JOHN DEERE R4050i – mașina de erbicidat care dă start REVOLUȚIEI CARBONULUI ÎN AGRICULTURĂ! Fermierii români, CUCERIȚI DE LA PRIMA ÎNTÂLNIRE!
Gabriela Gimbășanu -Mașina de erbicidat John Deere R4050i și-a făcut debutul în România pe pista de pilotaj a Academiei Titi Aur, din Crevedia, județul Dâmbovița. Admirată de zeci de fermieri, echipamentul agricol autopropulsat revoluționează prin rampa din fibră de carbon ce a permis constructorului să inoveze și pe partea capacității de rezervor, a vitezei de lucru și, foarte important, a lățimii de lucru în câmp!
Aflați la începutul campaniei de primăvară, fermierii și-au făcut timp pentru a da curs invitației IPSO Agricultură de a participa la o prezentare inedită de utilaje și echipamente marca John Deere, show-ul PowrSpray în care utilajele și-au demonstrat puterea pe pista de pilotaj a Academiei Titi Aur, din Crevedia, județul Dâmbovița. Atenția fermierilor, dar și a organizatorilor s-a îndreptat către mașina de erbicidat John Deere R4050i, echipată cu o serie de opţiuni noi lansate de John Deere în 2016 şi premiate cu două medalii de aur la târgurile internaţionale de agricultură: Agritechnica şi SIMA.
În prima parte a evenimentului specialiştii de produs de la IPSO Agricultură au prezentat caracteristicile tehnice şi avantajele utilajelor expuse, iar în a doua parte fermerii au avut ocazia să testeze ei înșiși performanţele acestora.
Turul european al utilajului autopropulsat John Deere R4050i a început în România
Un invitat de marcă al evenimentului a fost Sylvia Andreas, directorul teritorial pentru România din partea John Deere, cea care le-a vorbit invitaților despre importanța acestei demonstrații și motivul pentru care România este prima locație din Europa unde se încep demonstrațiile cu utilajul John Deere R4050i. Radu Meșină, specialist în vânzarea combinelor din cadrul companiei IPSO Agricultură a fost cel care a tradus pentru specialistul John Deere.
”În mod normal, când spui John Deere oamenii se gândesc la partea de tractoare și combine, și nu la fel de mult la partea de mașini de erbicidat. Avem o istorie îndelungată pentru ceea ce înseamnă tehnologia de sprayere. În 1968, în SUA, am produs pentru prima dată un sprayer. În Europa, în 1947, am produs prima dată un astfel de utilaj în Olanda. Astăzi, John Deere produce tehnica pentru tratamente în două uzine, una în SUA și una la Horst, în Olanda. Ambele lucrează cu o echipă comună pentru a se asigura că avem aceleași soluții și aceeași calitate. Producem o întreagă gamă de utilaje de stropit, de la cele de 400 litri, până la cele de 6.000 litri și avem o gamă de mașini pentru fermierii mici, dar și mașini mari pentru fermierii mari sau prestatori de servicii. Suntem bucuroși că putem să vă prezentăm un nou venit în familia noastră – R4050i. Vom începe cu România, pentru că aici există o cerere din ce în ce mai crescută de sprayere. Din România, utilajul va pleca către Slovacia, Republica Cehă, Lituania, Letonia, Estonia, Suedia, Danemarca, Belgia și Olanda”, a declarat Sylvia Andreas, directorul teritorial pentru România din partea companiei John Deere.
Are un rezervor de 5.000 litri cu alimentare în patru minute
Utilajul de erbicidat John Deere R4050i are un rezervor cu o capacitate de 5.000 litri şi a fost reproiectat cu tehnologie nouă, avansată, sisteme de soluţie noi şi confort în lucru.
