• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERTILIZAREA CU AZOT în 2017: Care sunt LIMITELE ADMISE pentru fiecare cultură agricolă

  agrointeligenta.ro -

  Reguli pentru fertilizarea cu azot în 2017, cantitățile ce se pot administra pe fiecare hectar în funcție de cultura agricolă înființată, fără a avea probleme la APIA! O veste bună pe care fermierii au primit-o anul trecut de la Agrointeligența – www.agrointel.ro, o informație utilă pe care ne-am decis să o reluăm după ce, în mai multe discuții fermierii subiectul a revenit constant. Este adevărat, în multe zone ale țării, condițiile meteo nu permit încă lucrările de fertilizare, însă o încălzire rapidă ar putea să le deschidă ”fereastra” agricultorilor să iasă în câmp. 

  În decembrie anul trecut, Agrointeligența – www.agrointel.ro vă informa despre o serie de modificări legislative cu privire la fertilizarea cu azot și gunoi de grajd (citiți articolul AICI). După îndelungi dezbateri, s-a ajuns la adoptarea unor modificări menite să sprijine agricultorul român atunci când vine vorba despre respectarea normelor de ecocodiționalitate, norme verificate în cadrul controalelor APIA și a căror încălcare duce la pierderea subvențiilor. De precizat că anul aceasta este unul aparte, în care nu sunt restricții privind perioadele de aplicare a îngrășămintelor chimice.

  Citiți și: NOILE REGULI pentru FERTILIZAREA CU AZOT și GUNOI DE GRAJD A CULTURILOR AGRICOLE!

  La sfârșitul anului trecut, Ministerul Agriculturii a modificat Codul de Eco-condiționalitate anulând interdicția de a nu aplica îngrășăminte chimice pe timpul iernii. A rămas însă interdicția pentru aplicarea îngrășămintelor organice solide pe pășuni în intervalul 1 noiembrie – 15 martie, și pe teren arabil la culturi de toamnă și alte culturi în perioada 1 noiembrie – 1 martie.

  Cu această interdicție ridicată, responsabilitatea folosirii eficiente a îngrășămintelor cu azot, precum și evitarea pierderilor de azot prin levigare, volatilizare, denitrificare etc, rămâne în seama fermierilor. În această situație, fermierii care își doresc producții ridicate, vor trebui să își gestioneze foarte bine îngrășămintele cu azot, pentru ca limitele maxime de N substanță activă per hectar rămân în continuare valabile.

   

   

  cantitatile maxime de azot aplicare
  Acestea sunt cantitățile maxime admise pentru fertilizarea cu azot, confrom Codului de Bune Practici în agricultură

  limita azot

  Astfel, în cazul în care nu avem făcută o cartare, de exemplu la cultura de rapiță putem aplica maxim 100 kg de azot substanță activă, ceea ce înseamnă, că din îngrășământul mineral putem acoperi necesarul pentru doar 1,5 t de rapiță, pentru restul fiind nevoiți să ne bazam pe resursele solului”, explică specialiștii Timac Agro România într-o informare transmisă recent fermierilor.

  fertilizare cu azot 2017

  Scopul fermierilor: limitarea pierderilor la fertilizarea cu azot

  În ambele situații – și dacă au făcută cartare și dacă nu, mai ales fermierii care își doresc producții și randamente ridicate vor trebui să își gestioneze foarte eficient azotul din îngrășăminte pentru a-l proteja împotriva pierderilor, lucru ce se poate dovedi dificil în funcție de condițiile fiecărui an, tipul de sol sau tipul de azot folosit (ureic, amoniacal sau nitric). ”Produsele din gama de azot a Timac Agro România dispun de o serie de tehnologii inovatoare menite să eficientizeze folosirea azotului din îngrășăminte prin limitarea pierderilor, procesarea mai eficientă a azotului în plantă, stimularea aportului solului sau prin adaosul de nutrienți complementari sau cu efect sinergic”, explică reprezentanții companiei care oferă soluții de nutriție vegetală pentru toate culturile agricole.

  Azotul sub formă ureică are pierderi prin volatilizare

  Aceștia oferă fermierilor și exemple concrete. Astfel, azotul sub formă ureică este o bună modalitate de protejare împotriva levigării, însă, în funcție de condițiile anului, această formă de azot poate fi foarte expusă la pierderile prin volatilizare. ”Soluția Timac presupune o matrice calcică, soluție care, care pe lângă faptul că va controla mult mai bine eliberarea treptată a azotului, va proteja și azotul ureic împotriva volatilizării. În același timp, acest tip de eliberare lentă, fiind datorat modului de granulare nu afectează în mod negativ viața bacteriană din sol, conținând de fapt o serie de activatori ai vieții microbiene pentru sporirea aportului solului”, explică reprezentanții companiei.

  Soluțiile Timac Agro permit permite utilizarea eficientă a azotului

  Pentru o eficientizare maximă a folosirii azotului, Timac Agro România, pe lângă faptul ca folosește formulări care conțin un procent cât mai ridicat de azot sub formă amoniacală (procesată mai ușor de catre plante și protejată împotriva levigării), a adăugat și o componentă de stimulare a transformării mai rapide azotului în planta (din nitric în amoniacal). ”Pentru a se putea folosi la maxim o cantitate limitată de azot, toate formulele Timac Agro conțin și sulf, care are un efect sinergic cu azotul, atât în creșterea vegetativă, cât și pentru realizarea indicilor calitativi (proteină, uleiuri etc.). Pentru a putea răspunde la mai multe tipuri de situație, Timac Agro propune mai multe tipuri de formulări care conțin și un adaos de microelemente (ex. B si Zn), macroelemente secundare (ex. Mg pentru intensificarea fotosintezei) sau K pentru o eficientizarea managementului apei. Astfel, deși această măsura este binevenită și le va permite fermierilor să intervina mai prompt în funcție de condițiile fiecărui an, pentru a satisface mai bine nevoile plantelor, în același timp îi va obliga să își asume riscul folosirii cât mai eficiente a dozei de azot maxim admise, pentru a obține randamente cât mai ridicate și pierderi cât mai reduse”, mai atrag atenția reprezentanții Timac Agro România.

  Conform informațiilor primite de reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro din partea Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, organizație care s-a implicat în clarificarea și eliminarea perioadelor de restricție pentru aplicarea fertilizanților, în perioada următoare va fi revizuit programul național care vizează nitrații și utilizarea lor în agricultură.


  Te-ar mai putea interesa

  Super-ofertă la Calciprill până pe 15 decembrie. Stocul este limitat! Corteva Agriscience a lansat biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România Ce se întâmplă cu prețul îngrășămintelor. Fermierii se tem de noi scumpiri

  Ultimele știri

  Fermierii continuă meciurile de la Campionatul Național de Fotbal Fertillia Tăierea rădăcinilor la pomi. Când și cum se realizează Fermieri: Plățile de la avansul APIA au fost mai mici în acest an. Care este motivul!