• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • SCAPĂ DE SANCȚIUNILE APIA! Cum s-ar putea schimba LEGISLAȚIA PENTRU SUBVENȚII!

  agrointeligenta.ro -

  Scăpați de sancțiunile APIA! Mai mulţi deputaţi PSD şi ALDE au depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice care prevede aplicarea sancţiunii declasării produsului şi a terenului în cazul contaminării accidentale a solului, fără a afecta însă plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune.

  Potivit Agerpres, la articolul 8 din OUG nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: „Dacă în urma analizelor se identifică prezenţa unor substanţe care nu sunt prevăzute în Anexele I şi II din Regulamentul CE nr. 834/2007 al Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice în ceea ce priveşte producţia ecologică, etichetarea şi controlul şi se constată că prezenţa substanţelor este determinată de contaminări accidentale se aplică sancţiunea declasării produsului şi, după caz, a terenului, fără a afecta plăţile directe acordate fermierilor prin scheme de sprijin în cadrul politicii agricole comune„.

  Proiectul îi care ca inițiatori pe deputații: Calotă Florică Ică (ALDE), Cucşa Marian-Gheorghe (ALDE), Ilişanu Claudiu-Augustin (PSD), Munteanu Ioan (PSD), Petrea Gabriel (PSD), Rotaru Alexandru (PSD), Şerban Ciprian-Constantin (PSD).

  Iniţiatorii propunerii legislative argumentează, în expunerea de motive, că în baza OUG nr. 34/2000 a fost emis Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 895/2016 pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare/organismelor de control şi de supraveghere a activităţilor organismelor de control, în agricultura ecologică, care nu a cuprins o prevedere foarte importantă care se aplică deja la nivelul UE şi care avantajează fermierii în accesarea fondurilor europene şi a subvenţiilor, şi nu în risipirea banilor europeni.

  Deputaţii au dat şi un exemplu concret care reflectă prevederea mai sus menţionată.

  Dacă în urma analizelor asupra probelor de sol, plante şi din produsele agroalimentare ecologice se identifică prezenţa substanţelor care nu sunt incluse în anexele nr. I şi II ale Regulamentului CE nr. 889/2008 iar organismul de inspecţie şi certificare constată că aceasta se datorează contaminării accidentale şi nu provine din încălcarea legislaţiei în vigoare cu privire la agricultura ecologică se aplică sancţiunea de declasare a produsului şi, eventual, terenului, fără ca fermierul să fie nevoit să suporte penalităţi/sancţiuni din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)”, au explicat iniţiatorii propunerii legislative.

  Ce este interesant la acest proiect este că deși a fost inițiat de deputați, aceștia au preferat să îl depună la Senat, Cameră care nu are vot final pe chestiuni ce țin de agricultură. Avantajul acțiunii ar putea fi că se scurtează procedura de dezbatere – se scutesc zilele în care proiectul este trecut de la Camera Deputaților la Senat.

  Vă reamintim că unul dintre cazurile recente și foarte cunoscute de fermieri mari care au fost prinși cu probleme la controlul pentru suprafețele ecologice este cel al lui Viorel Nica, administratorul Agrichim Fetești și consilier județean din partea PSD în CJ Ialomița.

  Latifundiarul care lucrează peste 3.500 de hectare de teren agricol în Bărăgan este acuzat că a luat pe nedrept sume uriașe din banii europeni raportând că, pe suprafețe extinse de teren agricol, face agricultură ecologică. În realitate, analiza probelor preluare din teren de la culturile declarate bio au arătat prezența și urmele folosirii a tone de chimicale!

  Potrivit Adevarul.ro, un control al Ministerului Agriculturii a scos la iveală faptul că latifundiarul Viorel Nica, consilier judeţean PSD în Consiliul Judeţean Ialomiţa, a declarat că a înfiinţat culturi ecologice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare, deşi în realitate plantele au fost tratate cu substanţe interzise. Fermierul politician riscă acum să înapoieze banii pe care i-a obţinut pe subvenţiile primite, valoarea ridicându-se la suma de 1 milion de euro.

  În luna mai a anului 2016, Ministerul Agriculturii a demarat un control în Ialomiţa pentru a verifica modul în care fermierii din judeţ respectă legislaţia în ceea ce priveşte practicarea agriculturii ecologice. Printre cele cinci firme verificate de experţii din Ministerul Agriculturii s-a numărat şi Agrichim Feteşti, deţinută de latifundiarul Viorel Nica, printre altele şi consilier judeţean PSD, în Consiliul Judeţean Ialomiţa.

  Agricultura ecologică, un mit

  Experţii în agricultură recunosc deschis faptul că este practic imposibilă înfiinţarea de culturi bio pe suprafeţe foarte mari, aşa cum sunt declarate cele din sectorul cerealier. Miza, în astfel de situaţii o reprezintă valoarea subvenţiilor pe care fermierii care se dezic la practici neloiale le încasează.

  „Este mult prea mult sa declari culturi ecologice pe suprafete care sar de 5 hectare, mai ales în sectorul cerealier. Agricultura ecologică se pretează la legumicultură, pomicultură unde suprafeţele sunt mai mici. În plus culturile de cereale au nevoie de tratamente pentru a putea rezista, pentru altfel dezvoltă o serie de boli destul de periculoase chiar şi pentru om”, a declarat pentru Adevarul.ro Nicolae Sitaru, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

  Dincolo de valoarea ridicată a subvenţiilor, fermierii sunt atraşi şi de preţul ridicat al produselor agricole ecologice. În 2015, preţul unui kilogram de grâu bio a fost cuprins între 0,60 de lei şi un leu, în timp ce grâul convenţional a avut un preţ de cel mult 0,50 lei/kilogram.

  Citiți și:

  FERMIERUL VIOREL NICA, prins cu tone de chimicale pe culturi ecologice. Frauda din bani europeni – 1 MILION DE EURO!

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  AECTRA, prima companie care introduce DISCOUNT DE SOLIDARITATE pentru fermieri! MADR: 50.655 hectare de teren agricol sunt disponibile pentru tineri. Cererile – la ADS! Președintele IOHANNIS a promulgat LEGEA MIROSURILOR!

  Ultimele știri

  După ce a întors culturile de toamnă, fermierul DAN ARGHIR va avea producție ZERO și la porumb și floarea-soarelui! Liderii din zootehnie, la București. Rezultatul? MADR va retrage ordinul cu vârsta MINIMĂ pentru reproducători! Noul record mondial la producția de grâu: 17,398 de tone la hectar!

  Căutare în articole