• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CE ESTE LEONARDITA – substanța care A REVOLUȚIONAT TRATAMENTELE PENTRU SOL!

    agrointeligenta.ro -

    Leonardita revoluționează tratamentele pentru sol la nivel mondial. Cu beneficii comparabile cu cele ale gunoiului de grajd, dar mult mai concentrată și cu acțiune mai rapidă, Leonardita este prezentă pe piața din România într-un produs unic aflat în portofoliul companiei AECTRA Agrochemicals, produsul BlackJak®.

    Pentru a afla exact ce este Leonardita – un tip special de cărbune, dar și cum acționează la nivelul solului am stat de vorbă cu Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei AECTRA Agrochemicals.

    Cea mai curată sursă de Leonardită are un conținut de acizi humici de 75-85%

    La origine, Leonardita este un depozit ce s-a format prin degradarea îndelungată a resturilor de plante și animale în condiții parțial-aerobe. Depozite de Leonardită se găsesc mai ales pe continentul american, acolo unde găsim și cea mai pură sursă de Leonardită.

    O putem considera ca fiind un depozit minier de lignit oxigenat, diferit de lignitul-cărbune, care s-a obținut anaerob. Zăcăminte de Leonardită se întâlnesc în câteva locuri din SUA, Canada, Europa sau Australia, dar cea mai concentrată și mai pură sursă de Leonardită se întâlnește în Dakota de Nord (SUA). Leornadita de acolo are un conținut unic în acizi humici între 75-85% – cel mai ridicat. De exemplu, în New Mexico, la un alt depozit de Leonardită, concentrația de acizi humici este de 30%, în Florida este de 35%, în Texas 50%, deci surse semnificativ mai puțin concentrate. Plus că sursele din Mexico, Florida, Texas conțin contaminanți și metale grele care pot fi toxice pentru sol și implicit pentru plantele de cultură”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei AECTRA Agrochemicals.

    Important la Leonardită este partea de materie organică humificată pe care o conține. Astfel, potrivit specialistului de la AECTRA, ”în termeni de substanțe humice, are cea mai mare concentrație de 75-85%”.

    Substanțele humice sunt componenta cea mai activă a solului, ele sunt cele care determină, într-un final, fertilitatea și productivitatea lui. Substanțele humice se împart în trei categorii. Vorbim de acizi humici, acizi fulvici și humină. Din acizi humici se pot obține și acizii ulmici. Acizii ulmici sunt o componentă a acizilor humici”, explică Dan Farcaș.

    Extracția chimică duce la pierderea unor compusi activi

    În cazul Leonarditei, o importanță foarte mare o are metoda de obținere a unui produs pe bază de substanțe humice. Humina și acizi ulmici nu pot fi extrași din Leonardită folosind substanțe chimice.

    Ideea este că prin extracție chimică – cea mai folosită metodă in prezent, humina, de exemplu, nu poate fi selectată din Leonardită, pentru că ea nu este solubilă nici în substanțe bazice, nici în substanțe acide. Deci nu se poate obține chimic. Acizii ulmici – de care vă spuneam că sunt o componentă a acizilor humici, nici aceștia nu pot fi obținuți prin metode chimice obișnuite. BlackJak® nu este un extract chimic, ci este o suspensie concentrată obținută din Leonardită printr-o metoda unică ce permite încorporarea în produsul final a tuturor celor patru componente, care nu se pot obține prin extracție chimică. Toate celelalte produse, care sunt obținute prin extracție chimică, nu conțin decât acizi humici și fulvici, nu au humină, nu au acizi ulmici”, a explicat Dan Farcaș diferența între produsul BlackJak® și alte produse pe bază de acizi humici de pe piață.

    Cum acționează Leonardita la nivelul solului

    La nivelul solului, componentele active extrase din Leonardită acționează pe trei direcții importante: pe de o parte ajută la refacerea structurii solului, la reținerea și deblocarea elementelor nutritive din sol, iar pe de altă parte determină o dezvoltarea mai rapidă a rădăcinilor, având și o acțiune de protecție pentru culturile înființate pe soluri alcaline. În plus, intensifică puternic activitatea micro-organismelor din sol.

    Humina, componenta care nu poate fi obținută chimic stimulează dezvoltarea rapidă a rădăcinilor și protejează rădăcinile de săruri, deci este un produs foarte bun pentru solurile sărăturoase, solurile alcaline. De asemenea, protejează rădăcinile și de acțiunea altor substanțe toxice. Acizii ulmici au o capacitate foarte mare de a chelata, de a ioniza microelementele din sol și de a le face disponibile plantelor, altfel ele se pierd sau sunt blocate”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Dan Farcaș, Executive Manager în cadrul companiei AECTRA Agrochemicals.

    Acest articol face parte din cadrul campaniei Tehnologiile profitului, desfășurată de compania AECTRA în parteneriat cu Agrointeligența – www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial