CUM ÎNCEARCĂ FRANCEZII ”SĂ SAPE” GRÂUL ROMÂNESC!
agrointeligenta.ro -Performanțele și prezența României pe piața cerealelor supără pe mulți. Cei mai nemulțumiți de cifrele de export ale țării noastre sunt francezii care, din ce au sesizat fermierii români, nu ratează nicio ocazie ”să ne înțepe”, vorbindu-ne de rău, mai ales cu referire la grâul pe care reușim să îl vindem pe piețele externe.
De câțiva ani, aproape că nu este licitație importantă pe piața grâului și la care grânele românești să nu fie ofertate. O situație care îi nemulțumește pe francezi care au avut și anul trecut probleme cu recolta de cereale și care pierd tranzacții importante în fața românilor. Așa că nu este de mirare că fermierii din Hexagon au început să vocifereze, cel mai frecvent pe la evenimente importante la nivel european, evenimente unde participă chiar și agricultorii din țara noastră, a dezvăluit președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu.
“E adevărat că România a devenit în ultima vreme nu o sperietoare, e prea mult spus, dar oricum sunt multe lucruri care nu le convin unora din Vest. Chiar acum o lună de zile, un francez din Reims (prezent la o reuniune ELO – European Landowners Organisation) nu avea altă problemă decât de ce România a reușit să vândă cea mai mare cantitate de porumb la export anul trecut și, ca să fie și puțin ironic, a spus: “Bun, ei au vândut mult, dar de o calitate slabă”. Mă rog, i-am dat replica că dacă nu avea calitate grâul nostru, nu mergea la export. Dacă al lui a fost mai bun de ce nu l-a vândut el”, a dezvăluit președintele LAPAR la conferința ”Sectorul Agricol în 2017”, eveniment ce a avut loc săptămâna aceasta și a fost organizat de către săptămânalul Capital.
Cât grâu a exportat România în 2016
Potrivit datelor MADR, grâul a dominat și anul trecut structura exporturilor, cu încasări de 1,024 miliarde de euro și un volum de peste două ori mai mare, de 6,29 milioane de tone, față de exporturile realizate în intervalul similar – respectiv primele 11 luni alea lui 2015.
“În ceea ce privește agricultura vreau să vă spun că lucrurile se mișcă. Greoi, dar se mișcă. Au început și oficialitățile să își dea seama că lucrul bun nu se poate face decât dacă pleci de la realitate, adică dacă pleci de jos, niciodată nu o să-ți meargă o comandă de sus în jos. De asemenea au, înțeles că banii care vin trebuie să îi gestioneze mai bine și să îi trimită acolo unde există priorități”, a declarat Laurențiu Baciu.
Șeful LAPAR a afirmat că potențialul de dezvoltare al agriculturii din România este la un nivel ridicat, firmele românești fiind capabile să concureze sau chiar să depășească companiile europene din domeniu. “Chiar dacă noi ne-am obișnuit în ultima vreme să ne tot plângem că agricultura e la pământ, nu este adevărat. Avem societăți în România care nu că bat agricultorii din cele mai vestite țări europene, dar sunt mult mai departe, deci asta înseamnă că se poate, acolo unde este știința și practica pământului”, a explicat Baciu.