Idei de afaceri. Cum poți face profit din produsele cu soriz care nu au gluten
agrointeligenta.ro -Ideile de afaceri care au succes sunt acelea care urmăresc tendințele pieței, cererea și ce modificări apar în consum. Iar cum una dintre direcțiile spre care îndreaptă consumul alimentar sunt și alimentele fără gluten, o direcție legată de numărul tot mai mare de persoane cu intoleranță la gluten, o tânără din Republica Moldova și-a construit o afacere bazată pe un ingredient mai puțin întâlnit: făina produsă dintr-o varietate moldovenească de sorg.
Ceea ce folosește tânăra Irina Balica nu este chiar tocmai sorgul pe care noi îl cunoaștem noi, cel furajer, ci soriz – tot din familia Sorghum, o plantă despre care jurnaliștii de la Agrobiznes.md spun că a fost obținută prin încrucișarea a alte două culturi, de către academicianul Gheorghe Moraru, încă acum 50 de ani. Este o cultură rezistentă la secetă, nepretenţioasă şi cu o producție medie de cinci tone la hectar, este o plantă de viitor, a spus antreprenoarea.
Citiți și: Ce este SORIZUL și de ce ÎL CULTIVĂ FERMIERII DIN REPUBLICA MOLDOVA!
Irina Balica a pus afacerea pe roate acum cinci ani, cu ajutorul Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, şi a reușit să dezvolte o linie de prelucrare și ambalare a produselor din soriz, care au ajuns şi într-o reţea de supermarketuri din Chișinău.
Din recolta obţinută sunt produse patru derivate de produse: crupe boabe, crupe brizate, griş şi făină. Toate produsele se regăsesc sub marca BioEm şi sunt certificate. Produsele sunt recomandate copiilor cu vârsta de până la cinci ani şi femeilor după 50 de ani care au intoleranţă la gluten.
Sorizul poate fi folosit nu doar ca produs fără gluten, ci și c aun aliment sănătos, fiind bogat în proteine şi conţine toată gama vitaminei B, ceea ce duce la reducerea nivelului de colesterol în sânge. Irina Balica a spus că încearcă să promoveze consumul de produse fără gluten în grădiniţele şi şcolile din Republica Moldova, fiind produse recomandate copiilor, dar există o reticenţă.
Peste 50% din producţie este exportată pe piaţa din România, unde consumatorii sunt mai informaţi, dar şi numărul copiilor cu intoleranţă la gluten este mai mare. Totodată, sorizul moldovenesc a ajuns şi la un producător de paste făinoase din Italia.
Citiți și: IDEI DE AFACERI. Cum poți face PROFIT DIN PRODUSELE CU SORIZ care NU AU GLUTEN!