”Astăzi lansăm turul european al utilajului John Deere R4050i, o soluție, unică, puternică, dar extrem de simplă și eficientă. Utilajul este prevăzut cu două pompe centrifugale de umplere, una de 1.200 l/min, asigurând o alimentare de sub patru minute și o pompă de produs de 1.000 l/min, cea ce face posibilă lucru asupra oricărei rate de distribuție. Ne oferă posibilitatea de încărcare mult mai rapidă a sprayer-ului și posibilitatea de a câștiga timp cu până la 50%, rămânând mult mai mult timp pentru acțiunea de erbicidat. Sunt cele mai mari pompe montate pe un sprayer. Avem un sistem simplu pentru a lua apa și a duce-o către rampă. O astfel de mașină se alimentează în maxim patru minute”, a explicat Alexandru Dumitru, specialist de produs al IPSO Agricultură.
Prevăzut cu rampă de carbon de 5,5 ori mai ușoară
Rampa reproiectată astfel încât poate avea lăţimi cuprinse între 36 de metri şi 52 de metri, permite operatorului să acopere câmpul în mai puţine treceri. Secţiunile individuale ale rampei sunt mai multe şi mai mici, pentru a ajuta la îmbunătăţirea rezoluţiei de pulverizare cu peste 33%.
”John Deere este partener exclusiv cu firma care produce rampa de carbon. Este o nouă fabrică amplasată în Valencia, în Spania unde s-au investit aproape 8 milioane de euro. În standard, mașina pe care o vom testa astăzi, rampa are o lățime de 36 metri. Din discuțiile cu cei care produc rampa, ne-au spus că aceasta poate atinge o lățime de lucru de 52 de metri. Rampa de carbon este de 5,5 ori mai ușoară, de șase ori mai rezistentă decât oțelul și mai flexibilă și mai durabilă decât aluminiul. Este mult mai stabilă și mult mai rezistentă. Rampa de carbon este mult mai ușoară, ceea ce înseamnă o stabilitate mult mai bună. Fiind mai ușoară ne-a permis să punem și un bazin mai mare și ne-a permis să mergem și cu viteză mai mare, până la 30 km/h viteză de lucru, într-un câmp bine pregătit. Distribuția greutății este de 55 pe față și 45 pe spate. Rampa este prevăzută cu senzori de înălțime”, a mai spus specialistul John Deere.
De asemenea, suspensia cu conexiune oscilantă oferă o stabilitate mai mare, asigurând în acelaşi timp o înălţime constantă deasupra culturii. Suspensia pneumatică independentă pe fiecare roată asigură amortizarea şocurilor pe soluri denivelate rezultând viteze mai mari de lucru. Motorul de 6,8 l al modelului R4050i asigură 240 CP cu o creştere de putere de 255 CP.
Permite economisirea substanțelor de protecție a plantelor
Printre inovaţiile pregatite de John Deere pentru utilajele de erbicidat autopropulsate, care au fost instalate pe modelul R4050i se numără o nouă pompă, sisteme de agitare, de umplere şi de amestec mai performante, precum şi o mai bună distribuţie a produsului numit PowrSpray.
”Autopropulsata are capacitatea să închidă până la 12 secții, adică câte trei metri. Astfel reducem suprapunerile, evităm zonele erbicidate deja, reducem dozarea dublă, astfel încât să avem plante cât mai bine protejate și o aplicare eficientă. SectionControl este standard pentru toate autopropulsatele. Acest sistem poate economisi cantitatea de erbicide între 3 și 5%, doar prin închiderea secțiilor. De asemenea, se poate aplica tratamente în rată variabilă”, a explicat specialistul de la IPSO Agricultură.
De asemenea, utilajul este dotat cu opţiuni incluse în pachetul FarmSight: AutoTrac – ghidare prin satelit cu precizie de 2 cm, 5 senzori de înălţime BoomTrac, SectionControl controlul pulverizarii pe secţie, documentaţie instantanee, aplicare cu rată variabilă prin Monitorul GS3 2630, suport la distanţă Remote Display Access (RDA), transfer de date wireless în timp real Wireless Dara Transfer (WDT) şi suspensie XtraFlex hidro-pneumatică controlată de calculator.
Alături de modelului R4050i, au mai fost prezente și tractoarele John Deere din seria 6R au o putere cuprinsă între 105CP şi 255CP, cu motor puternic PowerTech Plus, două combine: John Deere W440, cu o putere de 253 CP și modelul W650i, de 348 CP. De la eveniment nu puteau lipsi nici echipamente pentru gazon și grădină marca John Deere.