• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Substanţe interzise, depistate odată cu carnea de cal. Comunicatul de presă a fost retras fără explicaţii

    agrointeligenta.ro -

    Testele efectuate în Uniunea Europeană (UE) în urma declanşării scandalului cărnii de cal au permis detectarea a pâna la 5% carne de cal în produse etichetate drept continând carne de vită, dar şi urme ale unei substanţe interzise în alimentaţie, relatează AFP.

    La 15 februarie, UE a lansat un plan ce prevedea efectuarea a aproximativ 2.250 de teste ADN asupra unor produse preparate. Testele au vizat totodată depistarea fenilbutazonei, un antiiflamatoriu nociv pentru sănătate, în carcasele de cal.

    Comisia Europeană (CE) a anunţat marţi că o prezenţî de cel puţin 5% de carne de cal a fost detectată în produsele testate. Doar 0,6% din carnea de cal testată conţinea fenilbutazonă, potrivit comunicatului, care a fost publicat pentru scurt timp, în jurul orei locale 12.00 (13.00, ora României), pe site-ul CE, dupa care a fost retras. Un alt comunicat va fi publicat între orele locale 15.00-16.00 (16.00-17.00, orele României), a anuntat Olivier Bailly, un purtător de cuvânt al CE, în timpul unei conferinţe de presa.
    Rezultatele testelor vor fi discutate astăzi de către „Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală”, alcătuit din reprezentanţi ai statelor membre şi prezidat de catre delegatul CE, a anunţat Irlanda, care asigură presedinţia semestrială a UE.

    În privinta fenilbutazonei, „se reafimă că nu există niciun pericol imediat în Uniunea Europeană cu acest produs”, a declarat Frédéric Vincent, un purtător de cuvânt al Comisarului european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului, Tonio Borg. El a amintit totodată că produsul rămâne „strict interzis pentru alimentaţia umană”.

    Solicitate de CE, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi Agentia Europeană pentru Medicamente (EMA) au apreciat, într-un aviz publicat luni, că expunerea consumatorilor la fenilbutazona prin alimentaţie este redusă.

    „Avizul celor două agentii arată că nu exista niciun motiv de îngrijorare. Ar trebui mâncaţi sute de hamburgeri de cal luni întregi pentru a avea eventual probleme cu fenilbutazona”, a declarat Vincent.

    Scandalul carnii de cal s-a raspândit foarte rapid în Europa, după ce s-au descoperit, la mijlocul lunii ianuarie, în Irlanda şi în Marea Britanie, hamburgeri care conţineau carne de cal. Scandalul a provocat retragerea a milioane de produse preparate din raioanele unor supermarketuri, ale caror vânzari au scăzut, şi a afectat încrederea consumatorilor.

    Sursa: AFP, foto: online.wsj.com


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai mare producător de carne de porc din România și-a deschis primul magazin propriu Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor Un tânăr întors din străinătate și-a făcut fermă și vinde ouăle de țară la automat, cu 1 leu bucata

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu