Fermier român: Dacă nu se mai dă această subvenție, eu îmi închid ferma
Gabriela Gimbășanu -Avertisment din partea unui foarte cunoscut fermier român care activează într-un sector unde, an de an, producătorii agricoli nu reușesc să își acopere costurile de producție cu prețurile mici pe care le încasează. Speranța acestora este o subvenție care trebuia plătită anul acesta dar care, la acest moment, pare să aibă o soartă incertă. Din cauza scandalului mediatic iscat în jurul exploatației de porci ajunsă în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea, fermierii care cresc suine se tem că subvenția de 10.000 de euro ce li s-a promis va fi uitată printr-un sertar la Guvern sau prin Parlament.
Crescătorii de suine au ieșit la atac! Se tem că scandalul fermei de suine ajunsă în proprietatea fiului lui Liviu Dragnea va bloca ajutorul de stat aflat în proces de adoptare pentru sectorul de creștere al porcilor. Din acest motiv, astăzi fermierii s-au mobilizat și au susținut o conferință de presă în care au subliniat că este ”absolut deplasat și de neacceptat” să lovești un întreg sectorul ”pentru cazuri izolate care reprezintă 0,03% din porcii României”.
”Dacă nu va fi acest, program, sunt zero șanse pentru programul de reproducție. Uitați de carnea de porc românească. Eu am fermă de porci și, în condițiile în care acest program se oprește, eu am închis-o. (…) Cu un euro o dau. Vă dau și-n scris”, a declarat Adrian Rădulescu, fost consilier prezidențial și fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
”Nu știm de ce și în ce scop se încearcă denigrarea producătorilor de porc din România. Cine este și dacă există cineva în spate. Știți că importăm în continuare cantități imense de carne de porc. Anul trecut, conform INS, practic cei mai mulți bani pe importuri s-au dus pe carnea de porc. Și noi punem o întrebare legitimă: cine vrea să distrugă acest sector? Speculații politice pe noi nu ne interesează, pe noi ne interesează carnea de porc românească”, a spus Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), subliniind că ”pentru cazuri izolate care reprezintă 0,03% din porcii României, să lovești într-un întreg sistem de producție de carne de porc din România mi se pare absolut deplasat și de neacceptat”.