Cum se scoate extrasul de carte funciară
Roxana Dobre -Platformă online pentru extrasele de Carte Funciară. Dacă vreți să cumpărați un teren și doriți să vă asigurați că acesta este liber de sarcini, nu are datorii sau nu este vândut deja mai multor fermieri, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) vă pune la dispoziție un serviciul online prin care puteți scoate un extras de carte funciară. Acesta costă 20 de lei și este disponibil prin serviciul online e-payment!
ANCPI lucrează cu două tipuri de extrase de Carte Funciară: cel de informare și cel autentic. Doar cel informativ poate fi eliberat online.
”Am dezvoltat un proiect care se numește e-payment. Cu alte cuvinte, am încercat ca cetățeanul să nu mai ajungă la ghișeul nostru când îi trebuie un simplu extras de informare, pentru că vreau să precizez că noi în activitate lucrăm cu două tipuri de extrase adică cel de informare și cel de autentic. Cel din urmă este cerut de notar și doar prin grija lui se poate face această operație de blocare a cărții funciare până când se tranzacționează proprietatea în sensul de a nu vinde de mai multe ori. Deci dacă beneficiarul și-a exprimat dorința la un notar să meargă să facă tranzacție pe terenul pe care îl are, notarul cere imediat autentic să fie sigur că beneficiarul este în cartea funciară, că terenul nu are litigii, că este în regulă în ceea ce privește tranzacția. Iar pe perioada în care proprietarul face diligențe notariale acea carte este blocată adică nimeni nu mai are voie să scrie sau să scoată din aceasta informații pe baza altor documente. În momentul în care s-a făcut tranzacția și s-a securizat, în momentul următor, cartea se deblochează și cumpărătorul se substituie în cartea funciară în drepturile pe care le-a avut proprietarul.
Revenind la extrasul de carte funciară informativ, acesta îi arată solicitantului la orice clipă – dacă cunoaște numărul de carte funciară și achită un tarif de 20 de lei, ce dorește să știe. Spre exemplu la numărul cadastral 745 ce anume știu eu despre proprietate: că are suprafața de 400 metri pătrați, că este teren intravilan etc. Sigur că nu o să aveți date despre proprietar pentru că este vorba de ceea ce înseamnă date cu caracter personal și acelea vă pot fi puse la dispoziție dar într-un alt regim și într-un alt context”, a explicat duminică la emisiunea ”Viața Satului”, Ileana Spiroiu, director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Șefa de la ANCPI a mai explicat că acest extras de carte de informare poate fi efectuat la orice oră iar plata se face cu cardul.
”Procedura este simplă: solicitantul face un cont la noi pe site, plătește extrasul și acesta îi este eliberat pe loc. Nu se eliberează doar atunci când cartea funciară nu este deja în format electronic. Dar nu este o problemă pentru că imediat persoana de la ANCPI care vizualizează cererea merge în arhivă, preia cartea funciară din format analogic pe care o convertește în format digital și în cursul zile respective solicitantul are înapoi informația în format digital”, a mai spus Ileana Spiroiu, director general adjunct al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Serviciul epay este valabil la următoarea adresă: www.epay.ancpi.ro