ULTIMA ORĂ! MINISTRUL AGRICULTURII – VAL DE CONTROALE!
agrointeligenta.ro -Val de controale în toată țara! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a decis să ia măsuri fără precedent în legătură cu o chestiune care a pus pe jar toată Uniunea Europeană. Șeful de la Ministerul Agriculturii a anunțat pentru Libertatea.ro că au început controalele privind calitatea produselor alimentare venite din UE, iar concluziile vor fi prezentate într-o săptămână, de către minister.
Ministrul a precizat că este vorba despre echipe comune formate din reprezentanți ai Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerului Agriculturii.
”Este vorba despre un control făcut de specialiști din trei instituții. Aceste controale se fac în deplină libertatea pe care și-a luat-o acest colectiv. Se prelevează probe, se fac analize și săptămâna viitoare, acest colectiv de specialiști va prezenta concluziile privind calitatea produselor alimentare aflate în comerțul din România și provenite din Uniunea Europeană”, a declarat Petre Daea.
El a precizat că aceste controale vor continua și în perioada următoare.
Și Avocatul Poporului s-a sesizat pe tema produselor de calitate inferioară vândute în Europa de Est. Decizia vine după ce Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia (țări care formează Grupul de la Vișegrad) au protestat împotriva standardelor duble practicate de marile branduri la produsele alimentare.
Sesizarea Avocatului Poporului vizează o posibilă încălcare a art. 16 și art. 34 din Constituție privind egalitatea în drepturi și dreptul la ocrotirea sănătății. Verificările au fost cerute după ce, pe 25 februarie, presa a scris că Grupul de la Vișegrad a făcut apel la celălalte state din Europa Centrală și de Est să se alăture inițiativei împotriva standardelor duble practicate de marile branduri, prin practica folosirii unor ingrediente de calitate inferioară în produsele alimentare destinate vânzării în statele mai sărace din Uniunea Europeană.
”Asociațiile pentru protecția consumatorilor și Guvernele s-au plâns că unii producători de alimente folosesc ingrediente mai ieftine în gama de produse destinată Europei Centrale și de Est (CEE) decât în bunurile vândute sub branduri identice în Germania și Austria. Practica este permisă în prezent, deoarece Uniunea Europeană solicită doar o listă de ingrediente pe ambalaj”, precizează Avocatul Poporului.
Sursa: Libertatea.ro