DOSARE CU SUBVENȚII – trimise de APIA LA ANAF. FERMIERII, executați SILIT!
Roxana Dobre -Fermieri, executați silit prin intermediul ANAF! Centrele județene ale APIA au întocmit şi transmis în această perioadă procesele verbale de calculare de accesorii la debite, precum decizii de revocare a titlurilor de creanţă ale fermierilor care au decedat!
Acolo unde debitele nu s-au încasat prin conformare voluntară sau compensare, pentru executare silită dosarele au fost transmise Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Spre exemplu la APIA Suceava, în cauză sunt 39 de documentaţii, suma de executat ridicându-se la 1,63 de milioane de lei. În 460 de cazuri în care erau de recuperat sume de până la 10 de lei, nu s-au mai întocmit procese verbale de constatare şi de stabilirea creanţelor bugetare.
În ceea ce priveşte Registrul debitorilor naţionali, în anul 2016 au fost înregistrate 267 de procese verbale de constatare aferente diverselor tipuri de sprijin financiar din bugetul de stat, pentru intervalul 2007-2015 acestea însumând 822.000 de lei. La începutul acestui an, la APIA figurau 154 de debitori naţionali, totalul datorat fiind de aproximativ 400.000 de lei. Pe de altă parte, fermierii care s-au simţit nedreptăţiţi s-au adresat instituţiei sucevene cu 23 de contestaţii.
La începutul anului 2017, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea 13.839 de debitori europeni „rezultaţi” din acordarea sprijinului financiar pentru schemele aferente cererii unice de sprijin pe suprafaţă, 1.613 dintre aceştia fiind înregistraţi pe durata anului trecut. Iacob Vasile Caciur, director executiv al instituţiei, declară că valoarea totală a debitelor este de 23,61 de milioane de lei, în anul 2016 înregistrându-se restanţe de 1,48 milioane de lei.
Câţi bani s-au recuperat până acum
Conform şefului APIA Suceava, în total, în perioada 2007-2015, s-a reuşit recuperarea a 18 milioane de lei, în 2016 din debite adunându-se 2,56 de milioane de lei. Au mai rămas de încasat 5,31 de milioane de lei, la finele anul trecut procentajul de recuperare a debitelor înregistrate la nivelul Centrului Judeţean Suceava era de 77%. „Sperăm într-o creştere semnificativă a acestui procentaj, prin compensarea sumelor datorate cu plăţile care urmează a se efectua pentru cererile aferente campaniei din 2016”, a spus directorul executiv al APIA. Conform lui Iacob Vasile Caciur, din recuperările din 2016, cea mai mare parte revine compensărilor, respectiv 10,37 de milioane de lei, prin plată voluntară încasându-se 7,62 de milioane de lei.
Într-un interviu acordat în luna decembrie pentru Jurnalul Național, șeful APIA, Adrian Pintea, specifica faptul că în 2015, au fost 5.414 debitori, care aveau de returnat către APIA 5.239.107 lei, din care erau recuperați 1.283.466 lei. ”În cazul în care se constată apariţia unor nereguli, erori administrative sau nerespectarea condiţiilor de eligibilitate, este necesară recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit beneficiarilor. În mod obişnuit, stingerea acestor creanţe se face prin conformare voluntară, adică prin plata directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe. În situaţia când debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acestea au devenit exigibile, începând de la acest moment, se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deducerea din plăţile viitoare la care are dreptul stabilit prin decizie de plată sau alte documente de plată prevăzute de legislaţie şi proceduri interne sau de a demara acţiunea de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate. În 2015, au fost 5.414 debitori, care aveau de returnat către APIA 5.239.107 lei, din care s-au recuperat până acum 1.283.466 lei”, a explicat directorul general al APIA.
Sursa: www.ziarulevenimentul.ro