EXCLUSIV! SUBVENȚIILE APIA, ZI DE FOC: ”Este EXCLUS ca fermierii SĂ DEA BANII ÎNAPOI!”
Roxana Dobre -16 februarie, zi importantă pentru subvențiile producătorilor agricoli din România. O delegație din România se află astăzi la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) unde va avea loc întâlnirea bilaterală pentru clarificarea solicitărilor privitoare la sprijinul cuplat notificat de România în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020.
”Trebuie să avem Legea Bugetului adoptată și publicată în Monitorul Oficial și să vedem ce o să se întâmple mâine la clarificările ce vor avea loc la Bruxelles. Deși în spațiul public s-a afirmat că aceste discuții nu afectează sprijinul cuplat pe anul 2016, există totuși unele semne de întrebare. Spre exemplu dacă cei de la Comisia Europeană spun că schema este neconformă înseamnă că a fost acordată ilegal și pe 2015 sau 2016. Există riscul să se spună că nu am dat acest sprijin cum trebuie și nu mai avem voie să dăm banii, adică pică tot ce s-a plătit”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).
Liderul crescătorilor de bovine a subliniat clar însă că NU există riscul ca banii să fie ceruți înapoi fermierilor. ”Nu cer banii înapoi, dar nu îi mai decontează și atunci să vedem cine semnează pentru acordarea banilor. Este foarte delicată problema”, a mai explicat Claudiu Frânc.
Mai mult, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România mai spune că România și-a făcut foarte bine lecțiile și secretarul de stat Alexandru Potor va merge cu argumente solide în fața oficialilor de la Bruxelles. ”Eu personal urma să fiu în delegația din partea fermierilor care trebuia să participe la ședința de la Bruxelles. Numai că eu am spus și la ședința de la Ministerul Agriculturii că o să fie foarte greu să se obțină aprobarea de la CE să ne primească. Și am argumentat chiar cu exemple din propria experiență când, în 2013, am depus PNDR-ul scris de noi. (…) Din punctul acesta de vedere o spun cu toată fermitatea: România este pe litera Regulamentului și este un abuz al Comisiei să facă altceva. Deci din punctul de vedere al țării noastre și al reglementărilor europene, pe toate regulamentele de plăți suntem în conformitate cu litera lor. Că ei pot să facă și altceva, sigur că pot să pună întrebări”, a mai adus lămuriri Claudiu Frânc.
Acesta mai spune că oficialii de la Bruxelles nu au cerut lămuriri doar de la România. ”Nu suntem singura țară. Mai sunt și Franța, Italia, Portugalia, Polonia și Ungaria care dau sprijin cuplat și au aceleași probleme. Și acolo Comisia a cerut lămuriri”, a mai spun liderul crescătorilor de vaci de lapte.
Potrivit surselor noastre din Ministerul Agriculturii, secretarul de stat Alexandru Potor se afla deja de ieri la Bruxelles. Acesta a întocmit, împreună cu liderii fermierilor din sectoarele vizate, o variantă de răspuns completă. Mai mult, de la Ministerul Agriculturii s-a făcut apel să nu se furnizeze presei varianta finală ce o să fie prezentată la Bruxelles astfel încât expunerea să nu fie afectată în vreun fel.