• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ALEXANDRU BACIU, fermier: INVESTIM SUTE DE MII DE EURO în utilaje agricole și NU AVEM PE CINE SĂ URCĂM ÎN ELE!

    Gabriela Gimbășanu -

    Riscăm să rămânem fără tractoriști! Este semnalul tras de Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași și unul dintre agricultorii care se confruntă cu deficitul de specialiști în tehnică agricolă de ultimă generație. Mediul rural, dar și școlile profesionale nu mai sunt atractive pentru tineri care caută să facă orice altceva numai la țară să nu rămână. Așa se face că, de la an la an, se accentuează tot mai mult această criză a mecanizatorilor în fermele românești.

    În timp ce pentru a conduce tractoarele Universal 650 nu aveai nevoie de prea multă școală, tractoarele și combinele moderne au tot felul de sisteme de ghidaj pe care, dacă nu știi să le manevrezi, riști să distrugi utilajul ce ajunge să coste și jumătate de milion de euro. Pentru a manevra un astfel de tractor este nevoie de cursuri de perfecționare care nu se pot face în cadrul universităților de profil. Ca soluție unică rămâne găsirea acelor pârghii pentru a revitaliza școlile profesionale și pentru a instrui profesorii care se vor ocupa mai departe de viitoarea generație de tractoriști.

    Fermierii investesc sute de mii de euro în utilaje 

    Fermierii simt acut această lipsa a specialiștilor. În ultimul timp au încercat, prin investiții importante să-și schimbe parcul de utilaje, însă milioanele de euro cheltuite nu își văd din plin rezultatele pentru că în ferme există un deficit de operatori specializați care să le pună la treabă la adevăratul lor potențial.

    ”Avem nevoie de o inițiativă – nu știu dacă din zona academică, să pregătim mecanizatori. Cea mai mare problemă a fermierilor este că nu o să mai avem cu cine lucra într-un orizont nu prea îndepărtat. Investim în utilaje sute și zeci de mii de euro și nu mai avem pe cine să urcăm pe ele. Noi (fermierii – n.r) ne putem urca pe un tractor, dar nu și pe combină sau semănătoare în același timp. Acesta ar fi un aspect foarte important vizavi de pregătirea mecanizatorilor”, spune Alexandru Baciu, fermier în județul Călărași.

    Cursurile online nu pot suplini școala

    Opinia fermierului Alexandru Baciu este susținută și de un reputat profesor din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, profesorul universitar Ovidiu Ranta, de la Catedra de mecanizare.

    ”Este foarte corect ceea ce susține domnul Alexandru Baciu, numai că o instruire online nu poate suplini școala. O platformă electronică de comunicare nu poate să furnizeze informația de bază. Școlarizarea se face în licee, în universități sau se făcea în școli profesionale sau alte forme de învățământ. Mai puțin poți face asta prin media sau prin mijloace de comunicare modernă. Lipsa mecanizatorilor este o problemă reală în toată țara. Segmentul de meserii de bază este deficitar în sensul că nu găsim sudori, electricieni și mecanizatori, oameni dispuși să învețe o meserie complexă și în același timp și grea, însă care aduce și satisfacții și renumerații pe măsură”, a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro profesorul Ovidiu Ranta, de la Catedra de mecanizare a USAMV Cluj-Napoca.

    Și, totuși, o soluție…

    Întrebat care este soluția pentru a rezolva această lipsă de mecanizatori specializați din România, profesorul Ovidiu Ranta ne-a spus că răspunsul stă în instruirea profesorilor din școlile profesionale care să ducă mai departe informația către elevi.

    ”Universitatea nu poate să ofere astfel de cursuri de formare, universitatea poate oferi doar diplomă de licență, master și doctorat. În schimb, universitatea poate pregăti oameni care pot fi profesori în licee, școli profesionale sau chiar în instituții private unde pot organiza astfel de cursuri. Acesta este rolul universității”, ne-a spus profesorul de la USAMV Cluj-Napoca.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!