• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • LAURENȚIU NEGOIȚĂ – tânărul fermier care a preluat AFACEREA FAMILIEI și a mărit-o DE ȘASE ORI ÎN ȘASE ANI!

    Gabriela Gimbășanu -

    În timp ce alți tineri de la sat iau calea străinătății sau pleacă la oraș pentru a-și asigura un trai decent, Laurențiu Negoiță a decis să rămână în comuna natală, să preia afacerea familiei și să-și ducă moștenirea mai departe. Implicat în activitate încă din 1998, după ce și-a terminat studiile, tânărul călărășean s-a întors plin de entuziasm la ferma familiei. În 2011, când a devenit administratorul firmei AMAL PROD SRL, la Ulmu, satul Făurei, se lucrau în jur de 300 de hectare. Astăzi, tânărul Laurențiu Negoiță are în administrare 2.000 de hectare, din care 400 de hectare în proprietate.

    De la 300 la 2.000 de hectare în șase ani

    Implicat activ în viața agricolă, dar și om de-al locului, Laurențiu Negoiță le-a câștigat încrederea proprietarilor de pământ care au fost de acord să-și lase terenurile în mâinile sale. Așa a ajuns Laurențiu Negoiță să lucreze împreună cu mama sa 2.000 de hectare.

    Sunt administratorul firmei din 2011. De atunci pot spune că lucrez cu acte în regulă, iar din 1998 pot spune că m-am implicat în activitatea din fermă. Sunt absolvent al Facultății de Finanțe-Bănci și chiar dacă aparent nu au nimic în comun cu agricultura, Finanțele sunt o parte importantă din afacerea agricolă. Mă ocup de tot ce înseamnă activitatea în fermă, de la administrarea resurselor și până la tehnologii de cultură. Activitatea agricolă am avut-o înainte de Finanțe, mi-a plăcut dintotdeauna asta și abia așteptam să termin facultatea să mă întorc în fermă. Îmi place foarte mult ceea ce fac și cred că mă și descurc destul de bine. În 2009 am preluat afacerea cu 300 de hectare, iar în prezent suntem două societăți agricole în familie, una administrată de mine și cealaltă de mama mea. Lucrăm împreună în jur de 2.000 de hectare, din care 400 de hectare în proprietate și restul în arendă”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Negoiță.

    Lucrează cu utilaje New Holland și JCB

    Faptul că și-a mărit suprafața lucrată a adus cu sine și nevoia de a avea utilaje noi și performante care să-l ajute să obțină producții ridicate. Profitul obținut din cultura mare a fost investit până acum în parcul de utilaje, a cărui valoare se ridică la 4 milioane de euro.

    Avem 23 de angajați permanenți și toți sunt din comuna Ulmu. Am reușit să ne formăm o echipă și sper ca pe viitor să mai putem face și alte angajări. Oamenii au fost greu de găsit mai ales din privința calificării, întrucât lucrăm cu utilaje moderne care necesită o anumită calificare. Oamenii se adaptează, învață – cel mai important este să fii deschis la noutăți. Pe partea de combine și tractoare lucrăm cu utilaje de la New Holland. Mai nou am achiziționat și un tractor de la JCB, de unde aveam deja două încărcătoare frontale. Ca și sumă am investit undeva la 4 milioane de euro în parcul de utilaje, totul achiziționat prin leasing. Este foarte greu să accesezi fonduri europene, iar noi avem nevoie de utilaje azi, nu peste două luni sau un an”, ne-a mărturisit tânărul fermier din județul Călărași.

    Producții bune în condiții de secetă

    Terenul pe care îl lucrează tânărul din localitatea Ulmu este unul extrem de valoros, doar că zona este predispusă an de an secetei. Pentru a-și asigura producțiile, fermierul testează an de an hibrizi și tehnologii noi.

    Avem numai cultură mare și, din păcate, nu avem și zootehnie cu toate că mi-aș dori asta. Sunt anumite piedici – mai ales în ceea ce privește desfacerea, care nu m-au lăsat până acum să investesc și în sectorul zootehnic. Cultivăm grâu pe 500 de hectare, orz pe aproape 150 de hectare, 400 de hectare de rapiță, 600 de hectare de porumb și în jur de 200 de hectare de floarea-soarelui. Anul trecut a fost un an mai greu în privința producțiilor înregistrate la cereale. Cu toate acestea, am făcut în jur de 6.000 kg/ha la grâu, aproximativ 7.000 kg/ha la porumb, aproape 4.000 kg/ha la floarea-soarelui și rapiță. Culturile oleaginoase ne salvează aproape în fiecare an, la celelalte culturi aproape ce investești aia și scoți”, susține fermierul Laurențiu Negoiță.

