• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bani frumoşi din producţia de ouă ecologice

    agrointeligenta.ro -

    Singurul producător de ouă ecologice din Dolj şi printre puţinii din ţară şi-a dezvoltat ferma avicolă în comuna Teasc, sat Secui.  Întreprinzătorul doljean s-a dezvoltat rapid, deoarece cererea de ouă ecologice de pe piaţă este aproape dublă faţă de ofertă.

    Departe de locuinţele oamenilor, de zgomotul urban şi de poluarea industrială trăiesc 6.000 de găini care fac ouă ecologice. Potrivit Gazeta de Sud, ferma avicolă aparţine unui întreprinzător local, care a riscat investind în producţia de acest gen, fără să aibă vreo specializare în domeniul agricol sau zootehnic.

    „Se discuta destul de mult despre produse ecologice în România. Chiar dacă ştiam că intră greu pe piaţă astfel de produse, m-am gândit să investesc într-un produs alimentar, pentru că alimentele merg bine chiar şi pe timp de război“. Aşa şi-a început istorisirea craioveanul Dan Păloiu, de profesie economist şi care a „sărit“, în urmă cu câţiva ani, de la o afacere în domeniul telecomunicaţiilor, la una inedită, în industria alimentară: o fermă de găini ouătoare, în sistem ecologic.

    În anul 2009, când întreprinzătorul şi-a înfiinţat ferma la 15 kilometri de Craiova, în comuna Teasc (sat Secui), în ţară exista un singur producător de ouă ecologice, la Curtişoara, în judeţul Olt. „De când românii au învăţat să mănânce sănătos, nu mai facem faţă cererii pe piaţa internă. Nici vorbă de export, când cererea internă aproape s-a dublat“, a spus omul de afaceri. Tehnologia şi amenajarea halei le-a împrumutat după modelul implementat deja de Dumitru Argeşeanu din Olt, care i-a acordat sprijin doljeanului pentru a-şi înfiinţa o astfel de fermă avicolă.

    1.825.000 de ouă pe an

    A pornit iniţial cu 3.000 de găini. Acum are 6.000, dar în planurile companiei este inclusă pentru anul acesta o dezvoltare şi o extindere a fermei cu încă 2.000 de păsări. În 2011, ferma de la Secui a ajuns la aproximativ 1.825.000 de ouă ecologice. Cea mai mare piaţă de desfacere este în Bucureşti – unde cererea pentru asemenea produse s-a dezvoltat mult, dar şi în alte oraşe din ţară.

    Întreprinzătorul colaborează cu 19 hipermarketuri din lanţurile real-, Cora şi Carrefour. Pe 2011, cifra de afaceri a firmei DTV Media Sat SRL a ajuns la 1,5 milioane de lei, numai din ouă ecologice, iar profitul companiei din această activitate s-ar fi cifrat la aproximativ 300.000 de lei, a spus Dan Păloiu. Investiţia iniţială în fermă a fost de 800.000 de lei, iar la final a ajuns la 1,3 milioane de lei şi a fost efectuată numai din surse proprii. Investiţia nu presupune cine ştie ce tehnologie, o hală adecvată şi câteva instalaţii de hrană şi de apă compun dotările strict necesare păsărilor dintr-o asemenea fermă.

    Succesul afacerii: grija pentru găini

    Întreprinzătorul local consideră că, dincolo de investiţii şi de normele europene care trebuie îndeplinite, într-un business ca acesta este foarte importantă grija pentru protejarea găinilor ouătoare. „În afacerea aceasta, găinile trebuie considerate ca şi partenere de afaceri. Pe ele trebuie să le tratezi mai bine decât pe tine“, a explicat Dan Păloiu. De altfel, normele europene privind produsele ecologice arată că o găină are nevoie de patru metri pătraţi de pajişte în afara halei, iar în interior, nu pot sta mai mult de şase găini pe metrul pătrat.

    Pe perioada iernii, găinile trebuie să aibă o temperatură constantă în interiorul halei, iar afară, în aer liber, pot ieşi doar dacă temperaturile sunt între 13 şi 30 de grade Celsius. Craioveanul spune că, după o perioadă scurtă, trebuie să se despartă de găinile sale, pentru a face loc altora mai „eficiente“: „Găinile au fost aduse de la 16 săptămâni în fermă. La 24 de săptămâni, găinile sunt cel mai eficiente, urmând ca de la 70 de săptămâni, procentul de ouat să scadă la 65%… Atunci găinile trebuie schimbate (…) Plâng după ele o zi, apoi le vând vii către populaţie“. De asemenea, hrana păsărilor trebuie să fie neapărat ecologică.

    oua ecologice

    Dificultăţi: nu există producători de cereale ecologice

    Cea mai mare dificultate a fermei avicole este asigurarea hranei pentru păsări. „În Dolj, nu există nici un producător de cereale ecologice. Noi avem propria moară, unde facem furajele pentru găini, dar aducem cerealele din toată ţara şi chiar alte produse din afara ţării. Aducem din Austria premixurile vitamino-minerale. De la Tulcea achiziţionăm şrotul de floarea-soarelui, din judeţul Călăraşi – grâu şi porumb ecologic, iar din Alba Iulia aducem carbonatul de calciu. Noi plătim transportul. Ar fi mult mai uşor dacă ar exista în Dolj producători de cereale ecologice“, a spus omul de afaceri. Fiecare găină ouătoare consumă circa 140 de grame de furaje pe zi. Ceea ce înseamnă că 6.000 de găini din fermă mănâncă, zilnic, 840 de kilograme de furaje. Într-un an, cantitatea de hrană este impresionantă. Gunoiul care rezultă de la păsări este transportat de firma lui Păloiu până în judeţul Călăraşi, unde este folosit ca îngrăşământ natural pentru cultivarea plantelor ecologice.

    Nu oricine îşi permite să înceapă o astfel de afacere. Condiţiile de certificare şi de menţinere pe piaţa produselor ecologice sunt destul de complicate. Ferma de la Secui este certificată de Eco Inspect din Cluj, care atestă că aici se produc ouă ecologice. Ferma este verificată anual sau ori de câte ori vrea firma de certificare, iar dacă se încalcă vreo regulă europeană a produselor ecologice, atunci se ridică certificatul, iar ferma nu mai are voie să funcţioneze ca atare. Păsările trebuie să aibă condiţii de hrană ecologică, un habitat adecvat, spaţiu suficient şi o pajişte. Ca atare, şi preţul oului ecologic este pe măsură: de la producătorul doljean, ouăle pleacă spre hipermarketuri la un preţ de 0,82 lei bucata, cu tot cu TVA. În magazine, ouăle ecologice se găsesc inscripţionate cu cifra zero. De două ori pe lună, ouăle ecologice şi furajele pe care ferma le procesează sunt verificate de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

    Sursa text şi foto: GdS.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!