• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EMIL DUMITRU despre viitoarea PAC: ”TREBUIE SĂ NE FIXĂM NIȘTE OBIECTIVE CLARE!”

  Gabriela Gimbășanu -

  La nivel european, dar și în România, au fost demarate discuții cu privire la modul în care fermierii, dar și instituțiile implicate văd conturarea noii Politici Agricole Comune (PAC) după anul 2020. Discuțiile sunt importante mai ales se decid nu doar sumele de bani alocate pentru fiecare stat membru, dar și ce formă vor îmbrăca subvențiile acordate până acum producătorilor agricoli.

  Așa cum la nivel european se vorbește despre o Uniune Europeană cu două viteze, tot așa și România are o agricultură cu două viteze. Potrivit lui Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro, numai 53.000 din cele 900.000 de cereri unice de plată sunt într-o formă sau alta înregistrate fiscal, minim PFA (persoană fizică autorizată – n.r).

  Aceste cifre îmi generează o oarecare emoție pentru acea propunere pe care statele membre o au, respectiv Franța și Germania – care vor fi și decidenții arhitecturii noii Politici Agricole Comune, referitor la acea plată vestită pe fermă. Cei 850.000 de fermieri activi pe care noi îi avem în baza de date a APIA, dar care nu vor avea la momentul anului 2020 documente financiar-contabile prin care să demonstreze într-un fel sau altul activitatea agricolă, vor avea o problemă de fond în a se încadra în textul articolului din viitorul regulament. Tocmai de aceea trebuie să facem trei variante: optimistă, pesimistă și cea obiectivă pentru că e clar că nu vom putea discuta de convergența părților directe pe suprafață după 2020”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.

  Președinția Comisiei Europene – o provocare pentru România

  În contextul discuțiilor purtate vizavi de forma pe care o va îmbrăca noua Politică Agricolă Comună, un rol decisiv pentru negocierea intereselor țării noastre îl va avea și faptul că în 2019 România va deține președinția Comisiei Europene. Este important de văzut cum vom putea să ne susținem specificitatea agriculturii pe o discuție a viitoarei PAC.

  Ar trebui să facem o analiză. Pe de o parte noi (asociațiile profesionale reprezentative -n.r), iar pe de altă parte Ministerul Agriculturii trebuie să facem o analiză pe fiecare filieră de produs și să vedem care ne sunt instrumentele și cum putem să ne susținem sectoarele. Sunt foarte multe lucruri rămase în urmă și dacă acum nu vom avea, într-un termen cât mai scurt niște concluzii pe temele majore pe care alte state le tot lansează în spațiul public de dezbatere, ne va fi foarte greu să obținem ceva pentru fermierii noștri în 2020 și ne vom lamenta spunând că cei de la CE au stabilit alocarea bugetară pentru țara noastră pe criterii statistice. Cred că după zece ani de stat de membru cu drepturi depline putem să avem și noi un punct de vedere față de viitoarea PAC”, mai spune liderul fermierilor din Pro Agro.

  Se schimbă regulile la subvenția pentru înverzire?

  Subvenția pentru înverzire este un subiect ce trebuie discutat și negociat cu mare atenție la nivel european. România, prin specificul său, are o rotație destul de bună a culturilor și asigură necesarul de culturi verzi prin plantele semănate în toamnă.

  Înverzirea este o chestiune, o particularitate pe care dacă știm să o susținem, va fi implicit inclusă, dar nu pe criteriile pe care le avem astăzi. Faptul că România este o țară agricolă cu o rotație a culturilor destul de bună, neexistând monocultură și anumite constrângeri naturale pentru aplicarea acestor tehnologii, cred că putem fi catalogați drept un stat care poate să aplice înverzirea, dar în alte condiții. Din niște cazuri particulare ale vechilor state membre s-au generalizat regulile la toate statele, ori agricultura românească nu are o problemă din punct de vedere al diversificării culturilor. Înverzirea trebuie să fie pur și simplu rotația culturilor”, a explicat liderul Federației Naționale Pro Agro.

  ”Așteptările noastre trebuie să depindă în primul rând de noi”

  Acesta este mesajul pe care Emil Dumitru, președintele Federației Naționale PRO AGRO a vrut să-l transmită tuturor fermierilor, la încheierea interviului acordat pentru publicația noastră.

  Dacă nu ne fixăm niște obiective și interesul nostru nu se intersectează cu cel al altor state membre din grupul de la Vișegrad, nu trebuie să avem mari așteptări de la niște funcționari ai CE. Dacă nu ne vom fixa niște obiective majore de țară, ne va fi foarte greu să obținem ceva. De data aceasta, responsabilitatea ne aparține în egală măsură și nouă (formelor asociative – n.r), drept pentru care trebuie să furnizăm lucruri concrete pentru fermierii noștri. Vom fi în egală măsură răspunzători pentru un eșec dacă nu vom reuși să ne impunem un punct de vedere argumentat pe niște situații obiective”, a concluzionat președintele Emil Dumitru.


  Te-ar mai putea interesa

  Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Roșii mari de grădină – cinci secrete ale cultivatorilor cu experiență O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro

  Ultimele știri

  Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR Bogdan Cățoi, fermier: La cultura de grâu am recoltat sub 700 de kilograme la hectar