fermerilor români”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – ACEBOP.

    Ca și soluție s-a decis ca la negocierile de săptămâna de la Bruxelles să meargă nu doar oficiali din partea MADR, respectiv o delegație condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, ci și reprezentanți ai fermierilor care să comunice direct către DG Agri necesitatea menținerii plăților. Mai mult, se va întocmi un memorandum care să fie transmis către Bruxelles și în care autoritățile și fermierii să răspundă, punctual, observațiilor transmise de la nivel european.

    Eu am avut o intervenție pe acel prag limită – am cerut mărirea pragului și mi s-a raspuns că nu se poate schimba, nu permite regulamentul. Noi apărăm interesele fermierilor și implicit ale statului român. Dacă procedura nu permite modificări, nu ne permitem să stăm contra pentru că putem pierde banii. Dacă experții români au trimis notificarea în august anul trecut și DG-AGRI a trimis cerere de clarificări în decembrie…este clar că problema este la Bruxelles, nu la noi! Considerăm că nu doar România trebuie să respecte proceduri și termene, ci și Comisia. În plus, experții comunitari fac audituri, recomandări. Nu impuneri contrare PAC”, a subliniat președintele ACEBOP.

    S-a căzut de acord la propunerea domnului secetar de stat Potor să se facă un memorandum către Comisia Europeană – pentru că, din câte se vede, mereu au ceva de discutat apropo de România- și să semneze și fermierii acest memorandum. La propunerea domnului ministru – care a venit la discuții, reprezentanții crescătorilor de bovine carne, lapte, ovine și caprine vor fi alături de experții MADR la întâlnirea de la Bruxelles. Este prima oară când se face acest lucru în România ”, ne-a mai spus președintele ACEBOP, arătând că pe zootehnie vor fi trei membri în delegație –aleși de federații, de comun acord. ”Referitor la memorandum, ne mobilizăm să fie finalizat cât mai repede și in interesul României. Nu va fi un document amplu, ci unul care să se întindă pe o pagina-două, foarte clar și bine argumentat, asumat de noi toți”, ne-a mai spus dr. Mary Pană.

    La rândul său, președintele Federației Naționale Pro Agro, Emil Dumitru, a luat parte la discuțiile de astăzi de la MADR.

    Când mergem la Comisie ar trebui să avem o singură voce. În acest sens a fost o propunere din partea domnului ministru Daea, pe care o salutăm. Ne-a promis că la această deplasare la Bruxelles să se meargă și cu o delegație din partea fermierilor, să vadă domnul comisar că nu suntem îngrijorați cu privire la modul de acordare a SCZ atâta timp cât suntem în spiritul regulamentului. De reușita delegației, a domnului secretar de stat Alexandru Potor depinde viitorul zootehniei românești. Trebuie să mergem acolo cu lecțiile făcute pentru a fi pregătiți. Să nu credeți că Europa e așa de entuziasmată să ofere bani României. Fiind trei sectoare care sunt afectate pe zootehnie , fiind vorba de bovina de lapte, bovina de carne și ovine ar trebui să fie câte un reprezentant din parte fiecărui sector, astfel încât să reprezentăm cum trebuie aceste sectoare la discuția bilaterală. Cred că va exista consesns din partea asociațiilor, fie că fac parte dintr-o structură sau alta. Interesul este comun, trebuie să trimite acolo oamenii care au disponibilitatea de timp și care cunosc foarte bine sectoarele pe care le vor reprezenta”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

    În privința sectorului vegetal, lucrurile sunt încă discuție cu privire la situația plăților, ne-a spus președintele LAPAR, Laurențiu Baciu, prezent azi la MADR.

    Pentru sectorul vegetal nu s-a decis nimic, nu este nimic sigur. Conducerea ministerului a venit cu această propunere, dar trebuie să vedem dacă DG Agri este de acord cu prezența liderilor din agricultură. Chiar dacă se va accepta prezența unei astfel de delegații, aceasta nu ar face altceva decât să-i însoțească pe cei de la ministerul Agriculturii. Am primit această propunere, dar înainte de a face planul de bătaie trebuie să vedem și dacă cei de la DG Agri sunt de acord cu prezența reprezentanților sectorul vegetal. Dacă vom merge acolo cu tema bine făcută nu cred că vom avea probleme. Cei de la Comisia Europeană vor să știe ce se întâmplă după doi ani de la implementarea PAC. În toată Europa se discută despre modificarea PAC-ului, care, în forma în care este acum nemulțumește pe toți fermierii europeni, nu doar pe cei români”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).


    Te-ar mai putea interesa

    Prețuri mari la floarea-soarelui! Fermierii nu își vând recoltele, în ciuda scumpirilor Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro Avans APIA pentru bovine, ovine și caprine. Primele plăți pe cap de animal

    Ultimele știri

    Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi Micii fermieri care vând și conserve, obligați să se înregistreze sanitar-veterinar. Producțiile, limitate de ANSVSA Nou ordin în vigoare pentru fermierii care conduc tractoare pe drumuri publice