• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se repară crăpăturile din scoarța pomilor

    agrointeligenta.ro -

    Crăpăturile din scoarța pomilor se pot repara. Este un lucru important de știut mai ales dacă observați crăpături mai mari sau mai mici care apar la nivelul scoaței pomilor fructiferi, chiar și la cei care sunt mai tineri. Scoarța copacilor poate fi tratată astfel încât crăpăturile să dispară sau măcar să fie diminuate și să nu se extindă.

    Cauza principală a crăpăturilor din scoarța pomilor este alternanța temperaturilor extreme

    Cauza crăpăturilor din scoarța pomilor: alternanța temperaturilor

    În primăvară, puteți discoperi în trunchiurile pomilor din livadă diferite crăpături – unele mai mari, altele mai mici. Ele sunt cauzate de alternanța temperaturilor extreme – de zilele cu soare în care razele cad pe scoarță, încălzind-o și dilatând-o, apoi de noaptea geroasă, în care temperaturile conduc la contracția aceleiași suprafețe și, ulterior, la apariția fisurilor.

    Alte cauze care pot provoca apariția fisurilor sau a rănilor la nivelul scorței pomilor sunt vântul puternic care poate rupe ramurile. Uneori, țși greutatea fructelor parte cauza frângerea crengilor.

    Lucrările de tăiere sunt și ele o cauza pentru răni ce apar la nivelul pomilor, însă aceste intervenții sunt necesare și pentru ”vindecarea” lor, pomicultorii pot să aplice produse specializare cu care să dezinfecteze și să ”sigileze” locul.

    Crăpăturile din scoarța pomilor: cât sunt de periculoase?

    Apariția unei crăpături a trunchiului pomului nu pune neapărat în pericol viața acestuia, care poate să rodească bine și ani buni după problemele apărutela nivelul scoarței. Depinde însă și de cât de profundă este crăpătura. Totodată, trebuie știut că odată apărută prima crăpătură, acel pom este expus și altora, care, cel mai probabil, vor fi localizate în aceeași zonă a trunchiului.

    Se poate vindeca singur un pom cu scoarța crăpată?

    De cele mai multe ori, nu este nevoie să interveniți după apariția unei crăpături. Pomul are sistemul său de auto-apărare și va forma acolo o crustă care să ”sigileze” rana. Cu toate acestea, pomul devine vulnerabil la boli având o perioadă ”o rană deschisă”.

    Care pomi au scoarța cea mai sensibilă

    Cei mai predispuși la fisurare sunt pomii fructiferi din speciile de sâmburoase. În această categorie de pomi cu scoarța mai sensibilă la crăpare intră cireșul, prunul, caisul, nectarinul sau vișinul. La aceste specii se recomandă o atenție sportiă iarna.

    Tratarea crăpăturilor ce apar în scoarța pomilor este esențială dacă vreți să păstrați arborele

    Cum se tratează crăparea pomilor

    La apariția fisurilor în scoarță se poate interveni cu un cutit ascuţit, sterilizat (înmuiat în soluţie de înălbitor de 10% sau o soluţie pe bază de cupru 3%  timp de câteva minute), se poate elimina coaja moartă din zona de divizare, care va accelera procesul de vindecare. Zona goală de pe trunchi trebuie să fie lăsată liberă, vopseaua sau gudronul nu ajută la vindecarea rănilor. Menţineţi vigoarea pomilor  prin  aplicarea de îngrășăminte în primăvară, dacă se înregistreaza deficiențe de nutrienți și în principal furnizaţi suficientă apă în vară cand vremea este uscată.

    O altă soluție propusă este un  tratament  natural  facut  din  ceară  de  albine  și  lapte  de  vacă  – ingrediente ce se amestecă  într-un recipient  până  cand  se  formează  o  pastă. Aceasta se  aplică  pe  pom, iar pe lângă acest tratament  se  mai  poate  aplica și  aracet  D3 . Aceste  tratamente se  aplică  direct  pe  rană  și  se  întindă  pe  toată  suprafața,  astfel  încât  scoarța  să  nu  mai  aibă  contact  cu  aerul.

    Alți pomicultori obișnuiesc să curețe crăpătura, apoi cu o pensulă, să aplice o soluție de zeamă de bordeleză. După uscare, zona se poate sigila cu lac de mobilă sau cu var.

    Crăpăturile la nivelul scoarței pomilor pot fi prevenite

    Cum se previne crăparea pomilor

    Măsurile pe care le puteți lua pentru a preveni crăparea pomilor vizează protejarea acestora de efectul schimbărilor bruște de temperatură. De aceea, iarna se recomandă să înfășurați trunchiurile cu diferite materiale care pot avea rol de izolator.

    O soluție este văruirea pomilor întrucât culoarea albă reflectă razele solare și scoarța nu se va mai încălzi atât de ușor.

    E bine de știut că pomii care au cel mai mare risc de fisurare sunt cei care au suferit anumite ”trume” – au fost loviți mai ales, astfel că ei trebuie să fie protejați și de astfel de accidente. Se recomandă și ca fertilizarea lor să se facă după căderea frunzelor toamna.


    Te-ar mai putea interesa

    Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Plantare bujori. Când și cum se plantează bujorii Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte