METODA DE CALCUL care îi obligă pe fermieri SĂ DEA BANII ÎNAPOI. Se mai poate face ceva PENTRU A REZOLVA PROBLEMA?
agrointeligenta.ro -O legislație care pune bețe în roate fermierilor prin metodele de calcul diferit aplicate de către autoritățile statului. Conferința ”Sectorul agricol în 2017” organizată săptămâna aceasta de către săptămânalul Capital a scos la iveală o problemă cu care se confruntă unii fermieri care au primit bani pentru calamități.
Mai exact, metoda de calcul aplicată de către APIA a condus la un rezultat diferit față de metoda după care au fost evaluate pagubele de către restul autorităților. Așa că, la final, când s-a tras linie după controale, beneficiarii despăgubirilor s-au trezit că trebuie să dea bani înapoi statului.
”Am primit niște despăgubiri (aferente anului 2015 – n.r.), niște plăți compensatorii. În schimb, în urma controalelor și a metodei de calcul a pagubei, o metodă de calcul care este reglementată printr-un ordin de ministru și nicidecum prin OUG 45/2015. Are conducerea APIA vreo sugestie pentru se va rezolva această problemă sau pur și simplu o să returnăm banii?”, l-a întrebat din sală o tânără fermieră pe reprezentantul APIA la eveniment, directorul general adjunct Paul Kmen.
Răspunsul oficialului a arătat că, din păcate, problema nu poate fi soluționată de către APIA independent de restul structurilor, mai ales că funcționarii nu elaborează legislația în vigoare, ci doar o aplică așa cum este ea adoptată de Guvern sau de către Parlament.
”APIA este o instituție care aplică legea. Când apar astfel de situații există discuții, există negocieri, inclusiv cu colegii de la minister și se încearcă rezolvarea acestora. Nu pot să vă spun acum când se va rezolva. Câtă vreme au fost controale și s-au găsit nereguli, că a fost legea, că a fost ordinul, este o problemă ce trebuie rezolvată. (…) Tot ce pot promite este că încercăm să îmbunătățim legislația. Câtă vreme a fost o legislație valabilă și acea legislație a produs efectele, noi trebuie să o aplicăm ca atare”, a explicat Paul Kmen.
Pe această temă a luat cuvântul din sală și fermierul Ilie Dan, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din județul Ilfov, care a arătat că mecanismul după care se lucrează este unul greșit. ”Prima dată vii și verifici, faci evaluarea și apoi dai banii. Nu prima dată despăgubești și mergi apoi în teren să faci calculele, ca apoi să ceri sume înapoi”, a spus Ilie Dan.