• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • E JALE! SITUAȚIA ZĂPEZILOR ÎN JUDEȚELE ROMÂNIEI – FOTO DE LA FERMIERI!

  Roxana Dobre -

  Producătorii agricoli față în față cu furia naturii! Ultimele zile în care iarna a revenit chiar în mijlocul primăverii le-au dat fiori reci fermierilor, mai ales pomicultorilor, care sperau anul acesta la o recoltă bogată de fructe. Acum tot ce le-a mai rămas este să aplice metodele știute de protecție a culturilor și să ridice ochii spre cer pentru a cere îndurare ca măcar jumătate din recoltă să rămână intactă!

  Pe rețelele de socializare, fermierii din județele afectate de ninsori au postat fotografii cu zăpada căzută peste noapte, de dimineață sau în cursul zilei. Agrointeligența vă prezintă câteva imagini care descriu impasul prin care trece agricultura românească din cauza condițiilor meteo din aceste zile.

  Foto: Claudia Bubulina‎/Facebook

  Mai rău decât zăpadă așezată pe pomi, care nu ar produce așa mari pagube, este înghețul. Pomii porniți deja în floare încă de la începutul lui aprilie sunt ”țintă sigură” pentru vremea rea din aceste zile iar pe rețelele de socializare producătorii agricoli deja au postat poze cu dezastrul care de abia a început. ”Pomii înfloriți încărcați cu zăpadă, peste noapte a tot nins…unii pomi prea încărcași cu zăpadă au cedat. Dimineață am ieșit la scuturat pomii de zăpadă dar ninge în continuare așa că vom repeta operațiunea, e jale în zona noastră”,  spune Claudia din Argeș, zona Vidraru Transfagărășan.

  Sursa: Suciu Silviu/ Grupul Livada / The Orchard

  ”Merii nu înfloriseră mai aveau puțin și nici prunii doar puțin. E foarte frig așa e tot timpul la noi”, spune Suciu Silviu din Întorsura Buzăului. 

  Foto: Grupul Livada /The Orchard

  ”În Zalău numai ceapa rămâne întreaga la asemenea temperaturi!”, spune un locuitor din Zalău. 

  Nici culturile agricole nu arată mai bine

  Rapița și grâul sunt la de afectate de valul de frig care a traversat România. Fotografia de mai jos este postată de  Comsa Mihai din județul Vaslui. ”Poza e făcută ieri, când încă nu începuse să ningă. Totuși e o perioada de 3-4 zile când planta este supusă stresului termic, e greu de spus ce se va întâmpla. Oricum, nu e bine deloc!”, spune Comsa Mihai din județul Vaslui pe grupul Agronet de Facebook.

  Foto: Comsa Mihai‎/Grupul Agronet

  ”Vine Crăciunul”, spune mai în glumă mai în serios Duran Dragos pe grupul Agronet de pe Facebook, cu o poză de Rîmnicelu, Județul Buzău.

  Foto: Duran Dragos/Grupul Agronet

  Care este starea culturilor

  Ca urmare, în zilele cele mai reci, din cauza temperaturilor minime scăzute din aer şi sol, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura lent, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

  Starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

  La culturile prăşitoare (porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartof) procesele de răsărire vor fi neuniforme şi lente, îndeosebi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.

  Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă îşi vor definitiva înfrăţirea (80-100%), continuându-se totodată alungirea paiului (10-100%). Sub aspect fenologic, la cultura de rapiţă se vor înregistra alungirea tulpinii şi butonizarea (10-100%), precum şi apariţia inflorescenţelor (10-60%) şi înflorirea (10-50%).

  Pomii fructiferi vor parcurge înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor în majoritatea plantațiilor, iar la speciile timpurii și extratimpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr) se va semnala și creșterea rodului.

  În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie va predomina înmugurirea, dezmugurirea şi înfrunzirea. Sfecla de zahăr din centrul ţării se va afla la germinare şi răsărire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala încolţirea şi răsărirea, continuându-se lucrările de plantat.

  Culturile de floarea-soarelui şi porumb semănate până în prezent vor parcurge primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea şi răsărirea (10-30%). În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.

  Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a ţării, dar şi în sud, cu valori în depresiuni care vor scădea până la -8 grade Celsius, dacă nu chiar şi mai puţin. Acest ciclon s-a generat în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, iar în următoarele zile va traversa Balcanii şi va ajunge în bazinul Mării Negre. În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, a ajuns peste partea central-nordică a continentului şi va fi trasă în următoarele zile de acest ciclon spre sud-estul continentului”, a precizat meteorologul de serviciu ANM pentru Antena3.ro.

  Cum se prezintă vremea în zona dumneavoastră? Lăsați-ne un comentariu și spuneți-ne de unde sunteți și dacă a nins sau nu în ferma dumneavoastră!


  Te-ar mai putea interesa

  Cireașa și căpșuna – rezultatele analizelor de laborator pentru fructele românești din piețe Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!