• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • AFACERE pornită PE BALCON! Un prahovean produce MICROPLANTE și FLORI COMESTIBILE pentru RESTAURANTELE DE TOP!

  agrointeligenta.ro -

  În localitatea Gorgota din Prahova, Cristian Tudor, un tânăr inginer horticultor, a pus bazele unei afaceri unice în România, cultivarea de microplante şi, mai nou, flori comestibile, care sunt folosite ca plating şi decoraţiuni gastronomice de masterchefi din România, în restaurante de top din întreaga ţară. A început experimentele pe balcon, în apartamentul său din Bucureşti.

  Cristian Tudor a început afacerea în urmă cu 4 ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat şi a început business-ul.

  Ideea a venit în anul 2013, în perioada în care lucram pentru o companie multinaţională din Grecia, producătoare de răsaduri. Eram responsabil de două zone din ţară. Oltenia şi Moldova, vindeam răsaduri şi ofeream consultanţă clienţilor, în perioada de vegetaţie. Pentru că aveam o situaţie cu o boală nou aparută la o cultură de pepeni undeva în tară, mă documentam pe un portal al Universităţii de Agronomie din Florida şi într-un mic subsol am descoperit titlul care avea să-mi rămână întipărit în cap – „Mighty microgreens, new food generation”. Fix din acel moment am simtit că asta este, că asta vreau să fac şi am crezut din toată inima”, a declarat Cristian Tudor.

  Conceptul de microplante sau „microgreens“, aşa cum sunt cunoscute de specialişti, a apărut în anii ’80 în SUA, în bucătăriile unor maeştri bucătări îndrăzneţi, dar abia după 1990 a început o producţie mai consistentă şi răspândirea acestora în restaurante din întreaga lume.

  Afacerea a început-o în balconul locuinţei. Apoi, solarul părinţilor avea să devină câmpul său de testare

  Am pus primele seminţe în balconul apartamentului în care locuiam, în Drumul Taberei. Mă aflam într-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de câteva luni, era anul în care terminasem facultatea şi nu-mi permiteam să neglijez nici jobul şi nici ideea, care m-a prins atât de tare, încat am început treaba serios, fără să stau pe gânduri prea mult. Părinţii mei aveau o seră de plastic în care aveau plantate tomate şi castraveţi, le-am defrişat tot, am improvizat câteva mese de cultura şi ne-am apucat de treabă. Au urmat câteva luni de testare, în care am cizelat produsul, l-am stabilizat şi am verificat piaţa”, a adăugat tânărul afacerist.

  Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante.

  Oamenii către care ne-am dus încă de la început au fost chefi din top, cu ajutorul cărora, chiar sub îndrumarea lor, pot spune, am făcut în aşa fel încât să creştem plantuţele din ce în ce mai bine, până le-am stăpânit. Primul nostru client, prima factura emisă, este chiar Joseph Hadad, care ne-a rămas client până în ziua de azi, cu comenzi săptămânale”, a povestit Cristi.

  Tânărul recunoaşte că nu i-a fost uşor. Şi-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea şi s-a dedicat creşterii plantelor.

  Spațiul protejat l-a construit cu bani împrumutaţi şi nu avea bani pentru a plăti angajaţi, aşa că a fost “agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator”, după cum spune Cristi Tudor.

  Într-un final am avut un produs pe care l-am condus calitativ doar ascendent, nu invers aşa cum se mai întamplă în perioada de testare. A urmat împrumutul la bancă – împrumuturi mici la 3 bănci diferite, un total de aproape 30.000 de euro. Am construit sera, mi-am dat demisia şi aşa a început distracţia. Am fost mai bine de un an, agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator şi tot ce mai presupunea activitatea”, spune prahoveanul.

  Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superaliment. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluţiei lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, cantităţile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature.

  Plăntuţele pe care noi le cultivam nu sunt certificate, dar le cultivăm bio. Le spunem că sunt crescute social responsabil. Toate varietăţile pe care noi le creştem sunt apreciate, testăm şi verificam specii şi varietăţi noi tot timpul în ideea de a avea diversitate, în aşa fel încât clienţii să nu ajunga să se plictiseasca de unele sau de altele”, a mai declarat Tudor.

  Chef Cătlin Jernoiu de la Zahana 33 se numără printre bucătarii celebrii care folosesc microplantele produse de Cristian Tudor

  În solariile lui Cristian Tudor se pot găsi şi florile comestibile care sunt utilizate doar pentru plating, pe deserturi, dar şi pe altfel de preparate.

  Florile pe care noi le cultivăm, mare parte sunt cele de panseluţe, begonie, borago. Florile de panseluţe sunt apreciate pentru culorile diverse, dar şi pentru faptul că au o aromă neutră, foarte greu sesizabil, un gust uşor mentolat şi nu impactează preparatul chefilor, în special deserturile. Are o cantitate destul de mare de vitamina A si C, studiile demostrând că poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când discutăm de begonie, ea este utilizată în mare parte în preparate cu carne, aceasta având un gust usor acrişor”, a mai spus tânărul afacerist.

  Clienţii care cumpără plantele comestibile produse de Cristian Tudor, sunt, în cea mai mare parte, restaurantele de lux.

  Sursa: Mediafax.ro, Adevarul.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Top 20 culturi profitabile pe suprafețe mici Idei de afaceri: Cultivarea mentei, o soluție pentru a obține profit de pe suprafețe foarte mici Cum se cultivă coriandrul – planta cu care fermierul Gheorghe Lămureanu recoltează profit de peste 20 de ani

  Ultimele știri

  Subvențiile APIA – în pericol! În loc de 195 euro/ha, fermierii ar putea primi doar 120 euro/ha! Dan Pănescu, Asociația Forța Fermierilor: ”Adrian Chesnoiu este printre puținii oameni care pot să scoată agricultura din criza în care a intrat!” Florin Platon, Asociația Forța Fermierilor: Adrian Chesnoiu este omul care poate scrie politici agricole sustenabile pentru fermieri!