Cum se cultivă ceapa din arpagic: de la plantarea arpagicului la recoltarea cepei verzi și a cepei de vară
agrointeligenta.ro -Tehnologia cultivării cepei din arpagic nu este deloc dificilă şi face ca această cultură să fie, la început de an, una dintre primele culturi agricole care reușesc să aducă venituri în fermele românești de legume. Fiind una dintre primele culturi puse în pământ, ceapa verde este foarte apreciată mai ales în preajma Sărbătorilor Pascale, perioadă în care se obține un preț mai bun pentru ”trufandalele” de primăvară.
- Cultura de ceapă din arpagic. Perioada de plantare
- Cultura de ceapă din arpagic. Lucrări de îngrijire
- Cultura de ceapă din arpagic. Combaterea bolilor și dăunătorilor
- Cultura de ceapă din arpagic. Se plantează în zonele umbroase din grădină
- Cultura de ceapă din arpagic. Recoltarea se face eșalonat
Dacă doriți să cultivați ceapă din arpagic în această primăvară, iată care sunt elementele de care trebuie să țineți cont pentru o cultură reușită:
Cultura de ceapă din arpagic. Perioada de plantare
Plantarea arpagicului este recomandabil să se facă în perioada 10-20 martie. Arpagicul se plantează pe strat înălţat la distanţa de 28 cm între rânduri, şi la 3-3,5 cm pe rând. Adâncimea de plantare este de 2-3 cm. Imediat după plantare, bulbii se acoperă cu pământ și solul se udă bine pentru ca aceștia să prindă rădăcini. Cantitatea de arpagic necesară pentru 100 de metri pătrați este de 8-10 kg.
Cultura de ceapă din arpagic. Lucrări de îngrijire
Este recomandat să se aplice 1-2 praşile manuale pe rând şi trei praşile manuale sau mecanice între rânduri. Fertilizarea se realizează prin aplicarea îngrăşămintelor în faza formării primelor 3-5 frunze şi la începutul îngroşării bulbului. La un sol mediu aprovizionat se recomandă 150 kg/ha azotat de amoniu şi 70 kg/ha sare potasică.
În condiţii normale, se aplică 3 udări, pe rigole lungi, folosind norme de udare de 250-300m3/ha. Este important de precizat faptul că irigarea se sistează cu 2-3 săptămâni înainte de recoltat.
Cultura de ceapă din arpagic. Combaterea bolilor și dăunătorilor
O atenţie deosebită se acordă combaterii bolilor şi dăunătorilor. Cei mai frecvenţi agenţi patogeni sunt: putregaiul bacterian al bulbilor de ceapă, alternarioza cepei, mana cepei, putregaiul cenuşiu al cepei etc. Dintre dăunători pagube mari produc: nematodul bulbilor, gândacul roşu al cepei, cărăbuşul de mai, musca cepei etc. Pentru combaterea acestor agenți de dăunare se pot folosi fungicide de contact și fungicide sistemice, ce pot fi cumpărate din magazinele de specialitate.
Cultura de ceapă din arpagic. Se plantează în zonele umbroase din grădină
Ceapa se dezvoltă foarte bine atât în zone luminoase ale grădinii cât și în zone semiumbroase. Pentru obținerea cepei verzi se recomandă plantarea în zone umbroase și semiumbroase. Înființarea culturii în zonele ce dispun de lumină toată ziua va duce la dezvolta unor bulbi groși.
Cultura de ceapă din arpagic. Recoltarea se face eșalonat
Recoltarea cepei se face treptat, primăvara, pentru consumul de ceapă verde și vara pentru recoltarea bulbilor.
Recoltarea bulbilor de ceapă se realizează de la sfârşitul lunii iulie până la jumătatea lunii august. Momentul optim al recoltării cepei este atunci când frunzele s-au vestejit şi sunt culcate pe suprafaţa solului.
După recoltare, ceapa se lasă câteva zile pe teren, în şiruri sau grămezi mici, pentru a se usca, apoi bulbii se adună se curăţă de frunze, se sortează şi se depozitează, în locuri uscate şi răcoroase.