Comerţ alimentarCreșterea animalelorŞtiri agricoleViaţa la ţară

Cum se pregătește pielea de oaie pentru brânza de burduf

Brânza de burduf adevărată se face în piele de oaie, o piele care trebuie însă bine pregătită. Tehnica prin care se pregătește burduful nu mai este însă cunoscută de mulți baci de la stânele noastre, astfel că puțini sunt cei care mai pun pe piață brânza așa cum se făcea odinioară. În comerț, brânza de burduf a ajuns astăzi să se vândă în pungi de plastic sau ambalaje de lemn, însă pentru a experimenta cu adevărat gustul ei, crescătorii de ovine vă recomandă să o căutați în piețe și în târguri pe cea în piele de oaie.

Stânele încep să renunțe la brânza de burduf pentru că au rămas puțini cei care știu cum să o pregătească.

Burduful în care se pune brânza este făcut din piele de oaie tunsă de blană, o piele lăsată la uscat şi tăbăcită bine.

Pielea de oaie pentru burduf se lasă la uscat în locuri bine aerisite. Înainte de fi pusă brânza în ea, pielea se dimensionează și se croiește după forma dorită apoi se pun în apă unde se lasă la înmuiat. Se scoate când s-a înmuita, se coase pe margini și se lasă doar un loc pe unde să se poată băga brânza frământată.

Procedeul de realizare a brânzei de burduf este similar în toate zonele României, existând mici diferențe legate mai ales de timpul de dospit.

Caşul este stors bine atunci când se îngălbeneşte şi nu mai curge zer deloc. Trebuie lăsat să dospească 3-4 zile, după care se frământă cu puţină sare. După, brânza vine pusă în bărbânţă sau în burduf, spun oierii cu experiență.

Sursă selectivă: Adevarul.ro


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!