• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • CREȘTEREA GĂINILOR TIBETANE. Sunt pretențioase, AGRESIVE, DAR AU CARNEA FOARTE SĂNĂTOASĂ!

  agrointeligenta.ro -

  Creșterea găinilor tibetane – o rasă dificilă ce nu este încă omologată în România, promite să devină o afacere interesantă pentru cei care doresc să intre pe o nișă foarte populară – cea a producerii de mâncare sănătoasă, în acest caz de carne de pasăre cu calități deosebite. În prezent, creșterea găinilor tibetane este practicată de o singură crescătorare din România, iar ferma acesteia din comuna gorjeană Cătunele găzduiește un experiment unic. Astfel, crescătoarea Alina Puncioiu este convinsă de viitorul acestei rase în România așa că ajuns la 200 de păsări și speră să atingă efectivul de 5.000, dar și să omologheze rasa la noi, întrucât, spune ea, are o carne foarte sănătoasă și căutată. 

  Ferma Alinei Puncioiu numără în prezent peste 200 de păsări, dar crescătoarea gorjeană are planuri mari pentru viitor: vrea să crească numărul la 5.000 și să ajute la omologarea rasei, precum și să vândă carnea către restaurante.

  Alina Puncioiu crește găini tibetane în Cătunele, județul Gorj (foto: adevarul.ro)

  Tânăra crescătoare a început inițial cu o pereche de găini tibetane primită cadou.

  Totul a început în urmă cu cinci ani, de la o pereche pe care am primit-o cadou. A fost o plăcere. Sunt foarte dificil de crescut. Când am depus proiectul la Camera de Comerţ şi Industrie nu mai exista un acest gen de fermă în România. Din informaţiile pe care le am, nu există nimeni să deţină o fermă cu această rasă de păsări. În urma cursurilor de calificare care s-au desfăşurat în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Gorj, m-am gândit să demarez o mică afacere care să-mi aducă şi un anumit profit, având în vedere că deţin o suprafaţă de teren de două hectare. M-am gândit să mă orientez către creşterea acestei rase de găini, care este deosebit de frumoasă, dar care are o carne foarte sănătoasă şi cu ouă la fel de bune pentru organismul uman. Am găsit această rasă de găini mici, de origine asiatică, pentru că nu sunt încă omologate în România(…) Îmi este drag să mă ocup de ele“, a declarat Alina Puncioiu.

  Rasa tibetană este una dintre cele mai dificile pentru crescătorii de găini, existând un risc mare ca păsările să se omoare între ele și fiind ”pretențioase” în privința mâncării. De asemenea, păsările au nevoie și de un spațiu destul de mare pentru țarc, ele stând majoritatea timpului în copaci.

  Astfel, fespre creșterea găinilor tibetane, crescătoarea din Gorj subliniază că sunt foarte greu de controlat, adaptându-se greu condițiilor de creștere ”organizată”. „În mediul lor natural, aceste găini cresc în Asia, în munţii Tibet. Am reuşit să le înţeleg comportamentul. Nimeni nu reuşeşte să le închidă în afară de mine. Sunt foarte ataşate de zonă. Nu fug, doar că, dacă nu sunt învăţate de la două săptămâni să doarmă în coteţ, nu mai pot fi învăţat apoi. Stau doar în pomi sau se caţără în alte locuri. De la cine am luat prima pereche, dorm într-un nuc la o înălţime de câţiva metri. În fiecare zi descopăr ceva nou la această rasă“.

  Încerc să dezvolt această afacere, dar este o activitate foarte dificilă, pentru că sunt foarte agresive. Cel mai dificil este cu puii, pentru că trebuie învăţaţi de mici să stea în coteţ, iar găinile după două săptămâni părăsesc puii. De asemenea, există riscul ca cloţa să mănânce puiul cum iese din ou. Cocoşii se omoară dacă sunt mai mulţi într-o echipă de găini. Fac perechile de la trei săptămâni şi apoi nu se mai despart. O găină nu va cloci vreodată fără să nu aibă cocoşul lângă ea. Este dificil să se obişnuiască cele mai mari cu cele mici. Adaptarea se face în 3-4 luni. Rişti să se omoare între ele. Mănâncă doar grâu şi porumb. Singurul tratament pe care îl administrez este frunza de usturoi tocată din grădină” a explicat tânăra din comuna Cătunele.

  Rasa găinilor tibetane nu este recunoscută oficial de crescătorii de păsări români, ea nefiind omologată de către Ministerul Agriculturii. Cu toate acestea, Alina a declarat pentru ”Adevărul” că există o cerere foarte mare din partea restaurantelor pentru carnea de găină tibetană, considerată a fi de calitate superioară altor rase.

  Citiți reportajul integral pe Adevărul.ro


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Târgurile apicole de început de an – anulate! Ce spun organizatorii de evenimente din apicultură! Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false

  Ultimele știri

  Un tânăr fermier de 25 de ani – milionar după ce a câștigat la Loteria Națională! Ciobanul dat dispărut a fost găsit! A lăsat oile să moară și el a fugit în satul de domiciliu! Franța: Mirosul de bălegar și cântatul cocoșului, recunoscute ca parte din patrimoniul satelor!