• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Record pentru semănatul timpuriu la porumb: În Oltenia, primii fermieri au intrat în câmp din 5 martie

    agrointeligenta.ro -

    Semănat foarte timpuriu pentru porumb în Oltenia – încă din data de 5 martie! O decizie curajoasă, însă cu riscuri pentru cultură, trage semnalul de alarmă șeful Pioneer România și Republica Moldova, Jean Ionescu. Specialistul spune că semănatul timpuriu al porumbului vine cu o serie de avantaje, însă decizia de a intra în câmp trebuie să fie luată având în vedere mai multe aspecte, inclusiv sfatul reprezentanților companiei de semințe și, esențial, condițiile și prognoza meteo!

    ”Sunt fermieri foarte curajoși care au început semănatul foarte timpuriu, mai exact precis că în data de 5 martie, sud-vestul României, în zona Radomirești, județul Olt. Este destul de timpuriu din punctul nostru de vedere. Este un lucru pe care colegii mei, specialiștii care lucrează în ferme în fiecare zi, ni l-au transmis. Este clar că avantajul unui semănat timpuriu există, dar cel despre care vorbim – din 5 martie, este considerat foarte timpuriu și cu riscuri majore pentru planta de cultură”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Jean Ionescu, Commercial Unit Manager DuPont Pioneer România și Republica Moldova.

    Jean Ionescu apreciază că data de 5 martie reprezintă un record pentru România: ”Sincer nu-mi aduc aminte de cineva care a semănat mai devreme de 5 martie”.

    Referitor la decizia fermierilor de a intra la semănat foarte devreme, șeful Pioneer precizează că semănatul timpuriu este recomandat de specialiștii companiei în baza hibrizilor foarte buni din portofoliu. Fiecare agricultor care folosește genetică Pioneer are la dispoziție consultanța gratuită a reprezentanților companiei, a promotorilor, care îl pot asista în mod specializat pentru alegerea momentului optim de semănat.

    ”Este o metodă analitică dezvoltată de Pioneer, unică în lume, prin care determinăm mult mai bine hibrizii și loturile care se seamănă la timpuriu în raport cu vechea metodă cunoscută ca și Cold Test. Acest Cold Test este un pic depășit ca și metodă, la ora actuală. (…) Reprezentanții noștri de vânzări, promotorii sunt cei care, agronomic, pot veni cu sfaturi despre hibrid – trebuie verificat atent și lotul – de acest indicator pentru sămânță de semănat timpuriu”, explică Jean Ionescu.

    Ce trebuie să facă fermierul care vrea să semene timpuriu sămânță de porumb Pioneer

    Fermierii care iau decizia de a semăna timpuriu porumbul Pioneer sunt sfătuiți să ia legătura cu reprezentantul zonal și să comunice hibridul și lotul acestuia. Va primi informații și sfaturi specializate privind oportunitatea semănatului timpuriu în funcție de aceste elemente, dar și de evoluția vremii în regiunea lor.

    ”Am dat exemplu fermierilor din zona Radomirești care au semănat pe 5 martie. Nu este recomandat să semănăm atât de timpuriu pentru că pot fi probleme majore. E clar că trebuie să ne gândim la perioada din jur de 20 martie pentru a începe. (…) Din punctul meu de vedere, ținând cont că de astăzi, 10 martie, se anunță o săptămână destul de răcoroasă, aș merge clar după data de 23-24 martie ca timp să mă gândesc la semănat. Ultima săptămâna din martie ar fi începutul semănatului pentru sud. Dacă urmărim condițiile meteo, prognozele, e clar că vor fi zile mai reci, cu ploi. Nu putem începe semănatul dacă avem noaptea temperaturi de 3-4 grade, iar ziua de 11-13 grade, chiar 10 grade. Mai trebuie să așteptăm”, este recomandarea șefului Pioneer.

    ”Cred că masiv la semănat se va intra în jurul datei de 1 aprilie și, ca o corecție agronomică pe care mulți dintre noi nu o luăm în calcul, avem calitatea, corectitudinea semănatului. Prima plantă de primăvară dintre cele două porumb și floarea-soarelui trebuie să fie porumbul, nu floarea-soarelui”, a mai spus Jean Ionescu.

    Urmăriți interviul integral cu șeful Pioneer România și Republica Moldova, Jean Ionescu


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!