• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tinerii se bat să ia bani europeni pentru a deveni fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Fondurile europene au reuşit imposibilul, cel puţin ­­într-un domeniu. Agricultura românească capătă un nou suflu, tot mai mulţi tineri solicitând finanţare pentru a investi în ferme şi în microîntreprinderi.

    ”Am luat ceva pământ în arendă, apoi am început să cumpăr câteva bucăţi de teren. Când am aflat că pot lua bani ca să fac o mică fermă, am început să strâng hârtie cu hârtie. A fost greu, că nu mă prea pricepeam, dar până la urmă am depus dosarul. După un an am primit cele 25.000 de euro, iar acum am început să plantăm muri, coacăzi şi căpşuni”, spune Mirela Toader.

    De când se ştie locuieşte cu familia în satul Ciulniţa din judeţul Argeş. Munceşte cot la cot cu socrul ca să îşi extindă plantaţia cu alte două hectare. „În total vor fi zece hectare. Fructele le vindem angro. Vin şi le ridică direct de pe teren. Murele şi căpşunele sunt cele mai profitabile“, spune tânăra de 32 de ani. Împreună cu familia s-a gândit să mai strângă ceva bani şi să construiască o fabrică de sucuri, dar tot cu finanţare europeană.

    Mirela Toader este unul dintre cei peste 7.700 de agricultori care au obţinut finanţare nerambursabilă în cadrul măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri“, cea mai solicitată din cadrul programelor europene pentru finanţarea agriculturii şi dezvoltării rurale. Astfel, din anul 2008, când a fost lansată prima sesiune de cereri de proiecte pentru această măsură de finanţare, şi până în prezent au fost depuse peste 14.500 de proiecte în valoare de peste 357 de milioane de euro. Din totalul acestora, circa 7.750 de proiecte, în valoare de 158,52 de milioane de euro, au fost selectate pentru a primi finanţare.

    Atenţie, vin tinerii fermieri!

    Rezultatul: până la această dată, în mediul rural s-au instalat aproximativ 6.000 de tineri fermieri. Valoarea contractelor semnate de aceştia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a depăşit 121 de milioane de euro.

    „Cifrele înregistrate de noi arată clar un interes al tinerilor de a investi în agricultură, iar acest interes creşte de la o sesiune de cereri de proiecte la alta. De exemplu, la ultima sesiune am primit solicitări de finanţare din partea a 3.863 de tineri fermieri, în valoare totală de peste 137 de milioane de euro. Iar noi am avut disponibile pentru sesiunea respectivă doar 50 de milioane de euro. Suntem puşi în situaţia de a nu putea finanţa toate proiectele depuse la APDRP. Beneficiarii pot primi până la 40.000 de euro“, ne-a spus Mihai Gavril Vădan, directorul general al APDRP. Acesta susţine că „tinerii ştiu ce vor şi, mai mult, ştiu şi cum să ceară ceea ce vor, în condiţiile în care accesarea acestei măsuri nu este facilă şi presupune îndeplinirea unor condiţii stricte“. Prin finanţarea acestor activităţi se urmăreşte, printre altele, şi reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural, dar şi a-i încuraja pentru a realiza investiţii.

    fermieri tineri

    În ce s-au investit banii

    Ferme mixte (culturi şi ferme de animale), exploataţii agricole pentru culturile de câmp, ferme horticole şi apicole. Acestea sunt principalele activităţi demarate de tinerii fermieri. Astfel, circa 1.500 de proiecte au ca scop dezvoltarea de exploataţii agricole pentru culturile de câmp, iar 2.700 vor primi finanţare pentru ferme mixte. Un alt domeniu pe care s-au axat beneficiarii a fost cel legat de horticultură, fiind semnate contracte pentru 967 de cereri de finanţare. Cele mai puţine proiecte vizează fermele pentru creşterea păsărilor de curte şi a porcilor. De asemenea, multe solicitări s-au îndreptat şi către măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi“, măsură care se poziţionează pe locul secund în ceea ce priveşte proiectele contractate. Astfel, la nivel naţional au fost semnate 2.200 de contracte în valoare de peste 287 de milioane de euro, judeţul Bihor fiind pe primul loc cu 225 de contracte semnate (26,43 de milioane de euro).

    Însă, nu toate proiectele sunt încheiate cu succes. Astfel, din cele aproximativ 51.000 de proiecte contractate de APDRP, 659 au fost reziliate. Valoarea totală a acestora este de 273,5 mil. de euro. Cele mai multe rezilieri s-au făcut la solicitarea beneficiarilor. Aceştia au renunţat la contractele de finanţare din motive diferite, cele mai frecvente fiind intrarea în insolvenţă a societăţilor pe care le conduceau sau din cauza imposibilităţii de a asigura procentajul de cofinanţare al proiectului. Cu toate acestea, până la data de 23 martie, au fost contractate 50.400 de proiecte destinate agriculturii şi dezvoltării rurale, valoarea plăţilor efectuate (valoare publică) fiind de aproximativ 3,4 miliarde de euro.

    405 proiecte au fost contractate pe măsura 112, în judeţul Arad, în valoare de 8,3 mil. de euro, fiind cel mai mare număr de proiecte contractate de APDRP

    Sursa: Capital


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!