O omidă amenință culturile agricole la nivel mondial. Țările afectate nu mai pot face export de cereale
agrointeligenta.ro -Alertă la nivel mondial după publicarea unui raport care scoate la iveală un ”pericol iminent” pentru culturile agricole. Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiință informează despre o specie de omidă originară din America care amenință toate culturile agricole, în special pe cele de porumb unde atacul său s-a dovedit deja devastator. Pericolul este accentuat de ușurința cu care se răspândește dăunătorul și de faptul că, în fața lui, fermierii nu au soluții de stopa atacul.
Problema omizii Spodoptera frugiperda a ajuns să fie dezbătută la cel mai înalt nivel al Uniunii Europene. Daniel Buda, europarlamentar român, atrage atenția că este nevoie de soluții rugente la această criză întrucât comerțul agricol mondial este deja afectat de distrugerile generate de această specie de omidă.
”Originară din America, aceasta se regăsește și în Africa, prezentând un pericol iminent pentru culturile de porumb. Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiință semnalează efectele dăunătoare pe care această omidă le are asupra culturilor de porumb, distrugându-le în totalitate”, declară europarlamentarul român.
În prezent, omida devorează culturile de porumb din Ghana și până în Africa de Sud, riscând să prezinte un risc major pentru comerțul agricol mondial, arată un studiu publicat luni de Centrul Internațional pentru Agricultură și Bioștiință (CABI).
Potrivit cercetătorilor de la CABI, omida Spodoptera frugiperda „ar putea să se extindă în următorii ani în Asia tropicală și Mediterana, devenind o amenințare majoră pentru comerțul agricol mondial”.
Ajunsă în Africa, prin intermediul zborurilor comerciale directe cu America de Nord și Sud, această specie de omidă are o preferință pentru porumb, dar poate devora peste 100 de specii de plante diferite, precum orez, sorg, trestie de zahăr, varză, soia, bumbac, tomate și cartof, arată studiul CABI.
În absența unor acțiuni conjugate, culturile agricole vor fi puternic afectate, fermierii vor fi lipsiți de mijloacele necesare prin care să-și protejeze culturile și să-și recupereze pagubele, iar comerțul agricol mondial va fi amenințat.
”Având în vedere cele de mai sus, am adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, în care am solicitat să mi se comunice care sunt măsurile pe care le recomandă Comisia în vederea opririi efectelor dăunătoare produse de această specie de omidă şi, de asemenea, care sunt instrumentele de sprijin puse la dispoziția micilor fermieri pentru a combate efectele acestui dăunător. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi”, a arătat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.
Țările afectate de această epidemie se pot confrunta cu o interdicție pentru exportul de produse agricole, pentru că Spodoptera frugiperda este inclusă pe lista organismelor de carantină. În plus, Spodoptera frugiperda poate provoca pagube extinse culturilor agricole, în special porumbului.
Prezența Spodoptera frugiperda a fost confirmată în Zambia, Africa de Sud, Malawi, Mozambic și Zimbabwe. În luna decembrie, autoritățile din Zimbabwe au făcut apel la armată, pentru a lupta contra unei invazii a omizilor, care a devastat câmpurile de porumb și amenință securitatea alimentară a țării.