• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • TABELUL PRECIPITAȚIILOR: UNDE ȘI CÂT va ploua în lunile APRILIE, MAI ȘI IUNIE!

    Roxana Dobre -

    Vremea prognozată pe trei luni! Meteorologii au emis o prognoză meteo valabilă în lunile aprilie, mai și iunie în care sunt așteptat valori de temperatură mai crescute decât media perioadei în majoritatea regiunilor. La nivelul precipitațiilor, acestea se anunță excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni!

    În luna aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a țării. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru a doua lună de primăvară este de 9,3 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Moldova.

    De asemenea, la nivelul aceleiași luni, cantitățile totale de precipitații vor fi excedentare în vestul, centrul și nordul țării și apropiate de normă, în rest. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 litri/metrul pătrat.

    Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) și Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

    Pentru luna mai, meteorologii estimează temperaturi medii lunare mai scăzute decât media climatologică, mai ales local în nord și centru, respectiv apropiate de norme în restul teritoriului. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 14,9 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade Celsius, se vor consemna în Banat, Oltenia și Muntenia.

    Cantitățile totale de precipitații se vor situa în apropierea normelor climatologice în sud și sud-est. Acestea vor putea fi, însă, excedentare în restul teritoriului, adică peste norma stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crișana (până la 85 l/mp), Banat (84 l/mp) și Oltenia (83 l/mp).

    Potrivit ANM, în prima lună de vară a acestui an, temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, stabilite la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 15 și 19 grade Celsius, în Transilvania. În același timp, valori pozitive, de până la 22 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia și Muntenia.

    Pe de altă parte, precipitațiile vor fi apropiate de media climatologică, în nordul și centrul țării și vor avea o tendință spre deficit în celelalte regiuni. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 84,5 l/mp, conform ANM. În zona Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 111 l/mp, în Banat la 107 l/mp, în Transilvania la 106 l/mp, în Crișana și Moldova la 103 l/mp și în Oltenia și Maramureș la 102 l/mp.

    Iată ”tabelul” temperaturilor dar și a precipitațiile pentru fiecare regiune!

    Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

    Surse: www.meteoromania.ro, www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Cultura cu care fermierii au obținut anul acesta un profit între 7.000 și 8.000 euro la hectar Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Ultimele știri

    Teodor Aflat nu renunță la cultura care i-a lăsat un gust amar: sfecla de zahăr Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc Medicii veterinari vor înființarea unei structuri naționale pentru combaterea epidemiilor din ferme