Comerţ alimentarŞtiri agricole

Război declarat importurilor: roșia cu care joci fotbal și fasolea venită din China

Suntem sufocați de importuri de legume de slabă calitate. Despre acest aspect noi, cei de la Agrointeligența- www.agrointel.ro, am tot scris. După ce se pare că nu mai suntem capabili să producem banalul usturoi pe care am ajuns să-l importăm din China, se pare că nici fasolea din magazine și piețe nu mai are origini românești, ci este importată tot de la asiatici.

Începutul de an a adus în prim-plan la Ministerul Agriculturii, două programe de sprijinire a producătorilor autohtoni care cultivă tomate în spații protejate și pentru crescătorii de suine. Aceste programe au fost gândite pornind de la nevoile reale ale pieței, susține ministrul Petre Daea.

”Ați văzut tomatele din import? Ați văzut când cade o tomată din vreo cutie sau ambalaj că dansează precum mingea. Poți să joci fotbal cu ea și nu se depreciază. De ce? Răspunsul este dat de tehnologia pe care o folosește acolo și care nu se aseamănă, nu poate fi egală cu cea din România. Nu este o sumă oarecare, vorbim de 3.000 de euro, sunt 135 de milioane de lei care înseamnă salariul minim pe economie într-un an. Interesul național este să forțez, prin procedee tehnologice ca să apară în luna mai tomate românești și în lunile noiembrie și decembrie. Programul este pe opt ani”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent în cadrul emisiunii ”Viața Satului” de pe postul TVR1.

S-au depus 200 de cereri pentru ajutorul de stat pentru tomate

Ministrul Agriculturii a prezent și datele referitoare la beneficiarii care au depus primele cereri pentru a beneficia de ajutorul de stat pentru producerea tomatelor în solare și spații protejate în valoare de 3.000 de euro. Potrivit lui Petre Daea, după numai o zi s-au depus nu număr de 200 de cereri de la beneficiari din județele: Bistrița, Argeș, Botoșani, Hargita, Maramureș, Neamț, Olt, Giurgiu, Sălaj, Tulcea și Vaslui. În continuare mai sunt 236 de producători care își completează baza de date pentru a putea beneficia de sprijin.

Fasole importată din China

Potrivit lui Petre Daea, am ajuns inclusiv să aducem fasole din China și asta nu pentru că producătorii români au renunțat să cultive această leguminoasă, ci pentru că pur și simplu nu au loc de importuri să-și vândă producția.

”Este important să facem trei lucruri: să sprijinim producătorul, să angajăm forța tânără la sate și să asigurăm piața românească cu tomate în așa fel încât consumatorul să aibă produs de la el de acasă. Avem legume de oriunde. Eu merg în magazine cu plasa.(…) Avem la raft fasole adusă din China. Pai e posibil așa ceva?”, susține ministrul Agriculturii.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!