Culturi profitabileŞtiri agricole

PEPENII ALTOIȚI PE DOVLEAC: plante mai rezistente, PRODUCȚIE MAI MARE, coacere MAI RAPIDĂ!

Emilian Bănică a testat anul trecut pepenii altoiți cu dovleac și spune că rezultatele au fost foarte bune (foto: Adevarul.ro)

Pepenii altoiți cu dovleac sunt noutatea acestui an agricol în Dăbuleni, acolo unde cultivatorii caută să obțină culturi mai rezistente și producții mai mari la hectar. Evitând însă, alterarea gustului bun al pepenelui românesc pe care cumpărătorii îl caută în piațe și marile magazine.

Emilian Bănică este cel care dă tonul altoirilor la Dăbuleni. Anul trecut a încercat altoiul de pepene cu dovleac rezistent pe o suprafaţă redusă, iar pentru sezonul 2016-2017 a decis să cultive noua plantă pe toate cele 10 hectare pe care le administrează. Alţi doi producători locali au decis să aplice metoda.

Procedeul de altoire presupune cultivarea în paralel a răsadurilor de lubeniţă şi dovleac și nu este deloc o tehnică nouă, fiind folosită din anii 2000 în mai multe ţări din Europa, deoarece bostanul este o plantă mai viguroasă decât pepenele, mai rezistentă la boli şi la factori de stres, precum frigul şi căldura extreme sau salinitatea crescută.

Ajunge pe piață mai devreme, pe 1 iunie

În plus, producţia ar ajunge să crească cu aproximativ 30%, iar perioada totală (de germinare, creştere şi ajungere la maturitate), scade cu mai mult de două săptămâni. Practic, dovleaco-lubeniţa ar intra pe piaţă în jurul datei de 1 iunie, în loc de 20 iunie.

Procedeul de altoire este foarte simplu. Se taie dovleacul în diagonala, la fel ca şi firul de lubeniţă, în unghi de 45 de grade, şi se prind cu o clemă. Pepenii sunt mai rezistenţi, se coc mai repede şi sunt feriţi de boli sau dăunători. Cu siguranţă, anul acesta vom scoate 60 de tone la hectar. Este adevărat că investiţia a fost una destul de mare, undeva la 100.000 de lei, dar şi producţia va fi pe măsură“, a explicat Emilian Bănică.

Agricultorul precizează că, prin noua metodă, faimoşii pepeni nu-şi pierd gustul ba, din contra, sunt încă şi mai dulci. „Ţinem plantele în solarii, la căldură şi umiditate până în luna aprilie, iar apoi le plantăm în câmp. Este mult de muncă, dar merită. Producţia este mult mai mare, iar lubeniţele sunt mult mai rezistente şi pierderile mici. Nu sunt foarte muţi agricultori în Dăbuleni care recurg la această metodă, dar în câţiva ani cu siguranţă toată lumea va adopta acest stil“, a spus Mariana Băjănariu, unul dintre ajutoarele lui Emlian Bănică.

Ca și nivel de preț, cultivatorii din Dăbuleni speră ca ieșind pe piață mai devreme, că obțină un preț mai bun la pepeni, undeva în jurul a doi lei pe kilogram.

Sursa: Adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. La Dabuleni si in localitatile din jur (grojdibodu) se cultiva pepeni altoiti de ani de zile, Emilian Banica este un profesionist el altoieste pepeni si pentru alti producatori eu am o colaborare foarte buna cu acesta. Calitatea este data de substantele(fertizanti) pe care ii folosesti iar referitor la gustul de dovleac sant povesti asta era la inceput cand nu se cunostea foarte bine compatibilitatea altoiului cu portaltoiul si cand se foloseste mult azot.

  2. Pepenii altoiți cu dovleac or fi noutatea anului la Dăbuleni, dar nu sunt o noutate în alte părți.
    Și sunt ei mai rezistenți, dar și gustul e de dovleac :)) :))

Scrie un comentariu