CÂT GRÂU A EXPORTAT ROMÂNIA ÎN 2016!
Gabriela Gimbășanu -Exportăm materie primă și importăm produse finite! Acest lucru a devenit o realitate crudă a agriculturii românești, unde fermierul român, în lipsa propriilor spații de stocare sau de procesare a materiilor prime este dependent de traderi care activează pe piață și alege să-și vândă producția uneori chiar din câmp. Această realitate este reflectată și de datele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care poziționează grâul în fruntea clasamentul exportului de produse agroalimentare.
România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 557,4 milioane de euro în comerțul cu produse agroalimentare, de peste șase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, importurile atingând însă un maxim istoric de 6,51 de miliarde de euro, conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) transmise la solicitarea Agerpres.
”Nivelul excedentului comercial al schimburilor cu țările terțe, de 1,256 de miliarde de euro, nu a fost suficient de ridicat pentru a compensa lipsa de performanță a schimburilor agroalimentare ale României cu celelalte state membre, deficitul record consemnat cu UE fiind aproape dublu față de anul precedent, respectiv de 1,814 de miliarde de euro”, precizează analiza MADR.
Livrările externe de grâu au totalizat aproximativ 7 milioane de tone, fiind de două ori mai mari decât în anul precedent, ceea ce a adus încasări de 1,14 miliarde de euro și a plasat grâul pe primul loc în topul exporturilor de produse agroalimentare.
Potrivit sursei citate, o parte importantă din volumul majorat de grâu exportat în 2016 a provenit din achiziții din Ungaria și Bulgaria în vederea re-exportului prin Portul Constanța.
Comparativ cu anul 2015, exporturile de semințe de rapiță, în cantitate de 1,46 de milioane de tone, au înregistrat un avans pe încasări de 248,2 milioane de euro, totalizând 549 de milioane de euro, iar semințele de floarea-soarelui au avut un plus de 37,6 milioane de euro, până la 489,9 milioane de euro, pentru o cantitate de 1,18 milioane de tone.
În 2016 au scăzut exporturile de porumb cu 257,5 milioane de euro, până la 702,4 milioane de euro pentru o cantitate de 3,43 de milioane de tone.
Sursă selectivă: www.agerpres.ro