NICOLAE SITARU, LAPAR: Trebuie discutat CU BĂRBĂȚIE despre SUBVENȚIILE-RECORD plătite anul trecut!
Gabriela Gimbășanu -Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai importanți lideri ai fermierilor din România, consideră că trebuie să fie o discuție serioasă despre modul în care se acordă subvenții uriașe anumitor culturi.
”Subvențiile record care s-au dat anul trecut și care nu se văd în piață este un subiect care trebuie discutat cu bărbăție, să se vadă în ce direcție, cu ce scop sau dat și ce efecte s-au produs. Unele dintre aceste subvenții se văd în piață, altele nu. Poate aceste politici nu au fost gândite așa cum trebuie. De importăm atât de multe legume? Sunt probleme care trebuie lămurite. De exemplu, cultura mare s-a dezvoltat după acești ani de la integrare. Să nu uităm că în anii 2000, înainte de integrare se importau cereale, grâul se aducea de afară în fiecare an, acum exportăm câteva milioane de tone în fiecare an. Sigur că e loc de mult mai bine, randamentele pot încă să crească. Ca să ajungem la nivel european trebuie ca toată agricultura să performeze”, susține fermierul ialomițean.
Înverzirea – o problemă pentru cultura mare
Deși cultura mare s-a dezvoltat destul de bine în prezența subvențiilor acordate de-a lungul timpului, chiar și la acest capitol sunt, în opinia lui Nicolae Sitaru, situații nefirești care sunt generate de aplicarea mecanică a directivelor europene. O problemă extrem de mare a fermierilor români este legată de modul de acordare a subvenției pentru înverzire.
”Chiar și la cultura mare sunt lucruri de rezolvat. De exemplu înverzirea. Oare nu e de discutat că România înverzește în fiecare an 3 milioane de hectare prin culturile înființate în toamnă. Oare trebuie să pui un șablon pe toate țările UE și să zici că toate sunt la fel. Poate în unele zone ar trebui înverzire, în altele nu. Sunt lucruri care trebuie discutate și remediate”, a declarat, pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.
Discuții pe noua Politică Agricolă Comună
Toate aceste probleme au fost ridicate de reprezentanții LAPAR la discuțiile cu reprezentații MADR legate de viitorul subvențiilor agricole în contextul noi Politici Agricole Comune, în viitorul exercițiu financiar. Chiar dacă inițial, organizațiile reprezentative ale fermierilor nu se regăseau pe lista oficială a celor invitați la discuții, într-un final atât Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, cât și Federația Națională Pro Agro, prin reprezentanți au fost invitați să ia parte la prima discuție, desfășurată vineri, 24 martie, legată de modificările care trebuie efectuate în perioada următoare.
”Trebuie spus ce nu merge”
”La Ministerul Agriculturii am fost chemați să discutăm despre noua Politică Agricolă Comună în exercițiul următor. Inițial ministerul a făcut o listă cu cei care sunt puși să-și dea cu părerea, dar în lista oficială organizațiile profesionale nu au fost incluse. Acolo se regăseau reprezentanți ai instituțiilor abilitate, dar asociațiile de fermieri nu erau trecute în listă. În final lucrurile s-au rezolvat, am fost chemați atât noi (LAPAR – n.r), cât și Pro Agro să ne dăm cu părerea. Este important să începem să ne facem temele din timp. La întâlnire a fost prezent și ministrul Petre Daea. Am primit și un sondaj, iar organizațiile profesionale au spus ce nu a mers în acest exercițiu sau ce nu merge, ce trebuie corectat în viitor. Sunt multe lucruri cu care ne luptăm, vorbim pe de o parte de chestiuni birocratice și reguli care nu au legătură cu realitatea”, a adăugat Nicolae Sitaru