    Cultivă mazăre pentru plata pe înverzire

    Lipsa sistemului de irigații l-a determinat pe tânărul fermier să aleagă mazărea pentru a beneficia de subvenția pentru înverzire. Chiar dacă nivelul de producție nu este unul ridicat nici la această cultură, alegerea a fost decisă de faptul că solul rămâne bogat în azot, leguminoasa are pretenții scăzute.

    Cultivăm și mazăre pentru plata la înverzire. Soia nu se pretează la noi în zonă, nu avem sistem de irigații și nu este rentabil să înființezi o cultură de soia la neirigat. În ultimii ani am constatat că și traderii sunt interesați de cultura de mazăre și ăsta este un lucru bun. Mazărea nu este foarte productivă, în general obținem undeva la 3.000-4.000 kg/ha, dar în același timp nici nu este o cultură mare consumatoare de inputuri și lasă și solul bogat în azot”, și-a motivat fermierul alegerea făcută.

    Aplică Terra-Sorb Complex la toate culturile din fermă

    Unul dintre secretele tehnologice ale fermierului din Călărași este aplicarea biostimulatorilor la toate culturile și pe întreaga suprafață lucrată.

    Îmi place să testez produse și tehnologii și, dacă îmi confirmă așteptările, le extind în cultură. Am mai bine de cinci ani de când lucrez cu compania Aectra. Folosim pe scară largă produsul Terra-Sorb Complex, dar folosim și Atonik atât la tratamentul seminței, cât și în perioada de vegetație a culturilor. În 2011 am testat pentru prima dată Terra-Sorb Complex pe o solă de 20 de hectare și rezultatele au fost foarte bune, atunci am decis să-l extindem în toată ferma, la toate culturile, în special la cele semănate în toamnă, pentru plecarea în vegetație în primăvară. Momentul optim de aplicare la cereale este la ieșirea din iarnă, pentru ca planta să folosească în mod eficient aminoacizii din produs. Prin aplicarea de Terra-Sorb Complex obții până la de patru ori valoarea investiției”, ne-a spus fermierul Negoiță.

    În ferma din localitatea Ulmu, la cultura de porumb, față de lotul martor, pe sola unde s-a aplicat Terra-Sorb Complex s-au înregistrat plusuri de producție de peste 1.000 kg/ha, iar la grâu, sporul a fost de 400-500 kg/ha.

    Folosește Terra-Sorb Complex și la floarea-soarelui tip Clearfied

    În ferma de la Ulmu, biostimulatorul este folosit la toate culturile, inclusiv la floarea-soarelui tip Clearfield pentru a ajuta plantele să-și revină după aplicarea erbicidului Pulsar.

    Am folosit Terra-Sorb Complex și la floarea-soarelui tip Clearfiled. Așa cum știți aplicarea erbicidului Pulsar stresează planta pentru o perioadă de 2-3 săptămâni și, prin aplicarea biostimulatorului, floarea-soarelui își revine mult mai repede din perioadele de fitotoxicitate. Am avut tot timpul rezultate foarte bune, cultura și-a revenit mult mai repede și nivelul de producție a fost unul satisfăcător”, ne-a spus fermierul.

    Grâul se valorifică la o moară din zonă

    O zonă în care cei de la AMAL PROD nu au investit până acum este cea de depozitare. Fără posibilitatea de păstrare a recoltei, porumbul, floarea-soarelui, rapița și mazărea sunt vândute la 2-3 săptămâni de la recoltare. În schimb grâul este depozitat pentru a fi valorificat către o moară din zonă.

    Nu avem silozuri pentru depozitarea producției. La grâu o mare parte din producție o păstrăm pentru că avem un contract cu o moară din zonă căreia îi furnizăm numai grâu de calitate superioară. Restul producției o vindem în momentul recoltării sau la două-trei săptămâni după recoltare. Pentru grâul pe care îl dăm la moară primim cu 0,20-0,30 lei mai mult față de prețul pieței”, ne-a explicat fermierul.

    Planuri de viitor: transformarea grâului în lapte, brânză carne și ouă

    Ne-am gândit la foarte multe lucruri, am vrea să facem grâu și să integrăm producția vegetală, să vindem lapte, brânză, carne și ouă dacă se poate. Din păcate, barierele pe care le întâmpinăm în acest moment, atât pe partea legislativă, cât și pe cea de desfacere ne împiedică să investim în această zonă. Încă suntem la mâna traderilor pentru vânzarea producțiilor. Dacă ar fi să investesc în sectorul zootehnic m-aș axa pe creșterea bovinelor de lapte”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Negoiță, tânărul fermier care lucrează 2.000 de hectare în localitatea Ulmu, din județul Călărași.

    Acest reportaj în fermă a fost realizat în cadrul Campaniei TEHNOLOGIILE PROFITULUI: TERRA-SORB COMPLEX, inițiativă menită să prezinte portretele fermierilor care folosesc biostimulatorul de la Aectra pentru a-și spori producțiile și profitul obținut din agricultură.


    Te-ar mai putea interesa

    Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației