• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alin Căprilă – tânărul care a muncit în Anglia pentru a-și face propria fermă acasă, în Călărași

    Gabriela Gimbășanu -

    Alin Alexandru Căprilă este fermierul a cărui poveste – una de succes, îi poate motiva și pe alți tineri care au plecat la muncă în străinătate să se întoarcă acasă și să înceapă o afacere în agricultură. Pentru agricultorul din Călărași, țara unde a reușit să pună bani deoparte pentru ferma visurilor lui s-a numit Anglia, acolo unde a făcut cunoștință și cu rasa de vaci Aberdeen Angus pe care astăzi o crește la Coconi.

    Ceea ce a reușit Alin Căprilă este un model în agribusiness: o fermă unde producția vegetală este integrată în zootehnie. Tânărul s-a întors în urmă cu cinci ani din Anglia, acolo unde a stat aproape 10 ani și a încercat ”cam toate meseriile”. I-a trebuit multă trudă pentru ca, muncind în afară alături de fratele său, să își facă ferma la care au visat amândoi încă din copilărie.

    Când au reușit să pună deoparte suma necesară pentru a se întoarce acasă, cei doi frați au venit cu un plan bine pus la punct. Nu au luat teren în arendă, ci au preferat să cumpere pământul, ajungând astăzi la o suprafață de 415 de hectare dintre care 340 ha sunt în proprietate.

    Pregatiri pentru fertilizare CAP Agricola Coconi

    Ne-am înființat afacerea agricolă în 2013, am pornit pe cultură mare și ne-am diversificat în urmă cu doi ani și pe vaca de carne. Am achiziționat 40 de capete de Aberdeen Angus din zona Edinburgh, pe care le-am importat noi direct. Împreună cu fratele meu, tot timpul ne-am dorit să pornim o afacere în domeniul agricol. În urmă cu 14 ani am plecat în Anglia, iar după ce am trecut prin toate greutățile, am decis să ne întoarcem și să cumpărăm teren agricol. Am reușit să cumpărăm undeva la 340 de hectare și am achiziționat și acest sediu care a aparținut fostului CAP Coconi. Cât despre valoarea de cumpărare a terenului, aceasta a fluctuat – am avut teren cumpărat cu 500 lei hectarul, am dat și 1.500 lei pe hectar ha la început, iar spre sfârșit am cumpărat cu 7.000-10.000 lei un hectar de teren agricol. În prezent am ajuns să lucrăm circa 415 hectare, mergem spre 420 de hectare”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Alin Alexandru Căprilă, administrator Agricola CAP Coconi, din județul Călărași.

    vaci de carne din rasa Angus

    De la cultură mare la creșterea vacilor de carne

    La doi ani de la întoarcerea acasă și după ce și-au încercat norocul cu cultura mare, cei doi frați au realizat că succesul în agricultură nu se măsoară în producții bune, ci în cât de bine poți să valorifici acele producții. Așa le-a venit ideea să-și dezvolte o fermă zootehnică de taurine de carne importate din Anglia.

    Cele 40 de capete de Aberdeen Angus au costat undeva la 100.000 euro. Am ales această rasă tocmai pentru rezistența ei la boli. După experiența căpătată pot să vă confirm că această rasă este extrem de rezistentă, are fătări ușoare, are un spor natural foarte bun, are carne de calitate, cu o marmorare foarte bună. Am avut fătări 100% și ne-am dublat efectivul cu tineretul pe care îl avem și unde sunt jumătate masculi și jumătate femele, iar din fătări am obținut produși din tauri foarte valoroși, produși din care vreau să selectez și să păstrez pentru montă. În domeniul acesta, îmbunătățirea geneticii este cheia succesului”, a explicat tânărul fermier care plănuiește ca din produșii femelă să își crească efectivul la 100-150 de capete de femele la fătare.

    Utilaje agricole tractor agricole

    Rapiță, lucernă, grâu și porumb – planul de cultură din 2017

    Condițiile climatice, dar și animalele din fermă îl forțează pe Alin Căprilă să meargă pe un plan simplificat de cultură.

    Pentru anul acesta avem înființate 25 de hectare cu furaj pentru animale și mai pun din primăvară încă 10 hectare. Am înființat 130 de hectare de rapiță, dar și 150 de hectare de grâu, la care am mers mai mult pe soiuri străine. Floarea-soarelui nu cultiv din cauza condițiilor climatice specifice din această zonă, iar restul suprafeței va fi înființată cu porumb. Ca nivel de producție medie, la grâu am avut puțin peste 6 tone/ha, la porumb am avut o producție de până în 6 tone/ha, iar la rapiță am scos o medie destul de bună de 4 tone/ha. În afara șrotului de soia, tot ce înseamnă furajul pentru văcuțe provine din fermă”, susține tânărul antreprenor.

    Ferma a fost dezvoltată după modelul englezesc

    Lipsa forței de muncă din zonă, dar și reticența oamenilor l-au determinat pe tânărul fermier de la Coconi să-și dezvolte ferma după modelul englezesc.

    Încerc să mecanizez cât se poate de mult munca. Un om și un utilaj pot să-mi facă munca pe care o fac zece angajați. În prezent am trei mecanizatori, doi îngrijitori la vaci și un supervizor pe zona de animale. Suntem în faza în care ne obișnuim unii cu alți. Îmi doresc să ajung să produc ca afară și implicit să câștig așa cum se câștigă în afară din agricultură și zootehnie. Până ajungem la punctul acesta trebuie însă să ne asumăm răspunderi atât eu, cât și ei”, ne-a mărturisit Alin Căprilă.

    Utilaje agricole in ferma Terra Sorb Complex de la Aectra

    Terra-Sorb Complex, secretul tehnologiei de la Agricola CAP Coconi

    La fel ca majoritatea fermierilor care nu au sistem de irigații, Alin Căprilă este de părere că secretul producțiilor constă în tehnologia pe care alege să o folosească.

    Tehnologia pe care o aplic pentru fiecare cultură în parte reprezintă un mix între gândirea mea, încercarea de a folosi bănuții cât mai chibzuit și sfaturile pe care le primesc de la ingineri specializați. Sunt la al patrulea an de cultură înființată și mă declar deschis la noile tehnologii. În urmă cu trei ani la sfatul unui inginer am apelat la Terra-Sorb Complex, un produs de la Aectra compus dintr-un mix de aminoacizi, care conține și ceva azot și microelemente. Efectul asupra culturii a fost unul extraordinar de fiecare dată când l-am aplicat. De trei ani folosesc produsul cu regularitate în fermă”, ne-a spus tânărul.

    Aplicarea biostimulatorului i-a adus 1-1,5 tone/ha plus de producție

    Potrivit administratorului de la Agricola CAP Coconi, în primăvară o să folosească Terra-Sorb Complex la cultura de rapiță și la păioase, tocmai pentru că experiențele avute de până acum au demonstrat eficiența și eficacitatea produsului.

    Anul trecut am avut o experiență plăcută la aplicarea produsului Aectra, am avut o solă cu grâu care a ieșit deficitar din iarnă, a fost semănată târziu pe un teren pregătit cu discul. Am aplicat produsul în primăvară, în doză de 1,5 litri/ha și cultura s-a comportat foarte bine și pe sola unde am folosit biostimulatorul ne-a ridicat producția, am obținut peste 7,5 tone/ha. Dacă nu aș fi aplicat produsul, cred că aș fi avut o înfrățire mai mică și planta nu s-ar fi dezvoltat suficient. Nu am experiența necesară pentru a vă spune cu cât ar fi fost mai mică producția, dar cel mai probabil aceasta ar fi scăzut cu 1-1,5 tone/ha”, a vorbit Alin Căprilă despre rezultatele obținute la aplicarea biostimulatorului.

    Alin Caprila vaci din rasa Aberdeen Angus

    Vită Angus de Coconi în supermarket

    Chiar dacă afacerea agricolă condusă de tânărul Căprilă este încă la început, cu entuziasmul specific vârstei, agricultorul continuă să investească și să se dezvolte sperând că într-o zi va ajunge în supermarket și va vedea la raft carne de Angus provenită din ferma sa.

    Am dezvoltat totul încet. Când am ajuns aici, pe locul unde în prezent avem grajdul de văcuțe am găsit o construcție abandonată, șobolani și resturi vegetale. Acum e totul viu, are viață, avem viței care însuflețesc ferma. Diferența este vizibilă, nu am avut nici apă, nici curent, o înșiruire de lipsuri pe care le-am învins. Nu îmi pare rău de nimic, cel puțin până în acest punct sunt mulțumit, am planuri de viitor și, în ciuda tuturor greutăților, am de gând să rămân aici și să dezvolt un business de succes. Și sper ca, în curând, oamenii să poată cumpăra de la supermarket și vită Angus produsă la noi, la Coconi”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Alin Alexandru Căprilă, administrator Agricola CAP Coconi, județul Călărași.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la Aectra pentru a-și spori producțiile și profitul din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Lovitură pentru fermieri! Guvernul taie toate facilitățile pentru angajații din agricultură! Taxa pe stâlp, reintrodusă! Fermierii – impozit de 1,5% pentru solarii, sistemele de irigat și silozuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință