Soluții pentru grădinăŞtiri agricole

Cum se repară crăpăturile din scoarța pomilor

În primăvară, puteți discoperi în trunchiurile pomilor din livadă diferite crăpături – unele mai mari, altele mai mici. Ele sunt cauzate de alternanța temperaturilor extreme – de zilele cu soare în care razele cad pe scoarță, încălzind-o și dilatând-o, apoi de noaptea geroasă, în care temperaturile conduc la contracția aceleiași suprafețe și, ulterior, la apariția fisurilor.

Apariția unei crăpături a trunchiului pomului nu pune neapărat în pericol viața acestuia, care poate să rodească bine și ani buni după problemele apărutela nivelul scoarței. Depinde însă și de cât de profundă este crăpătura. Totodată, trebuie știut că odată apărută prima crăpătură, acel pom este expus și altora, care, cel mai probabil, vor fi localizate în aceeași zonă a trunchiului.

De cele mai multe ori, nu este nevoie să interveniți după apariția unei crăpături. Pomul are sistemul său de auto-apărare și va forma acolo o crustă care să ”sigileze” rana. Cu toate acestea, pomul devine vulnerabil la boli având o perioadă ”o rană deschisă”.

Cei mai predispuși la fisurare sunt pomii fructiferi din speciile de sâmburoase – cireș, prun, cais etc.

Cum se tratează crăparea pomilor

La apariția fisurilor în scoarță se poate interveni cu un cutit ascuţit, sterilizat (înmuiat în soluţie de înălbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru 3%  timp de câteva minute), se poate elimina coaja moartă din zona de divizare, care va accelera procesul de vindecare. Zona goală de pe trunchi trebuie să fie lăsată liberă, vopseaua sau gudronul nu ajută la vindecarea rănilor. Menţineţi vigoarea pomilor  prin  aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă în vară cand vremea este uscată.

O altă soluție propusă este un  tratament  natural  facut  din  ceară  de  albine  și  lapte  de  vacă  – ingrediente ce se amestecă  într-un recipient  până  cand  se  formează  o  pastă. Aceasta se  aplică  pe  pom, iar pe lângă acest tratament  se  mai  poate  aplica și  aracet  D3 . Aceste  tratamente se  aplică  direct  pe  rană  și  se  întindă  pe  toată  suprafața,  astfel  încât  scoarța  să  nu  mai  aibă  contact  cu  aerul.

Alți pomicultori obișnuiesc să curețe crăpătura, apoi cu o pensulă, să aplice o soluție de zeamă de bordeleză. După uscare, zona se poate sigila cu lac de mobilă sau cu var.

tratarea fisurilor la pomii fructiferi
Foto: gov.mb.ca

Cum se previne crăparea pomilor

Măsurile pe care le puteți lua pentru a preveni crăparea pomilor vizează protejarea acestora deefectul schimbărilor bruște de temperatură. De aceea, iarna se recomandă să înfășurați trunchiurile cu diferite materiale care poot avea rol de izolator. O soluție este văruirea pomilor întrucât culoarea albă reflectă razele solare și scoarța nu se va mai încălzi atât de ușor.

E bine de știut că pomii care au cel mai mare risc de fisurare sunt cei care au suferit anumite ”trume” – au fost loviți mai ales, astfel că ei trebuie să fie protejați și de astfel de accidente. Se recomandă și ca fertilizarea lor să se facă după căderea frunzelor toamna.

Surse: gardeningknowhow.com, florinpomicultorul.blogspot.com, pomifructiferiarbusti.blogspot.com


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Craciun fericit!
    Am un tei plantat acum 1 an si jumatate ( avea in jur de 3 metri ), care vara trecuta a inceput sa se usuce incepand dintr-o parte, Am stropit teiul cu nu fungicid de 3 ori dar nu s-a vazut o imbunatatire asa ca in iarna toate frunzele s-au uscat si au cazut.M-am cam consolat si am zis ca astept primavara sa vad daca isi revine ( daca nu…. alta achizitie ). Acum m-am lovit de alta problema: am salvat 3 catelusi aruncati de un idiot pe strada mea, catelusi care au crescut si acum m-am trezit cu coaja jupuita pe 1/2 din circumferinta si 1,5 m inaltime.
    Un sfat ?. Se mai poate face ceva?
    Multumesc

  2. Buna ziua,
    Numele meu este Nelu Nita, am achiziționat semințe de paulouwnia (tomentosa, elongata) in Decembrie 2016 au crescut pana in prezent bine, tulpina foarte viguroasa, înălțime 40-45 cm crescuți in ghivece individual, întrebarea mea; pot tine copaci in ghivece pana in toamna cand se face tăierea tehnica iar plantarea butacilor in primăvara anului următor ? Posed condiții de temperatura, umiditate si lumina pe toată perioada ierni.

Scrie un comentariu