Apicultorii acuză: Impozitul pe albine, o măsură comunistă
agrointeligenta.ro -Apicultorii din judeţul Hunedoara solicită ca statul să renunţe la aplicarea impozitului pe albine, în condiţiile în care stuparii susţin că din cauza iernii prelungite şi a vremii reci multe dintre familii sunt slăbite, iar altele chiar au murit.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) din judeţul Hunedoara, Iosif Korb, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că este pentru prima oară, după 50 de ani, când a fost instituită o formă de impozitare pentru apicultorii care deţin mai mult de 50 de familii de albine.
”Este o măsură aberantă, care s-a aplicat prin anii ’60, în timpul comuniştilor, dar numai pentru un an sau doi. Se pleacă de la premisa că o familie de albine produce 70 de lei pe an, dar nu se cunoaşte exact cota de impozitare, modul de aplicare sau dacă vom fi impozitaţi de două ori. Cred că persoanele care au propus impozitarea familiilor de albine nu ştiu că principalul beneficiu obţinut din partea albinelor este polenizarea plantelor şi nu mierea. Albinele polenizează peste 70.000 de plante şi contribuie la menţinerea ecosistemelor, aşa că ar trebui să primim şi nu să dăm bani”, a spus preşedintele ACA Hunedoara.
În opinia sa, impozitarea familiilor de albine va duce la scăderea numărului de apicultori care ar dori să-şi extindă stupinele. Astfel, vor rămâne să producă doar cei care deţin mai puţini stupi, dar pentru care nu este rentabilă deplasarea în pastoral.
Crescătorii de albine atrag atenţia şi asupra birocraţiei impusă de programul naţional apicol, în baza căruia pot fi accesate fonduri pentru dezvoltarea stupinelor. Programul prevede că mai multe produse folosite de apicultori, cum sunt medicamentele sau lăzile pentru stupi, pot fi subvenţionate de stat, cu condiţia depunerii unei documentaţii la sediile asociaţiilor de profil, până pe 15 iulie.
”Din cauza procedurilor birocratice, din cei aproape o mie de apicultori hunedoreni, doar o sută au întocmit aceste dosare”, a adăugat preşedintele ACA Hunedoara.
Apicultorii din mai multe judeţe au transmis o adresă la Ministerul Agriculturii în care îşi exprimă nemulţumirea şi speră ca ministrul de resort să-i primească la discuţii în cursul săptămânii viitoare.
Sursa: Agerpres