ACEBOP despre criza cărnii de porc: Fermierii au dificultăți în achiziție. Statele membre nu mai livrează către România!
agrointeligenta.ro -Criza cărnii de porc și recent anunțata scumpire din această lună cu până la 30% îi nemulțumește profund pe cei care produc în România. Fermierii reprezentați în Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) spun că au mari probleme în achiziția de purcei pentru că marile state producătoare își protejează piața internă și s-a ajuns la refuzul livrărilor către România chiar și în condițiile în care crescătorii de la noi fac plata în avans.
”Am tras același semnal de alarmă guvernelor care s-au perindat În ultimii ani. S-a vorbit mult și s-a făcut puțin. Devenim, pe zi ce trece, tributari lipsei unei politici zootehnice coerente. Trăim într-o piață anormală și nereglementată a porcului românesc, într-un sistem bazat pe vânzarea de materie primă-cereale – și achiziții de purcei comunitari la prețuri din ce în ce mai mari”, arată președintele ACEBOP, dr. med. vet. Mary Pană.
”Timp de mai bine de trei ani ne-am scăldat între 3-4 lei pe kilogram și am asistat neputincioși la intrări în insolvență și la falimentul multor colegi de breaslă. Aflați într-o piață în care primii jucători sunt companii străine cu susținere din partea statului de proveniență sau a concernului din care fac parte, nu reușim nici măcar să supraviețuim, competitivitatea am lăsat-o de mult în grija altora”, mai spune președintele ACEBOP.
Cei de la ACEBOP consideră că evoluția spre macroferme a companiilor străine nu este un subiect de critică, din contră. Nu trebuie să uită, însă că baza zootehniei românești o reprezintă fermele mici și medii. ”Nevoia fermierului român este complexă, nu este îndeajuns să îi aruncăm câte un bănuț la răscruce de drumuri. Trebuie să îl sprijinim printr-o politică pe termen lung, serioasă și asumată, să îl ajutăm să stea pe picioarele lui, să nu depindă de alții! Pentru o asemenea politică noi, ca asociație, nu ne dăm la o parte. Am spus-o de ani, tuturor guvernelor care s-au perindat. Am pledat pentru politici pe termen lung. Dar nu am fost ascultați. Modul in care Guvernul ajută acum fermierii este de lăudat. Dar mai sunt multe de făcut. Nu este de ajuns pentru siguranța consumatorului român și a fermierilor”, mai spune Mary Pană în numele fermierilor reprezentați în ACEBOP.
Avem cele mai mari importuri
”În contextul pestei porcine africane care amenință de mult timp granițele, noi facem cele mai multe intrări din Europa în loc să ne dezvoltăm matca locală a porcului! Am tras același semnal de alarmă guvernelor care s-au perindat în ultimii ani. S-a vorbit mult și s-a făcut puțin. Devenim, pe zi ce trece, tributari lipsei unei politici zootehnice coerente. Situația s-a acutizat. Ne aflăm prinși într-un joc al intereselor europene în care România este jucător de mâna a doua. Depindem de purceii din Uniunea Europeană dar nu putem circula liberi cu porcii noștri în Europa”, este semnalul de alarmă tras de ACEBOP.
”Fermierii din România nu comercializează raportat la standardul bursei europene ci la prețul impus de abatoare, care nu iau în considerare prețul de cost al fermierului sau al unei burse europene – ci doar prețul pe care l-au negociat cu supermarketul sau alt client- totul raportându-se la nivelul de profit al abatorului! Prețul de 3-4 lei/kg din anii anteriori i-a distrus pe cei mici și i-a întărit pe cei mari. Aceste prețuri mici nu au fericit însă buzunarul consumatorului român. Preț mai mic de 12 lei la carnea de porc în supermarket? Nu am văzut”, este nemulțumirea fermierilor care spun că ”am auzit- că se discută de adaosuri la carne și produse din carne de peste 50% – în timp ce sistemul de producție al cărnii de porc este falimentar!”.
Discuții pe marginea creșterii prețului cărnii de porc
”Dominante sunt companiile care au susținere financiară. Am ajuns la mâna europenilor – noi, care făceam prețul la cereale! Membrii noștri au citit comunicatul Asociației Române a Cărnii (ARC) și ar dori să discute motivele pentru care s-a ajuns în această situație fără precedent. Poate că datorită faptului că aprox. 30% din producția industrială de carne provine din porci crescuți în alte state membre? Și că alte 30-40% sunt produse de mari jucători EU sau non-EU- care fac prețul produselor la cotele de preț ale burselor?”, se întreabă, retoric, crescătorii de animale.
”Nu mai putem cumpăra nici cu banii în avans”
”Prețul va crește și mai mult datorită bursei…dar nici la preț mare nu vom mai putea cumpăra…nu vom mai putea produce porc gras! Încă din luna februarie fermierii au dificultăți în achiziție, statele membre au schimbat politica, nu mai livrează către România. Nu mai putem cumpăra nici cu bani în avans! Fermele au început să se golească, nu se mai populează – într-un an în care guvernul a pus în prim-plan dezvoltarea a două sectoare- porcul și tomatele. Este perioada ultimei șanse pentru definirea unei politici viabile pe termen lung, de susținere a reproducției în sectorul porcin”, declară dr. Mary Pană de la ACEBOP.
Fermele de reproducție – singura șansă. Este nevoie de programe de sprijin pentru acestea!
”Suntem deschiși și dispuși să colaborăm cu autoritățile române pentru a crea planul pe termen lung al dezvoltării sectorului de reproducție în România, așa cum am declarat public- la cererea membrilor noștri, încă din luna ianuarie. Alături de noi vor veni cu siguranță toți fermierii serioși care vor să facă performanță, care au deja dorința de a investi în viitorul sectorului porcin din România. Avem nevoie doar de încrederea și susținerea investițiilor pe termen lung de către Guvernul României pentru că aceste investiții sunt cu adevărat rentabile – pentru fermieri și pentru buget. Prețul real de producție al unui purcel de 25 kg este în jur de 45 euro în timp ce fermierul român cumpără la aproximativ 80 euro. Cum putem fi competitivi așa? Doar dezvoltând sectorul de reproducție putem concura cu europenii, care investesc și susțin doar ferme mari de reproducție, care livrează în mod egal purcei de calitate fermierilor mici și mari, fără bariere de biosecuritate datorate mărimii fermei de reproducție”, este mesajul ACEBOP pentru cei responsabili de soarta pieței agricole din România.