• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • DOCUMENT OFICIAL. IMPOZITUL PE GOSPODĂRIE: CINE ÎL PLĂTEȘTE ȘI CUM SE CALCULEAZĂ!

    Roxana Dobre -

    Document oficial! Guvernul a decis să facă public proiectul, care se află în lucru, privind introducerea impozitului pe venitul global datorită interesului public pentru acest subiect. Astăzi, joi – 20 aprilie, pe site-ul Ministerului de Finanțe a fost publicat acest proiect care, atenție, nu este încă finalizat!

    Guvernul a informat astăzi printr-un comunicat că interesul public pentru acest subiect este perfect justificat.

    ”Este vorba despre o amplă modificare propusă, pe care o vor resimți cei mai mulți români. Tocmai de aceea, ne dorim ca această măsură să fie mai întâi bine fundamentată, să aibă în spate studii de impact și să fie definitivată numai după consultarea specialiștilor. În urma interesului public major, am decis să facem publică o formă de lucru, care poate constitui o bază de plecare a discuțiilor. Este un exercițiu de transparență, care ne dorim să continue și să fie corect înțeles. Grupul de lucru de la Ministerul  Finanțelor Publice va continua să analizeze și să aducă îmbunătățiri proiectului, iar forma rezultată va fi supusă unei ample dezbateri publice, în urma căreia va rezulta forma finală. Guvernul și-a propus ca aceste modificări să fie mai întâi temeinic explicate public și apoi aplicat”, a adus precizări Guvernul.

    Cum este definită Gospodăria:

    1. gospodărie – grup alcătuit din una sau mai multe persoane fizice înrudite sau neînrudite, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc/nu locuiesc efectiv la același număr cadastral.
    2. patrimoniu – totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică, precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi, care aparțin uneia sau mai multor persoane fizice.

    Implementarea și administrarea  gospodăriei 

    (1)  Gospodăria se constituie prin decizie emisă de organul fiscal competent în baza cererii depuse de către membri săi. Decizia de aprobare/respingere privind implementarea gospodăriei se emite în termen de 60 de zile de la data primirii cererii. Cererea va cuprinde cel puțin numele și prenumele, CNP-ul  fiecăruia dintre membri, semnătura acestora, precum și membrul desemnat ca reprezentant al gospodăriei.
    (2) Organul fiscal competent va fi notificat de către reprezentantul gospodăriei pentru orice modificare survenită în componența gospodăriei în termen de 30 de zile de la producerea acesteia. Organul fiscal competent  va emite în termen de 60 de zile de la primirea notificării decizia de modificare a componenței gospodăriei.
    (3)  Evidența gospodăriilor implementate se organizează prin ordin al președintelui A.N.A.F

    Categoriile de contribuabili:

    (1) Următoarele persoane datorează impozitul conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:
    a) persoana fizică rezidentă, desemnată ca reprezentant al gospodăriei;
    b) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România;
    c) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activităţi dependente în România;
    d) persoanele fizice nerezidente care obţin venituri prevăzute la art. 129.

    Potrivit acestui proiect, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor.

    Plătitorii de venituri din salarii  şi asimilate salariilor au obligația de a determina lunar venitul net lunar pentru fiecare beneficiar de venit, prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii în România sau în conformitate cu instrumentele juridice internaţionale la care România este parte, precum şi, după caz, a contribuţiei individuale la bugetul de stat datorată potrivit legii

    Venitul net anual din activităţi independente se determină prin deducerea din venitul brut anual a cotei forfetare de cheltuieli de 40% aplicată asupra venitului brut și a valorii anuale a cheltuielilor de personal plătite în anul fiscal respectiv.

    Venitul brut cuprinde, printre altele, sumele încasate şi echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfăşurarea activităţii, veniturile sub formă de dobânzi din creanţe comerciale sau din alte creanţe utilizate în legătură cu o activitate independentă sau veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.

    Următoarele venituri mai mari decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro se impozitează cu o cotă de 3%:

    Puteți consulta proiectul integral aici: Document-2017-04-19-21721894-0-impozitul-venitul-global-draft-ministerul-finantelor.doc


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial