• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • FERMIERII anunță când apar pe piață PRIMELE ROȘII ROMÂNEȘTI din acest an!

  Gabriela Gimbășanu -

  Trufandalele de primăvară de proveniență românească au umplut deja tarabele din târguri și oboare, astfel că piețele sunt pline de verdețuri proaspete, de la salată și până la urzici și lobodă. Cu toate că vremea s-a încălzit destul de mult pentru această perioadă, roșiile românești sunt încă la stadiul de răsad și în ciuda programului de sprijin gândit de Ministerul Agriculturii pentru producătorii de tomate, nu sunt șanse prea mari să avem legume românești pe masa de Paști. Răsadurile ce sunt plantate abia acum în solarii ar urma să rodească abia începând din luna mai, susține Ion Păunel, președintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

  Reprezentantul legumicultorilor a declarat pentru Agerpres că primii care vor recolta roșiile sunt fermierii din sudul județului, care au și sisteme de încălzire a solariilor.

  ”În județ, în zona de sud, sunt aproape 200 de fermieri care au centrale termice pentru încălzirea solariilor și condiții pentru recolte extra-timpurii de tomate. Legumicultorii din Izbiceni, Giuvărăști, Cilieni, Tia Mare, Scărișoara, Vădăstrița, care au cultivat tomate în spații protejate încălzite vor putea recolta și scoate pe piață tomate în perioada 1-5 mai, recoltă extra-timpurie. Sigur și ceilalți fermieri care s-au înscris în program vor recolta până la finalul lunii mai, dar cei din zona de sud au șanse să realizeze și să valorifice cantitatea de două kilograme pe metrul pătrat încă din mai și apoi să obțină banii din ajutor încă din vară. Ceilalți legumicultori, mai ales cei din nord, au șanse mai mari la recolta de tomate din noiembrie și decembrie”, a spus Ion Păunel.

  Legumicultorii din județul Olt cultivă, tomate din diferite soiuri, cei mai mulți din soiuri bulgărești, dar se cultivă și tomate roz, galbene, portocalii și negre. De asemenea, peste 1.400 de fermieri din județul Olt au solicitat înscrierea în programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate (sere sau solarii), județul fiind pe primul loc la nivel național din punct de vedere al numărului de legumicultori înscriși în program, potrivit șefului Direcției Agricole Județene (DAJ) Olt, Emil Marinescu.

  Vă reamintim că, producătorii agricoli din România sunt susținuți, începând din acest an, printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

  Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.

  Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

  Sursa: Agerpres.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Germinarea semințelor de legume: temperatură, lumină și umiditate Varza turtită, în tendințe pe piața legumelor românești Consultanța în domediul agricol: cât costă și cum funcționează

  Ultimele știri

  Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise Europarlamentarul Dan Motreanu: Mecanismul European de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon, estimat să intre în vigoare în 2023 Rețeta batoanelor cu miere a ajutat-o pe Liza Mămăligă să facă din stupina familiei un brand